Afrika’da ve özellikle Sahel bölgesinde etkisini yitiren Fransa, bölgede geriye kalan birkaç müttefikinden biri olarak değerlendirdiği Çad’dan da askerlerini çekmeye başladı.
Fransa, eski sömürgelerinde azalan etkisine son darbe olarak, Çad’daki askeri varlıklarını geri çağırmaya başladı.
Ordu sözcüsü Albay Guillaume Vernet, iki Mirage savaş uçağının Salı günü Fransa’ya geri döndüğünü söyledi. Vernet, “Bu, [Çad’ın başkenti] N’Djamena’da konuşlu Fransız askeri varlığının geri dönüşünün başlangıcına işaret ediyor” dedi.
Uçakların geri çekilmesi, Orta Afrika devletinin Paris ile on yıllardır süren askeri işbirliğini sona erdirdiğini açıklamasından iki hafta sonra gerçekleşti.
Çad Dışişleri Bakanı Abderaman Koulamallah o zaman yaptığı açıklamada ülkenin “her iki halkın da yararına olacak şekilde Fransa ile diğer ortak çıkar alanlarında yapıcı ilişkiler sürdürmeye kararlı olduğunu” söylemişti. O zamana kadar ülkede yaklaşık 1.000 Fransız askeri bulunuyordu.
Aynı gün Senegal Devlet Başkanı Bassirou Diomaye Faye de Fransız birliklerinin ülkesinin egemenliğiyle “uyumlu olmadığını” söyleyerek ayrılmalarını talep etti.
Çad, bölgede arka arkaya yaşanan darbe girişimlerinin Fransa’nın etkisini kırmasının ardından geriye kalan tek güvenilir müttefik olarak görülüyordu.
Son yıllarda, yabancı paralı askerlerin cihatçılık karşısında yükselişe geçtiği bildirilen Burkina Faso ve Mali, Fransız diplomatları sınır dışı etti ve Fransız medyasını yasakladı.
Fransız askerleri her iki ülkeyi de terk etti ve geçen yıl 26 Temmuz’da demokratik yollarla seçilmiş Muhammed Bazoum’un darbeyle görevden alındığı Nijer’den de çekilmek zorunda kaldı.
Çad’dan ayrılış, Sahel bölgesindeki onlarca yıllık Fransız askeri varlığını sona erdirecek ve buradaki İslamcı militanlara karşı doğrudan Fransız askeri operasyonlarına son verecek.
Vernet, Fransa’nın operasyonlarını sonlandırmasına ilişkin takvimin iki ülke arasında birkaç hafta içinde netleşeceğini söyledi.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***