Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Destekli Ölüm Yasası’ İngiltere’yi ikiye böldü

‘Destekli Ölüm Yasası’ İngiltere’yi ikiye böldü


AFP

Birleşik Krallık milletvekilleri, parlamentoda İngiltere ve Galler’de ölümcül hastalara yardımla ölümü yasallaştıracak yasayı görüşürken protestocular da parlamento dışında seslerini duyurmaya çalışıyor. Oylamanın önümzüdeki saatlerde yapılması bekleniyor.

Avam Kamarası en son 2015 yılında bir ötanazi yasa tasarısını görüşmüş ve oylamada reddetmişti. Şimdi tekrar mecliste görüşülmekte olan ‘Destekli Ölüm Yasası’ hem milletvekilerini hem de halkı ikiye bölmüş gibi duruyor. Yasanın geçip geçmeyeceği belirsizliğini korurken aynı partiye mensup vekiller farklı duruşlar ortaya koyuyor.

Ölümcül hastalığa sahip yetişkinler için ötenazi yasa tasarısının arkasındaki isim olan İşçi Partisi Milletvekili Kim Leadbeater, yasanın değiştirilmesinin ölümcül hastalığa sahip kişilere “yaşamlarının sonunda seçim, özerklik ve saygınlık” sağlayacağını savunuyor. Yasa tasarısını savunanlar ayrıca bazı ölümlerin böylece daha az acı verici hale getirileceğini de iddia ediyor.

Diğer yandan birçok vekil bu yasayla insanların ötanaziyi seçmeye zorlanmış hissedebileceklerini ve de engelli insanlara karşı ayrımcılık yapılacağından endişe duyduklarını belirtiyor. Muhalifler ayrıca sağlık sisteminin böylesine önemli bir değişikliğe hazır olmadığından ve palyatif bakım için yapılan yatırımların azalmasına neden olabileceğinden endişe ediyor.

Yasa tasarısına karşı olan Muhafazakar Parti milletvekili Danny Kruger, “Gerçek saygınlık, sonuna kadar bakılmak” diyerek diğer vekillere ‘devlet intihar servisini’ reddetmeye çağırdı.

Dışarıda toplanan onlarca muhalif ise ellerinde “Hastayı değil tasarıyı öldür” ve “Öldürme değil bakım” yazılı pankartlar taşıyarak milletvekillerini önerilen yasaya karşı oy kullanmaya çağırdı.

En sert muhalifler arasında inanç liderleri de yer alıyor. 30’a yakın kişi geçtiğimiz hafta sonu ortak bir mektup imzalayarak yasa tasarısından  “derin endişe” duyduklarını ifade etti. Eski başbakanlar Liz Truss, Boris Johnson, Theresa May ve Gordon Brown da yasaya karşı olduklarını açıkladılar.

Diğer yandan yine parlamento dışındaki tasarıyı destekleyen grup ise pembe kıyafetler giymiş insanlar “benim hayatım, benim ölümüm, benim seçimim” gibi sloganlar içeren pankartlar taşıdı.

Destekli intihar şu anda İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda’da yasadışı ve yapılması durumunda kanunlara göre sorumlular 14 yıla kadar hapis ile cezalandırılabiliyor.

İşçi Partisi Milletvekili Kim Leadbeater’in tasarısı, İngiltere ve Galler’de tedavi edilemez bir hastalığı olan, altı aydan daha az yaşam beklentisi olan ve ölümlerine neden olan maddeyi kendileri alabilen yetişkinler için yardımlı intihara izin verecek. Tasarı kanunlaşır ise herhangi bir hastanın ölme isteğinin bir yargıç ve iki doktor tarafından imzalanması da gerekecek.

Parti yönetimleri net bir şekilde vekilleri yönlendirmedi ve milletvekilleri serbest oy kullanacak, bu da sonucun tahmin edilmesinin çok zor olduğu anlamına geliyor. Başbakan Keir Starmer, 2015’te destekli intihara “sağlam” güvencelerle izin verilmesi yönünde oy kullanmıştı fakat yeni düzenleme ile ilgili fikrini paylaşmadı.

Hükümeti oluşturan bakanlara tarafsız kalmaları talimatı verildiği belirtilmişti. Ancak yasa tasarısını hem destekleyen hem de karşı çıkan birçok bakan fikirlerini belirtmekten kaçınmadı.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version