AMED – Kayseri Bünyan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan Gülistan Al, nöbet kulübelerinde yer alan jandarmaların sözlü tacizine ve hakaretlerine maruz kaldığını aktardı.
Kayseri Bünyan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutsak olan Gülistan Al (30), 30 Ekim’de ailesiyle yaptığı haftalık telefon görüşmesinde maruz kaldıkları hukuksuzlukları anlattı. Annesi Emine Al ile görüşen Gülistan Al, havalandırmayı gören nöbet kulübelerinde bulunan askerler tarafından sözlü tacize ve hakarete maruz kaldığını aktardı. Al, annesine yaşanan taciz olayının sistematik bir şekilde devam ettiğini ve durumu aktarmak için yazdığı dilekçelere ise cevap verilmediğini belirtti. Al, taciz olayını anlatmak için yazdığı mektuplara da cezaevi tarafından el konulduğunu kaydetti.
Al’ın, annesi Emine Al, kızının yaşadıklarından dolayı endişeli olduğunu söyleyerek, yaşananların araştırılması için duyarlılık çağrısında bulundu.
Al, “Kızım telefon görüşmemizde ‘Havalandırmayı gören kulübedeki askerler bizlere küfür ve sözlü tacizde bulunuyor’ dedi. Bu süreç bir süredir devam ediyor. Bu durumu oranın yönetimine de şikayet etmişler ama onlara geri dönüş olmamış. Durumu anlatmak için yazdıkları mektupları göndermelerine izin vermemişler. Kızım telefonda orada yaşanan sorunların sadece bir kısmını anlattı. Yaşadıklarından dolayı unutkanlık başladığını söyledi. Yaşanan taciz ve hakaret için duyarlılık çağrısında bulundu. Zaten hücrede tutulduğu için kimseyi görmüyor bir de havalandırmaya çıktığı zaman hakaret ve tacize maruz kalıyor” dedi.
‘BUNU YAPMAYA HAKLARI YOK’
Kızına müebbet hapis cezası verildiğini ifade eden anne Al, “Buna kimse ses çıkarmıyor. İnsanların bunun için bir şeyler yapması lazım. Onları tutukluyor ve ‘ölene kadar hapiste kalacaklar’ diyorlar. Umut hakkıyla ilgili verilen kararlar var ama işletilmiyor. Ayda bir defa görüş hakkı var ama biz şartlardan dolayı 5 ayda bir gidebiliyoruz. 2 hafta önce görüşüne gidebildim. Bunu bize yapmaya ne hakları var? Cezaevine gittiğimiz de kıyafetlerimiz bile sorun oluyor” diye konuştu.
‘NOTLARA EL KONULUYOR’
Anne Al, Kızı Gülistan’ın cezaevinde 2016 yılında Şirnex’in Cizîr (Cizre) ilçesinde ilan edilen sokağa çıkma yasağında yaşamını yitiren kardeşi Şiyar Al için yazdığı kitaptan sonra odasının sürekli gardiyanlar tarafından basıldığını söyledi. Anne Al, “Mektup göndermek evimizin adresinin yazılı olduğu kağıda bile el koymuşlar. Bu yüzden geçen gönderdiği mektup yanlış adrese gitmiş ve bize ulaşamadan ona geri dönmüş. Kızım bağlama çalıyor. Daha önce de beste yapmıştı ve şarkı söylemişti. Çalışmak için yazdığı bütün notalarına da el konulmuş. Yani zaten her türlü haktan mahrum bırakılıyor” diye konuştu.
‘YAŞANANLAR TECRİDİN YANSIMASI’
Cezaevlerinde yaşanan ihlallerin İmralı’da PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan tecridin bir yansıması olduğunu aktaran anne Al, “Bunların hepsi tecridin yansımasıdır. Milletvekillerimiz ve İnsan hakları örgütleri cezaevine gidip incelemelerde bulunmalıdır. Özellikle müebbet hapsi cezası verilen tutsaklara keyfi uygulamalarla baskı uygulanıyor. Bir an önce Sayın Öcalan ve çocuklarımız üzerindeki bu tecrit kaldırılmalıdır. Bir an önce barış gelmeli ve müzakereler başlamalıdır” dedi.
GÜLİSTAN AL KİMDİR?
Amed’in Çermûk (Çermik) ilçesine bağlı Terbil kırsal mahallesinde dünyaya gelen Gülistan Al, Malatya İnönü Üniversite’sinde okurken tutuklandı. 4 ay Malatya Hapishanesi’nde kaldı ve tahliye edildi. 2016’da tekrar Adana’da tutuklandı. 2017 yılında da yargılandığı davada hakkında “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası kararı verildi. Al, tutuklandıktan Adana Cezaevi’nden sırasıyla Osmaniye T Tipi Kapalı Cezaevi, Antep L Tipi Kapalı Cezaevi ve son olarak Kayseri Bünyan Kadın Kapalı Cezaevi’ne gönderildi.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***