Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

DFG’nin Ekim raporu: 11 gazeteciye 19 yıl 8 ay ceza


AMED – DFG’nin Ekim ayı raporunda, 11 gazeteciye 19 yıl 8 ay ceza verildiği aktarıldı. 

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Ekim ayında gazetecilere yönelik gerçekleşen hak ihlallerine dair hazırladığı raporu açıkladı. Raporda, AKP- MHP iktidarının yeni yasama yılındaki “yumuşama” söylemlerine işaret edilerek, söylemlerin sahadaki yansımasının tam tersi olduğu vurgulandı. 

 

9 GAZETECİ GÖZALTINA ALINDI

 

Raporda, “Sadece Ekim ayında, 9 meslektaşımız haber takibi sırasında engellenerek,  polisin şiddet ve tehdidi ile yüz yüze kaldı. Bunun en bariz örneği ise Özgür Basın çalışanlarına dönük saldırılar oldu. 13 Ekim’de Amed’de PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekmek için yapılan mitinge saldıran polis, dört kadın gazeteciyi haber takibi sırasında engelledi. 15 Ekim’de ise Şirnex’in Silopiya (Silopi) ilçesine bağlı Tilqebîn (Başverimli) Beldesi’nde ‘Savaşa hayır barış hemen şimdi’ eylemini takip eden 3 gazetecinin haber takibi yapması engellendi. Gazeteciler gözaltına alındı. İktidar, bir taraftan ‘Barış’ söylemlerini dile getirirken, bir taraftan da sahada barış isteyenlere dönük baskılarını ve saldırılarını arttırarak, gazetecileri hedef aldı. Ekim ayında, 9 gazeteci gözaltına alındı, 11 gazeteci kötü muameleye maruz kaldı, 7 gazeteci tehdit edildi” denildi. 

 

104 GAZETECİ YARGILANDI

 

Raporda, “Adliye koridorlarındaki gazetecilerin mesaileri, Ekim ayında da yoğun bir şekilde sürdü. 39 dosyada 104 gazeteci yargılandı. 11 gazeteciye 19 yıl 8 ay 13 gün hapis cezası verildi. 7 gazeteciye soruşturma açılırken, 6 gazeteci hakkında ise dava açıldı. Gazeteciler hakkında hazırlanan iddianamelerde, ekoloji ve kadın konulu haberlerin yanı sıra bugün MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de itiraf ettiği tecrit ile ilgili yapılan haberler suçlama konusu oldu. Mesleki faaliyetlerinden dolayı yargılanan gazetecilerin dosyalarında ise kim olduğu belli olmayan ‘gizli’ ve açık ‘tanık’ beyanları doğrultusunda, ‘örgütsel bağ’ kurulmaya çalışılıyor” ifadelerine yer verildi. 

 

“AKP-MHP iktidarı toplumun haber alma hakkına adeta savaş açmış durumdadır” denilen raporda, şunlar belirtildi: “Bu savaşı da RTÜK ve BTK üzerinden yürütmektedir. Türkiye’de yaşanan olaylarda iktidarın ilk olarak yaptığı şey, sanal medyayı susturmak olmuştur. Bu bir sansürün ötesinde baskıcı faşizan bir rejim haline gelmiştir.  Narin Güran cinayetinde olduğu gibi TUSAŞ saldırısında da dünyanın en çok abonesi bulunan X, Instagram, Facebook ve Youtube gibi mecralar erişime engellendi. Gerçekleri halktan saklamayı kendine ilke edinen iktidar, bununla yetinmeyip 119 sanal medya hesabına erişim engeli getirirken, sanal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek çok sayıda yurttaş da gözaltına alındı.” 

 

YENİ YAŞAM GAZETESİ SALDIRI ALTINDA

 

Yeni Yaşam gazetesi ve Açık Radyo’ya dönük baskıların aktarıldığı raporda, şunlar belirtildi: “Günlük yayın yapan gazetenin, bugüne kadar bir çok haberine erişim engeli getirilirken Ekim ayında gazetenin 3 sayısı hakkında toplatılma kararı verildi. Bu çağdışı karar yetmezmiş gibi gazetede yayınlanan köşe yazısına da erişim engeli getirildi. Yine gazetenin dağıtımcıları gözaltına alınarak, tehditlere maruz kaldı. Farklılıkları bünyesinde barındıran, toplumsal sorunlar ile iklim krizine eğilen ve radyo yayıncılığında örnek gösterilen Açık Radyo, uzun yıllar RTÜK’ün para cezaları ile yüz yüze kaldı. RTÜK, son olarak Açık Radyo’nun karasal yayına son verdi. 

 

ETKİ AJANLIĞI YASASI

 

Ekim ayında yaşanan önemli gelişmelerden biri de başta gazetecilerin ve muhalefetin karşı çıktığı ‘Etki Ajanlığı’ yasa teklifinin Meclis Adalet Komisyonu’ndan geçmesi oldu. Önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulu’na getirilmesi beklenen teklifin 16. maddesine göre, TCK’de yapılan değişiklikle casuslukla ilgili yeni bir suç ihdas edilecek. TCK’nin ‘Devlet Sırlarına Karşı Suçlar ve Casusluk’ bölümüne eklenecek maddede, ‘Devlet güvenliği veya iç ve dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda suç işleyenler hakkında 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası verilir’ ifadeleri yer alıyor. ‘Etki ajanlığı’ kavramının ceza kanununa eklenmesi basın özgürlüğünü ciddi anlamda tehdit edecektir. Teklifte yer alan ‘iç ve  dış siyasal yararlar aleyhine’, ‘yabancı organizasyon’ ve ‘savaş etkinliği’ ifadelerinin getirdiği muğlaklığın, bu düzenlemenin her türlü gazetecilik faaliyeti üzerinde baskı oluşturma potansiyeli taşıdığını söylemek mümkün. Yanı sıra gazetecilerin, “etki ajanı” olarak damgalanması bu kanunun yasalaşması halinde söz konusu olacaktır.

 

Ekim ayında meslek örgütleri, Eşbaşkanımız Dicle Müftüoğlu’nun karar duruşmasında ortak bir refleks göstermiş, önemli bir dayanışma ağını ortaya çıkarmıştır. Bu vesile ile dayanışma gösteren tüm meslek örgütlerine teşekkür ediyoruz ve dayanışma ağını büyütmeye çağırıyoruz.”

 

Ekim ayında yaşanan ihlaller şöyle sıralandı: “1 gazeteci saldırıya uğradı, 1 gazetecinin evi basıldı. 9 gazeteci gözaltına alındı, bir gazeteci tutuklandı. 11 gazeteci tehdit edildi, 9 gazetecinin haber takibi engellendi. 7 gazeteci kötü muameleye maruz kaldı. Helen 38 gazeteci cezaevinde tutulmakta.” 

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version