Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

“Türkiye, ABD’nin Hamas liderlerini ağırlama uyarılarına direniyor”


Katar, bu ayın başında Hamas ile İsrail arasındaki arabuluculuk çabalarını askıya alarak, militan grubun müzakerecilerinin Körfez ülkesinden ayrıldığını açıkladı. Washington o tarihten beri Türkiye’yi Hamas liderlerini ağırlamaması konusunda uyarıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, “Vahşi bir terör örgütünün liderlerinin hiçbir yerde rahatça yaşamaması gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hamas’ın sadık bir destekçisi ve grubu bir “kurtuluş hareketi” olarak tanımlıyor. Hatta Erdoğan, öldürülen Hamas lideri İsmail Haniye için Ulusal Yas Günü ilan etmişti.

Analistler Hamas liderlerinin Türkiye’yi düzenli olarak ziyaret ettiklerini söylüyor.

Viyana’daki İnsan Bilimleri Enstitüsü’nden Soli Özel, VOA’ya yaptığı açıklamada, Hamas yetkililerinin yıllardır Türkiye’ye gelip gittiğine dikkat çekerek, Tahran’da İsrailliler tarafından suikasta uğrayan Haniye’nin 7 Ekim 2023’te Türkiye’de olduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hamas’ın Türkiye’de bir siyasi büro açma planının olmadığını söyledi ancak Ankara, Hamas üyelerine ev sahipliği yapma ve angajman politikasını sürdürme konusunda ısrarlı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın danışmanlarından, uluslararası ilişkiler alanında çalışmalar yapan İstanbul Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Caşın, Ankara’nın Hamas’a ev sahipliği yapan pozisyonunu ve barışın tesis edilmesi için Hamas ile diyaloğu sürdüreceğini kaydetti.

Caşın, acilen barış ve istikrara ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, Hamas’la bağın kopması halinde bu amaç doğrultusunda kiminle konuşulacağını sordu.

İsrail, Hamas’ın lider kadrosuna suikast düzenlemeyi hedefliyor ancak şu ana kadar Türkiye’de herhangi bir saldırı olmadı.

İsrail, ABD tarafından terör örgütü olarak tanımlanan Hamas’ın Türkiye’yi güvenli bir sığınak olarak görmemesi gerektiğini söylüyor.

Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü’nden dış politika uzmanı Gallia Lindenstrauss, İsrail’in Hamas liderlerini buldukları yerde hedef alacağını söylediğini ancak Türkiye’nin İsrail’i kendi topraklarında operasyon yapmaması için tehdit ettiğini kaydetti. Lindenstrauss, bunun da pek çok gerginliğin yaşandığı bölgede gereksiz gerginlikler yarattığını belirtti.

Hamas hala 100’den fazla İsrailliyi rehin tutuyor ve analistler İsrail’in Hamas’la bağlantıları nedeniyle Türkiye’yi kınamasına rağmen Ankara’nın bağlantılarının İsrail için faydalı olmaya devam ettiğini söylüyor. Bu durum bu ay İsrail istihbarat teşkilatı Shin Bet’in başkanının Türk mevkidaşı ile Türkiye’de görüştüğüne dair haberlerle ortaya çıktı.

Soli Özel, Türkiye ve İsrail’in kamuoyu önünde birbirlerine karşı sergiledikleri tutumları ile diplomatik ve güvenlik işbirliği alanında birbirlerine karşı tutumlarının farklı olduğunu dile getirerek, bunun her zaman böyle olduğunu söyledi.

İsrailliler, ABD’de başkan seçilen Donald Trump’ın İsrail’in sadık bir destekçisi olarak sicilini överken, bazı İsrailliler Hamas’la bağlantıların Türkiye için büyük bir sorumluluk ve yeni ABD yönetimiyle önemli bir gerilim noktası olabileceği uyarısında bulunuyor.

Exit mobile version