Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

NATO Genel Sekreteri Rutte Ankara’da: “Türkiye, NATO’ya çok değerli katkılarda bulunmaktadır”


NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, bugün Ankara’yı ziyaret ederek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü.

T.C. İletişim Başkanlığı, X üzerinden yaptığı paylaşımda, görüşmede “Ukrayna-Rusya Savaşı ve Filistin’de yaşanan katliamın sonlandırılması için yapılabilecekler, terörle mücadelede atılması gereken ortak adımlar, Türkiye’nin 2026’daki NATO Zirvesi ev sahipliği, NATO müttefiklerinin Türkiye ile savunma sanayii malzemesi tedarik dayanışması ile Türkiye’nin NATO’ya müttefik olarak katkılarının değerlendirildiğini” kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşme sırasında “TUSAŞ’a yönelik terör saldırısı sonrası Türkiye’ye yönelik dayanışma mesajları için NATO Genel Sekreteri Rutte’ye teşekkür ettiği” ayrıntısı da aktarıldı.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan X paylaşımında da Rutte’nin Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüştüğü kaydedildi.

Görüşme sonrası X sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulunan Rutte de “Erdoğan’la terörizm tehdidi, Ukrayna’daki savaş ve Ortadoğu’daki kriz de dâhil olmak üzere ortak güvenliğe yönelik artan zorlukları görüşmek üzere biraraya geldiklerini” belirtti.

Rutte, “Öngörülemezliği giderek artan bir dünyada Türkiye, NATO’ya çok değerli katkılarda bulunmaktadır” diye yazdı.

NATO’dan yapılan açıklamada, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile de biraraya geleceği belirtilmişti.

Rutte’nin ayrıca Türk savunma sanayi temsilcileri ile görüşeceği ve 23 Ekim’de terör saldırısına uğrayan TUSAŞ’ı tesislerini ziyaret edeceği aktarıldı.

Bir Türk yetkili, Pazar günü yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın NATO Genel Sekreteri Rutte ile Rusya-Ukrayna savaşındaki son gelişmeleri ele alacağını bildirdi.

Türk yetkili, ayrıca Erdoğan ve Rutte’nin Pazartesi günü yapacakları görüşmelerde, NATO müttefikleri arasındaki savunma tedariki engellerinin kaldırılması ile askeri ittifakın terörle ortak mücadelesini de ele alacaklarını söyledi.

Kiev’in Rusya’ya karşı ABD ve İngiliz füzelerini kullanmasına karşılık olarak Rusya’nın Perşembe günü Ukrayna’yı yeni bir hipersonik orta menzilli balistik füzeyle vurması, Moskova’nın Şubat 2022’de komşusunu geniş çaplı bir işgale girişmesiyle başlayan savaşta tırmanışa yol açmıştı.

Rus işgalini kınayan NATO üyesi Türkiye, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü desteklediğini ve Kiev’e askeri destek sağladığını belirtiyor. Ancak hem Rusya hem de Ukrayna’nın Karadeniz komşusu olan Türkiye, önemli savunma, enerji ve turizm bağları paylaştığı Moskova’ya yönelik Batı yaptırımlarına da karşı çıkıyor.

Erdoğan, Ukrayna’nın Rusya’ya uzun menzilli füzelerle saldırmasına ABD yönetiminin izin verme kararının çatışmayı daha da alevlendireceğini ifade etmişti.

Cumhurbaşkanı geçen hafta Brezilya seyahati dönüşü yaptığı açıklamada, “Tüm bunlar bölgeyi ve dünyayı yeni ve büyük bir savaşın eşiğine getirebilir. “Benden sonrası tufan” anlayışıyla hiçbir yere varılmaz. Ukrayna ve Rusya tarafının kışkırtmalara kapılmadan, sükuneti muhafaza ederek barışa odaklanmaları beklentimiz ve temennimizdir” demişti.

Moskova, ABD ve müttefiklerinin, Ukrayna’nın Batılı ülkelerin temin ettiği füzeleri Rusya’nın derinliklerine ateşlemesine yeşil ışık yakarak Rusya ile doğrudan çatışmaya girdiğini savunuyor.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, konvansiyonel silahlarla yapılan bir saldırıya karşılık olarak Rusya’nın nükleer silah kullanma eşiğini düşüren politika değişikliklerini onaylamıştı.

Eski Hollanda Başbakanı Mark Rutte, bu yıl Haziran ayında Kuzey Atlantik Paktı NATO yeni genel sekreteri olarak atanmıştı. Erdoğan Temmuz ayında yaptığı bir açıklamada, “Rutte’nin yeni NATO genel sekreteri olmasında Türkiye’nin rolünün üst düzeyde olduğunu” söylemişti.

Yeni NATO Genel Sekreteri Rutte, ilk basın toplantısında Türkiye’nin “terörle mücadele” konusundaki beklentilerine değinerek, “Terörle mücadele konusunda, konunun NATO çerçevesinde ele alınması gerektiğini savunan yakın dostu Erdoğan ile aynı noktada olduklarını” dile getirmişti.

Exit mobile version