Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Halkbank yeniden ABD Anayasa Mahkemesi’ne gidiyor


New York Güney Bölgesi’nde görülen Rıza Sarraf davasında sanık olarak yargılanan Halkbank yeniden ABD Anayasa Mahkemesi’ne gidiyor.

Halkbank New York İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi’ne yaptığı başvuruda, aynı mahkemenin ABD’de yargılanabileceğiyle ilgili almış olduğu kararı, temyiz hakkını kullanarak Anayasa Mahkemesi’ne yeniden değerlendirmesi için başvuruda bulunmak istediğini kaydetti.

Halkbank ayrıca, Anayasa Mahkemesi’ndeki hukuki süreç tamamlanana kadar Rıza Sarraf davasında yargılandığı bir alt mahkemedeki yargı sürecinin durdurulmasını talep etti.

Mahkeme, Halkbank’ın başvurusunu kabul ettiğini açıkladı. İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi, bugün elektronik adli sistem yoluyla duyurduğu kararında, Halkbank’ın temyiz hakkını kullanmak için Anayasa Mahkemesi’ne gitme başvurusunun kabul edildiğini belirtti.

Böylelikle, Halkbank’a ABD Anayasa Mahkemesi’nin başvuruyu kabul etmesi halinde kendisini savunma hakkı yeniden verilmiş oldu.

Kararda ayrıca, Halkbank’ın Anayasa Mahkemesi’ne temyiz dilekçesini sunmasıyla ilgili tüm aşamalar ve yaptığı başvurunun karara bağlanmasına kadar yargılanacağı bir alt mahkemedeki yargı sürecinin tamamen durdurulduğu vurgulandı. Kararda, New York Güney Bölgesi Başsavcılığı’nın da Halkbank’ın Anayasa Mahkemesi’ne başvuru talebine katıldığı ifade edildi.

New York’taki İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi, kararı daha önce Halkbank’ın Anayasa Mahkemesi’ndeki davasına bakan kıdemli yargıçlar Amalya L. Kearse, Jose A. Cabranes ve Joseph F. Bianco’ya da tebliğ etti.

Halkbank’ın başvurusundan: “Temyiz mahkemesi dünyada ilk kez yabancı bir devlet kurumunun yargılanmasına onay vermiş oldu”

Halkbank, avukatı Robert M. Cary aracılığıyla mahkemeye yaptığı başvuruda, bankanın, Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası (FSIA) kapsamında ABD’de yargılanamayacağını yeniden savundu.

Başvuru dilekçesinde, İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi’nin içtihat hukuku kapsamında Halkbank’ın ABD’de yargılanabileceğiyle ilgili son aldığı kararla dünyada ilk kez yabancı bir devlet kurumunun ceza yargılamasını onaylamış olduğu vurgulandı.

İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi’nin almış olduğu kararda, Anayasa Mahkemesi’nin incelemesine değer üç hukuki mesele olduğu vurgulanan dilekçede, bu hukuki kararların düzeltilmesi için kararın Anayasa Mahkemesi’ne taşınmak istendiği kaydedildi.

Başvuruda, hukuken yanlış olduğu savunulan kararlar şöyle ifade edildi: “İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi’nin, Halkbank’ın suçlandığı bir kararın yürütme organı tarafından erteleneceği kanısına varması. İkincisi, mahkemenin yabancı devletlerin mutlak cezai dokunulmazlık hakkına sahip olduğunu kabul etmesine rağmen verilen kararda bu hakkın olmadığı sonucuna varılması. Son olarak da mahkemenin Halkbank’ın Türkiye’deki sivil ticari faaliyetlerini ayırarak bir istisna uyguladığı, istisnaların ceza davalarında geçerli olmadığı, ancak geçerli olsa bile Halkbank’ın, Türkiye’nin kendi topraklarında gerçekleştirdiği ticari faaliyetler için bile yargı bağışıklığının devam edebileceğinin göz ardı edilmesi”

“İran ile Halkbank’ın ilişkisi ABD’nin müttefiklerine sağladığı koşullar çerçevesinde gerçekleşti”

Başvuru dilekçesinde, 2019 yılında Halkbank aleyhine açılan davada bankanın, 2012-2016 yılları arasında ABD’yi dolandırdığı, ABD’deki finansal hizmetleri İran’a yönlendirmek için komplo kurduğu ve banka dolandırıcılığı ve kara para aklama faaliyetlerinde bulunduğu iddiasıyla altı maddeden suçlandığı belirtildi.

Halkbank, iddianamede suçlandıkları tüm zaman dilimlerinde, bir NATO müttefiki olan Türkiye gibi ABD müttefiklerinin, belirli koşullar yerine getirildiği sürece yaptırım uygulanmaksızın İran’dan petrol ve gaz satın almalarına izin verildiğine dikkat çekti.

ABD müttefiki olan bir ülkenin İran’dan gelen petrol ve doğalgaz gelirlerini belirli amaçlar için kullanabileceği, İran’dan gelecek paraların müttefik ülkenin sınırları içindeki bir bankaya yatırılmasının koşullardan biri olduğu belirtilerek, “Türk hükümeti, Türk yasama organı tarafından oluşturulan ve tamamen hükümetin kontrolü altında olan bir Türk devlet bankası olan Halkbank bu koşulları tamamen yerine getirmiştir” ifadesi kullanıldı.

Halkbank’ın ABD’nin en yüksek mahkemesi olan Anayasa Mahkemesi’ne, İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi’nin kararının değiştirilmesiyle ilgili yapacağı başvuru, Anayasa Mahkemesi kurulları tarafından incelendikten sonra duruşma takvimine alınıp alınmayacağı belli olacak.

Exit mobile version