AMED – Ma Music Akademisi Koordinatörü Şêrko Kanîwar, İstanbul’da “Egîdê Cimo Ma’yı” açacaklarını belirterek, “Kürt kültürünü yok etmek istiyorlar, buna karşı tüm Kürt ailelere sesleniyoruz, çocuklarınızın elini tutun gelin” dedi.
Amed Büyükşehir Belediyesi (DBB) bünyesinde 2010 yılında kurulan Aram Tigran Konservatuarı, kayyım Cumali Atilla tarafından 1 Kasım 2016’da kapatıldı. Konservatuarın kapatılması sonrası müzisyenler, 4 Mart 2017’de Ma Music Akademisi kurdu. Akademi bünyesinde Kadın Korosu, Çocuk Korosu, Ma Orkestrası, Doğal Ritim Orkestrası, Dengbêj Akademisi kuruldu. Kurulan akademi ardından 2021 yılında Zarok Ma, 2024 yılında da Sûr’da Çand Ma kuruldu.
“Herkes için müzik, her yerde müzik” sloganı ve “Em zarokên vî welatî bê muzîk nahêlin/ Bu toprakların çocuklarını müziksiz bırakmayacağız” şiarıyla yola çıkan müzisyenler 2021 yılında kurulan Zarok Ma’da 4 yılda 2 bin 176 çocuk Kürtçe müzik eğitimi gördü. Ma Music Akademisi, 24 Kasım’da İstanbul’da Egîdê Cimo Ma’yı açacak. Egîdê Cimo Ma’da 2-12 yaş aralığında çocuklara Kürtçe müzik eğitimi verilecek.
‘KÜRT ÇOCUKLARINI MÜZİKSİZ BIRAKMAYACAĞIZ’
Ma Music Akademisi Koordinatörü Şêrko Kanîwar, Ma Music’in yeni şubesinin tüm hazırlıklarını tamamladıklarını belirtti. Kayyımlar sonrası Ma Music Akademisi’ni kurduklarını hatırlatan Kanîwar, “Ma, kalmak anlamına geliyor. Bilinçli olarak bu ismi seçtik. İnsanın kalması ve direnmesi gerekiyor. Kürt kültürünü yaşatmak için kaldık ve ‘ma’ ismini verdik. ‘Her yerde müzik herkes için müzik’ ve ‘Bu toprakların çocuklarını müziksiz bırakmayacağız’ diyerek yola çıktık. ‘Zarokên Welêt’ bu çocuklar sadece Amed ve Kürdistan’da değil, her yerde varlar. Nerede bir Kürt çocuk varsa onlara ulaşmak ve onlara anadillerinde müzik eğitimi verilmesi bizim hedefimizdir” ifadelerini kullandı.
‘ASİMİLASYONA KARŞI’
İstanbul’un da küçük bir Kürdistan olduğunu dile getiren Kanîwar, orada yaşayan Kürt ailelerin çocuklarının da asimilasyona maruz kaldığını belirtti. Kürdistan’da bile derin bir asimilasyon politikası uygulandığını ve birçok çocuğun anadilinden uzakta büyüdüğünün altını çizen Kanîwar, “Bundan çocuklarımızı asimilasyon politikalarına karşı korumak için İstanbul’da bir şube açmaya karar verdik. Ma Music’de sadece klasik müzik eğitimi verilmiyor. Her şeyden önce çocuklar anadilinde yani Kürtçe şarkı öğreniyor. Hiçbir şey öğrenmese dahi her hafta bir Kürtçe şarkı öğrenecek. Kendi kültürü, müziği ile büyüyen bir çocuk hiçbir zaman asimilasyona uğramaz. Asimilasyon politikaları da bu şekilde boşa çıkarılabilir” diye konuştu.
‘GEÇMİŞİYLE KÖPRÜ OLUŞUYOR’
Ma Music Akademisi’nin de aktif olarak sürdüğünü yeni mezunlarla yeni şubeler açtıklarını ifade eden Kanîwar, “Bildiğiniz gibi biz aynı zamanda Müzik akademisinde de öğretmenler yetiştiriyoruz. Akademiden mezun olan eğitmenlerle İstanbul’da yeni şubemizi açacağız. Nerede bir Kürt çocuğu varsa ona anadilinde müzik öğretmek için elimizden geleni yapacağız. Artık İstanbul’da Kürt çocukları kendi anadillerinde müzik eğitimi alacak. Kendi anadiliyle, dedeleri ve nenelerinin şarkılarıyla büyüdüğünde, o kültürü tanıdığında kendileri ile geçmişi arasında kültürel bir köprü oluşuyor. Kendi yakınlarına yabancı kalan çocuklar bizim eğitimlerimize katıldığında, nenelerinin, dedelerinin dillerine yabancı kalmıyor. Burada anadillerinde oyun oynayıp, müzik öğreniyorlar. Kendi anadillerinde eğitim gören çocukların özgüvenleri, kendilerini ifade etmeleri daha güçlü oluyor. Kendilerini topluma daha ait hissediyorlar” şeklinde konuştu.
‘MA MUSİC SİZİNDİR’
İstanbul’un Beyoğlu ilçesine bağlı Taksim’de 24 Kasım’da saat 14.00’da açacakları Egîdê Cimo Ma’ya herkesi davet eden Kanîwar, “İstanbul’da ve Marmara da yaşayan Kürtlere sesleniyoruz: Kürdistan’da taş üstünde taş kalmasa da bu toprakların çocuklarını müziksiz bırakmayacağız, dedik. Gerçekten de savaşlar, çatışmalar, kayyımlarla taş üstünde taş bırakmıyorlar. Kürt kültürünü yok etmek istiyorlar buna karşı tüm Kürt ailelere sesleniyoruz, çocuklarınızın elini tutun gelin. Bu kültür geleceğe taşınması için bugünden tohumlarını ekmeliyiz, yoksa 20 yıl sonra Kürt kültüründen bahsedemeyiz. Bizi yalnız bırakmayın. Ma Music sizindir” diye belirtti.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***