Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Bakan Güler: “Suriye’de yeni yönetim talep ederse gerekli askeri desteğe hazırız”


Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, bazı basın-yayın organlarının Ankara temsilcileri ile gerçekleştirdiği yıllık değerlendirme toplantısında Suriye ve bölgesel gelişmelere ilişkin konuştu.

Yaşar Güler, Suriye’deki yeni yönetime, yapıcı tutumu ardından yönetme şansı verilmesi gerektiğini belirtti.

“Suriye’deki yeni yönetimle askeri işbirliği olur mu?” sorusuna yanıt veren Güler, “Halihazırda birçok ülke ile askeri eğitim ve işbirliği anlaşmamız bulunuyor. Yeni yönetimin talep etmesi durumunda gerekli desteği sağlamaya hazırız” dedi.

Güler, Ankara’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Esat’ı deviren yeni yönetimin, tüm devlet kurumlarına, Birleşmiş Milletler’e ve diğer uluslararası kuruluşlara saygı duyacağını açıkladığını hatırlattı.

”Yeni yönetimin ne yapacağını görmemiz ve onlara bir şans vermemiz gerektiğini düşünüyoruz” diyen Güler ayrıca, “Suriye’deki siyasi geçişin; güvenli, sorunsuz ve mevcut problemleri çözecek şekilde olması için aktif çabalarımızı ve girişimlerimizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Bölgede IŞİD’le mücadeleye de değinen Milli Savunma Bakanı “ABD’ye ‘terör örgütü PKK/YPG ile hareket etmeyi bırakın. Görevlendireceğimiz üç komando tugayı ile DEAŞ’a karşı birlikte mücadele edelim’ dedik. Hatta onlara binlerce DEAŞ’lı teröristin ve ailelerinin tutulduğu El Hol kampının kontrolünü sağlayabileceğimizi ilettik. Buna rağmen ABD’li dostlarımız buna sessiz kaldılar ve DEAŞ ile mücadele adı altında PKK/YPG terör örgütü ile işbirliği yaptılar” dedi.

Güler örgütün görünmez olduğunu savunarak, “Son üç yıldır Suriye’de DEAŞ’lı teröristlerin saldırı yaptığını duyan var mı? Şu an DEAŞ ile ilgili bir şey duymuyoruz, görmüyoruz” dedi.

Bölgede PKK/YPG’nin artık tek başına hareket etmesine ve kendisine alan açmasına müsade edilmeyeceğini belirten Güler, “Öncelikli konumuz PKK/YPG terör örgütünün tasfiyesidir. Bunu ABD’li dostlarımıza da açık ve net şekilde ifade ettik” dedi.

Türkiye, Suriye’nin kuzeyinde bulunan Suriye Demokratik Güçleri çatısı altındaki YPG birliklerini, terör örgütü PKK’nın Suriye kolu olarak tanıyor. ABD ile IŞİD’le mücadelesinde YPG ve SDG ile koalisyon içinde.

Türkiye, 2016’dan bu yana ulusal güvenliğine yönelik tehditleri gerekçe göstererek Suriye’nin kuzeyinde belli kesimlere dört askeri operasyon düzenledi.

“Rusya Suriye’de kalmak için elinden geleni yapacak”

Rusya’nın Suriye’deki birliklerini tam anlamıyla çektiğine yönelik kesin bir emare olmadığını belirten Güler, “Bazı gemileri bakım ve değişim kapsamında Rusya’ya götürebilirler. Şu anda oradan ayrılacaklarını sanmıyorum. Kalmak için ellerinden gelen her şeyi yapacaklardır” dedi.

Rusya’nın, Suriye içerisinde farklı yerlerde bulunan birliklerini, Akdeniz kıyısındaki Tartus ve Lazkiye’ye topladığını belirten Bakan Güler, “Bu süreçte onlara gerekli desteği sağlayabileceğimizi söyledik. Ancak bu konuda bizden bir talepleri olmadı” dedi.

Güler, Suriye’den kaçan Beşar Esat’ın Türkiye hava sahasını kullandığı iddialarını yalanladı.

Savunma işbirlikleri sonuçlanmayan dosyaları yeni dönemde neler bekliyor?

Savunma sistemlerine dönük gelişmeleri de değerlendiren Güler “40 adet F-16 alımı ile ilgili süreç ve görüşmeler devam ediyor. Eurofighter konusunda da görüşmeler olumlu sürüyor. F-35 konusunda da almak istediğimizi daha önce söylemiştik. F-16 alım sürecindeki olumlu havanın F-35 sürecine de yansıyacağını düşünüyoruz” dedi.

Güler, ABD’de görevi devralacak yeni yönetimle de “müttefiklik ruhuna aykırı CAATSA yaptırımlarının kaldırılmasının” konuşulacağını söyledi ve “S-400 ile ilgili tutumumuzda ise bir değişiklik yoktur” dedi.

Türkiye, kurucu ortaklarından olduğu F-35 programından, Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi satın almasının ardından çıkarılmış, Amerikalı yetkililer S-400’lerin beşinci nesil savaş uçağı olan F-35’ler için güvenlik riski oluşturduğunu belirtmişti.

2019 yılında Rusya’dan S-400 sistemi satın alan Türkiye, Rusya ile kapsamlı savunma işbirliği yapan ülkelere yaptırım öngören CAATSA (ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası) kapsamında yaptırım uygulanan ilk NATO ülkesi olmuştu.

Exit mobile version