TBMM Genel Kurulu’nda yapılan görüşmeler sonucu, kamuoyunda ‘etki ajanlığı’ olarak bilinen ve tepkilerin odağındaki düzenlemenin “Noterlik Kanunu”ndan çıkarılmasına karar verildi.
AKP tarafından ‘Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ içinde yer verilen ve eleştirilen ‘Etki Ajanlığı’ tepkilerin ardından geri çekilmişti. Maddenin, eleştiriler dikkate alınarak yeniden düzenleneceği belirtilmişti.
Halk TV’nin aktardığına göre; TBMM Genel Kurulu’nda yapılan görüşmeler sonucu, Noterlik Kanunu Teklifi’nin içinde yer alan, ‘devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk suçları’ ile ilgili 16’ncı maddenin tekliften tamamen çıkarılması kararlaştırıldı.
ETKİ AJANLIĞI NEDİR, NEYİ AMAÇLAR?
Etki ajanlığı, bir ülkenin, örgütün ya da bireyin, bir başka ülkenin veya toplumun düşünce yapısını, kararlarını, kamuoyunu veya siyasi yapısını kendi çıkarları doğrultusunda etkilemek amacıyla dolaylı yollarla yürüttüğü manipülatif faaliyetleri ifade eder.
Bu faaliyetler, bilgi savaşları, propaganda, sosyal medya kampanyaları, sivil toplum kuruluşları veya medya üzerinden yapılan yönlendirmeler gibi birçok stratejiyle yürütülebilir.
ETKİ AJANLIĞI NEYİ AMAÇLAR?
Etki ajanları, hedef aldıkları topluma veya grubun içine entegre olarak onların güvenini kazanmaya çalışır, böylece propaganda ya da dezenformasyon faaliyetlerini daha ikna edici hale getirirler.
Bu kişilerin veya grupların, çoğu zaman kim oldukları ya da asıl amaçları açıkça belli olmaz ve faaliyetleri gizli veya üstü kapalı bir şekilde yapılır.
Serbest Görüş:
Özellikle jeopolitik mücadelelerde, seçimlerde, toplumsal hareketlerde veya dış politikada önemli bir silah olarak kullanılabilir.
Etki ajanlığı günümüzde, sosyal medya ve dijital teknolojilerin gelişmesiyle daha yaygın ve etkili hale gelmiş, özellikle algı yönetimi ve kamuoyu yönlendirme alanında oldukça sık başvurulan bir yöntem olmuştur.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***