Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

DEM Parti’den CHP’ye ‘Kürt sorunu ve kayyum’ ziyareti


Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) eş başkanları, muhalefet partileri ve sivil toplum kuruluşlarıyla başlattığı görüşme turları kapsamında CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile görüştü. Görüşmede Kürt sorununa çözüm ile ilgili tartışmalar ve kayyum atamaları üzerine görüş alışverişi yapıldı.

DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, beraberindeki heyet ile saat 14.30’da CHP Genel Merkezi’ne geldi. DEM Parti heyeti, CHP Yurtiçi ve Yurtdışı Örgütlemeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ensar Aytekin tarafından karşılandı.

CHP’nin yönetim katına geçen Hatimoğulları ve Bakırhan burada Özgür Özel ve Genel Sekreter Selin Sayek Böke ile Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen’le biraraya geldi. Yaklaşık 1,5 saat süren görüşmenin ardından Hatimoğulları ve Bakırhan ile Özel birlikte basın toplantısı düzenledi.

Bakırhan’dan SHP raporlarına vurgu

Toplantıda ilk sözü alan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, geçmişte SHP tarafından hazırlanan raporlara vurgu yaptı.

Bakırhan, raporlarda çok önemli tespitlerin yer aldığına dikkat çekerek, “Raporların en önemli özelliği Kürt meselesinin demokratik bir zeminde diyalog ve müzakereyle ve Türkiye’nin kendi dinamikleri üzerinden çözülmesi yönündeydi. Biz SHP’nin o dönemdeki raporlarında yer alan belirlemeyi önemsiyoruz” diye konuştu.

“CHP Kürt meselesinin çözümünde çok önemli rol oynayabilir”

Bakırhan, dönemin SHP Genel Başkanı Erdal İnönü’nün tespitlerine dikkat çekerek, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in de benzer açıklamalar yaptığını dile getirdi.

CHP’nin Kürt meselesinin çözümünde önemli rol oynayabileceğini savunan Bakırhan, “Erdal İnönü’nün çok önemli bir belirlemesi vardı Kürt meselesi konusunda. ‘Kürtler’in kendilerini evlerinde, ülkelerinde hissedeceği bir ortam yaratmak istiyoruz’ diyordu. Yakın zamanda Sayın Özgür Özel’in de benzer açıklamaları oldu. Bunları önemsiyoruz. CHP geçmiş birikimi ve deneyimiyle Kürt meselesinin çözümünde çok önemli bir rol oynayabilir. Oynayacağına eminiz. Biz bugün ortak paydaları nasıl çoğaltabiliriz, Türkiye’nin demokratikleşmesi konusunda iki parti hem muhalefette bulunan hem de toplumsal muhalefette bulunan çevrelerle birlikte demokratik bir zeminin oluşması için neler yapabileceğimiz üzerinde durduk” dedi.

SHP’nin Kürt raporu sürecinde ne olmuştu?

DEM Parti Eş Genel Başkanı Bakırhan’ın dikkat çektiği rapor Sosyal Demokrat Halkçı Parti’nin (SHP) tarafından hazırlanmıştı.

Dönemin SHP Genel Sekreteri Deniz Baykal’ın başkanlığındaki komisyon tarafından 1989 yılında hazırlanan, “Doğu ve Güneydoğu Sorunlarına Bakışı ve Çözüm Önerileri” başlıklı raporu 15 Mayıs 1990’da Parti Meclisi’nde oybirliği ile kabul edildi.

Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) Başsavcılığı rapor hakkında hemen soruşturma açtı. Soruşturma daha sonra takipsizlikle sonuçlanmıştı.

Kayyum tepkisi

DEM Parti Eş Genel Başkanı Bakırhan, kayyum uygulamasının Türkiye’de yavaş yavaş bir “yönetim rejimine” doğru yol aldığını savunarak, “Daha önce sadece DEM Parti belediyelerine kayyım atanırken şimdi CHP’nin de belediyelerine kayyım atanıyor. Böyle giderse yarın öbür gün sadece yerel yönetimlerle sınırlı kalmayan bir hal alacak” diye konuştu.

CHP’nin kayyumlar konusunda ortaya koyduğu tutumun “kıymetli” olduğunu söyleyen Bakırhan, “Meclis’te bulunan 10 parti kayyımla ilgili bir yasa tasarısı hazırladı. Umarım bu yasa tasarısı, iktidara mensup milletvekilleri tarafından da doğru okunur ve Türkiye demokrasisi bu kayyım belasından ve lekesinden bu yasal düzenlemeyle kurtulur. Umarım Türkiye’yi hep birlikte bu ayıptan kurtarırız” şeklinde konuştu.

DEM Parti ve CHP görüşmesinin ana gündemi Kürt sorunu ve kayyum atamaları olduğu belirtildi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel de konuşmasına kayyumlara tepki göstererek başladı.

Özel, yerine kayyum atanan Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’i cezaevinde ziyaret ettiğini de dile getirerek, “Bir yandan bu kayyım meselesinde adımlar atılıyor, bir yandan da iktidarın toplumun tepkilerini sürekli ölçtürdüğünü biliyoruz. Sayın Ahmet Özer ile de bugün paylaştım. Esenyurt’ta seçimi yüzde 51 oy ile kazandık. Esenyurt’ta yüzde 82 şimdi kayyıma karşı. AK Parti’nin oy verenleri de Ahmet Özer’e haksızlık yapıldığını söylüyor. Kayyım atanan hiçbir yerde durum bundan farklı değil ve Türkiye genelinde de ilk günlerde yaratılan algının ve hissiyatın oldukça değiştiğini görüyoruz. Peşi sıra gelen anket değerlendirmelerinde, Türkiye genelinde de kayyım uygulamasının vatandaşın vicdanında mahkum edildiğini ve hoş karşılanmadığını hep birlikte görüyoruz” dedi.

“Bu sürecin işletileceği yer Türkiye Büyük Millet Meclisi olmalı”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, son günlerdeki çözüm sürecine ilişkin tartışmalara da değinerek toplumsal mutabakat sağlanması çağrısı yaptı.

Sürecin TBMM üzerinden işletilmesini öneren Özel, “Biz şeffaf, samimi toplumsal mutabakata dayanan sürecin işletilmesini, bu sürecin işletileceği yerin mutlaka ama mutlaka Türkiye Büyük Millet Meclisi olmasını, hiçbir partiyi ve toplumun hiçbir kesimini dışlamaması gerektiğini düşünüyoruz. Bir toplumsal mutabakat inşasında toplumun en kırılgan kesimlerinin gözetilmesi gerekiyor” dedi.

Özgür Özel, “Ben bunu bizim açımızdan şehit ve gazi ailelerinin olmaz dedikleri bir sürecin olmayacağını, onların da mutlaka sürece katılmaları gerektiğini söylemiştim. Kendilerine yaptığımız bütün ziyaretlerde oradan biz gerekirse yüreğimize taş basarız başka şehitler gelmesin terör bitsin diye her türlü sorumluluğu alırız ama deyip bunu siyasete alet edilmesini, siyasi menfaatlere dönüştürülmesi durumunda da hakkımızı helal etmeyiz dediler” şeklinde konuştu.

“(Kürt sorununun çözülmesi) Türkiye’yi içinde bulunduğu coğrafyada çok sayıda riskten kurtarır”

Samimiyet ve şeffaflıkla davranılması halinde Kürt sorunun çözülebileceğini savunan CHP Genel Başkanı Özel, CHP’nin üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu söyledi.

Özel, “Bu, Türkiye’deki herkese kazandırır. Türkiye açısından uluslararası ilişkilerde içinde bulunduğu bölgede coğrafyada Türkiye’yi çok sayıda riskten kurtarır. Bu açıdan ilk günkü tutumumuzda değişen hiçbir şey yoktur. Biz bu ülkede yaşayan herkesin kendisini eşit hissettiği eşit gördüğü ve bu eşitlik içinde eşitçe yaşadığı bir ülke istiyoruz. Bunun için de üzerimize düşen bütün adımları atmaya hazırız” şeklinde konuştu.

Özgür Özel, partiler arasında diyalog çağrısı yaparak, “Sözün değerinin olduğu süreci hep beraber yaşamak isteriz. Bu konuda CHP olarak geçmişte yaşanan bütün kötü tecrübelere rağmen üzerimize düşeni yapma noktasında tarihsel tutarlılığımızdan farklı bir nokta değiliz” dedi.

Bakırhan’dan Öcalan görüşmesi için bakanlığa çağrı

Konuşmaların ardından soruları yanıtlayan DEM Parti Eş Genel Başkanı Bakırhan, Abdullah Öcalan ile görüşmek için yaptıkları başvuruya henüz yanıt verilmediğini belirterek, olumlu yanıt almayı beklediklerini söyledi.

DEM Parti Eş Genel Başkanları Bakırhan ve Hatimoğulları’nın Abdullah Öcalan ile görüşme talebi MHP lideri Devlet Bahçeli’nin son grup toplantısındaki konuşmasının ardından gündeme geldi.

https://www.voaturkce.com/a/bahceli-dem-parti-ocalanla-yuz-yuze-temas-etsin-dedi-dem-parti-adalet-bakanligina-basvurdu/7877213.html

22 Ekim’de “Şayet teröristbaşının tecridi kaldırılırsa gelsin DEM Parti grup toplantısında konuşsun, terörün bittiğini, örgütün lağvedildiğini ilan etsin” diyen MHP lideri Bahçeli geçtiğimiz günlerde, “İmralı’yla DEM Grubu arasında yüz yüze temasın gecikmeksizin yapılmasını bekliyor, çağrımızı kararlılıkla tekrarlıyoruz” demişti.

Bu konuşmadan saatler sonra Bakırhan ve Hatimoğulları, Öcalan’la görüşmek için Adalet Bakanlığı’na başvurmuştu.

Exit mobile version