Güney Kore’de devlet başkanının sıkıyönetim ilan etmesi ardından ülkede protesto yürüyüşleri dahil bütün siyasi faaliyetler yasaklandı.
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol ülkedeki muhalefeti ‘Kuzey Kore’ye sempati duymak’ ve ‘devlet karşıtı faaliyetlerle hükümeti felce uğratmakla’ suçlayarak sıkıyönetim ilan ettiğini duyurmuş ve kararı ‘liberal bir Güney Kore’nin devamlılığını garanti altına almak için kaçınılmaz’ olarak nitelendirmişti.
Gelişmenin ardından Genelkurmay Başkanı General Park An-su’nun sıkıyönetim komutanı olarak atandığı bildirildi.
Sıkıyönetim komutanı olarak atanan Park An-su tarafından yayımlanan talimatnameye göre protesto yürüyüşleri de dahil bütün siyasi faaliyetler yasaklandı.
Yerel saatle 23:00 itibariyle yürürlüğe giren talimatnamede, “Tüm medya ve yayınlar, sıkıyönetim komutanlığının kontrolü altındadır.” denildi.
Talimatnamede ayrıca, grevdeki stajyer doktorların da 48 saat içinde işlerinin başına dönmeleri emredildi. Sıkıyönetim kararlarını ihlal edenler mahkeme kararı olmaksızın tutuklanabilecek.
Guardian‘ın aktardığına göre Sıkıyönetim Komutanı Park An-su’nun açıklaması şu şekilde:
“Salı günü Güney Kore’de sıkıyönetim ilan edilmesinin ardından tüm siyasi faaliyetler yasaklanmıştır ve tüm medya hükümet denetimine tabi olacaktır.
Ulusal meclis, yerel konseyler, siyasi partiler ve siyasi derneklerin yanı sıra toplantı ve gösteriler de dahil olmak üzere tüm siyasi faaliyetler kesinlikle yasaklanmıştır.
Tüm medya ve yayınlar sıkıyönetim komutanlığının kontrolüne tabi olacaktır.”
Muhalefet mecliste toplanma kararı aldı
Sıkıyönetim kararı ardından Demokrat Parti’nin lideri tüm üyelerine mecliste toplanma çağrısında bulundu.
BBC‘nin aktardığına göre Meclis Başkanı Woo Won-shik geldiğinde sıkıyönetimin kaldırılması için oylama isteneceği söyleniyor.
Askerlerin meclis binası içinde olduğu ve milletvekillerinin binaya askerlerin engellemesine rağmen girdiği belirtiliyor.
Meclis başkanı: Askeri güçleri sakin olmaya çağırıyoruz
Guardian‘ın aktardığına göre sıkıyönetim ilanına ilişkin meclis Başkanı Woo Won-shik’in ofisinden yapılan şu şekilde:
“Değerli vatandaşlarımız, başkanın sıkıyönetim ilanına cevaben, ulusal meclis anayasal prosedürlere uygun olarak gerekli tedbirleri alacaktır.
Vatandaşlarımızdan meclise güvenmelerini ve durumu sakince gözlemlemelerini rica ediyoruz. Ulusal meclisin tüm üyelerinden derhal ana meclis salonunda toplanmaları talep edilmektedir. Özellikle asker ve polis güçlerini sakin olmaya ve pozisyonlarını korumaya çağırıyoruz.”
Oylamaya katılan vekillerin tamamı sıkıyönetimin kaldırılması yönünde oy kullandı
Mecliste milletvekilleri sıkıyönetim kararnamesini kaldırmak için oy kullandı.
300 üyeden 190’ının katıldığı oturumda, sıkıyönetimin kaldırılmasını talep eden önerge kabul edildi. CNN‘e göre 190 milletvekilinin tamamı önlemin kaldırılması yönünde oy kullandı.
Ne olmuştu?
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol ülkede sıkıyönetim ilan etti.
AP‘nin aktardığına göre Yoon, bugün (3 Aralık) ülkedeki muhalefeti Kuzey Kore’ye sempati duymak ve devlet karşıtı faaliyetlerle hükümeti felce uğratmakla suçlayarak sıkıyönetim ilan ettiğini duyurdu.
Yoon açıklamayı televizyonda yaptı ve ‘Kuzey Kore yanlısı güçleri ortadan kaldırma ve anayasal demokratik düzeni koruma’ sözü verdi.
Yoon’un son aylarda gücünü gitgide yitirdiği ve göreve geldiği 2022’den bu yana muhalefetin kontrol ettiği parlamentoda gündemini kabul ettirmekte zorlandığını söyleniyor.
Yoon’un muhafazakar Halkın Gücü Partisi, 2025 bütçe görüşmelerinde muhalefetteki Demokrat Parti ile çıkmaza girmişti. Eşinin ve üst düzey yetkililerin karıştığı skandallarla ilgili soruşturma çağrılarını da reddeden Yoon, siyasilerin tepkisiyle karşı karşıyaydı.
Sıkıyönetim ilanının ardından ana muhalefet Demokrat Parti, milletvekillerini Ulusal Meclis’e çağırdı.
Öte yandan Güney Kore Savunma Bakanlığı da komutanlara toplantı talimatı verdi ve teyakkuzda olunması çağrısı yaptı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***