Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Batman’da DEM Parti’den ‘kayyuma tepki ve süreç’ mitingi


Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) geçen hafta belediyesine kayyum atanan Batman’da kayyum atamalarına tepki göstermek ve çözüm süreci tartışmalarına dikkat çekmek amacıyla bir miting düzenledi. Bölgedeki kentlerden binlerce kişinin katıldığı mitingdeki konuşmalarda Kürt meselesinin çözülmesi için Abdullah Öcalan ile temas kurulması çağrısı yapıldı.

DEM Parti tarafından Batman’da “Demokrasi ve özgürlük” sloganıyla düzenlenen mitingin hazırlıkları günler önce başlamıştı. Miting, bölgedeki birçok kentten binlerce kişinin katıldığı yürüyüşle başladı.

Yürüyüşe Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Keskin Bayındır, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, eski Batman Milletvekili Ayla Akat Ata da katıldı.

Mitinge katılanlar, “Bu bir halk ikazıdır; belediyeleri boşaltın”, “Kayyıma geçit yok, kayyım talandır”, “Eşbaşkanlık mor çizgimizdir” ve “Çözüm de muhatap da belli” gibi pankartlar taşıdı.

DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, Öcalan’la görüşme çağrısı yaptı.

Katılımcıların sık sık Öcalan lehine slogan attığı miting, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır’ın konuşmasıyla başladı.

Bayındır konuşmasında son dönemde sık sık gündeme gelen Kürt meselesine çözüm bulunmasına ilişkin tartışmalara değindi.

Sürecin adının henüz belirlenmediğini vurgulayan Bayındır, çözüm için Abdullah Öcalan’ı adres gösterdi.

Bayındır, Öcalan’ın cezaevi şartlarının düzeltilmediğini ve tecridin ağırlaştırıldığını savunarak, “Tecrit devam ediyorsa bu süreç yalandır. Eğer bu ülkede bir çözüm istiyorsanız, çözüm bellidir, çözümün adresi İmralı Adası ve Kürt halk önderi Abdullah Öcalan’dır.” dedi.

“Kürtler Erdoğan’ı Bahçeli’yi Özel’i dinledi, sıra Öcalan’da”

Yerlerine kayyum atanan DEM Partili belediye eş başkanları da mitinge katıldı.

2013 yılındaki çözüm süreci sırasında Abdullah Öcalan ile görüşmesine izin verilen ilk isimler arasında bulunan dönemin Barış ve Demokrasi Partisi Batman Milletvekili Ayla Akat Ata da konuşmacılar arasındaydı.

Akat Ata konuşmasında Ocak 2013’te Öcalan ile yaptıkları görüşmeyi hatırlatarak 11 yılda çok mesafe kat edildiğini söyledi. Kürtlerin Türkiye’deki tüm siyasetçileri dinlediğini söyleyen Ata, “Bu halk burada, temsilcileri burada, siyasetçileri burada. En önemlisi Kürt kadınları burada, Kürt anaları burada.2013’te masaya oturup görüşmelerin bir parçası olan Kürt Kadın Hareketi burada hazır, çözümü konuşmaya çözüm için emek vermeye bedel ödemeye hazır’’ diye konuştu.

“İmralı’nın kapısının açılması” çağrısında bulunan Akat Ata, “Bu halk Sayın Öcalan’ın sesini duymak istiyor. Bu halk çözüm için söz söyleyecek herkesin sesini duymak istiyor. Bu halk Sayın Bahçeli’yi de dinledi, Sayın Erdoğan’ı da dinledi, Sayın Özel’i de dinledi. DEVA’yı, Gelecek Parti’yi geleceği, Saadet Partisi’ni dinledi. Herkesin sesine kulak veriyor. Ama kimin yalan kimin yanlış, kimin halkı yanılttığını, kimin doğru söylemediğini bilecek iradesi vardır” diye konuştu.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Hatimoğulları’ndan Dersim harekâtına atıf

DEM Parti Eş Genel Başkanı Hatimoğulları’nın olası çözüm süreci için Dersim harekatına atıf yapması dikkat çekti.

Mitingin son konuşmacısı DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları oldu. Hatimoğulları, olası bir çözüm sürecine vurgu yaparak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmamasını eleştirdi.

Hatimoğulları da “Öcalan’ın dışarıyla temasının sağlanması” çağrısı yaparak, “Bizler onurlu bir barış demokratik zeminde bir çözüme hazır olduğumuzu her fırsatta her yerde ifade ettik. Bunun için de dedik ki şayet bu konuda ciddiyseniz öncelikle İmralı kapılarını açın, sayın Öcalan dışarı çıksın, mesajını bütün Ortadoğu’ya versin.’’ dedi.

MHP lider Devlet Bahçeli’nin önceki açıklamalarına üstü kapalı atıfta bulunan Hatimoğulları, “Öncelikle Erdoğan konuşmuyor. İcra makamı olan sizsiniz. Öncelikle küçük ortağın verdiği mesaja Erdoğan’ın nasıl yaklaştığını akıllarında bir çözüm var mıdır? Bu konuda mesajını vermiş değildir. Bu konuda gerçekten bir çözüm önerileri varsa çıkacaklar, konuşacaklar, bir program açıklayacaklar” şeklinde konuştu.

Hatimoğulları, DEM Parti’nin çözüm sürecine karşı gibi gösterildiğini ve bunun gerçeği yansıtmadığını savunarak, 1938 yılındaki Dersim isyanını bastırmak için düzenlenen harekata atıf yaptı.

“Uzatılan el Tunç eli mi barış eli mi?” diye soran Hatimoğulları, İktidar ve devlet şuna karar vermeli: Uzatılan el Tunç eli mi barış eli mi? Uzatılan el barış eli ise bizler o eli tutmaya hazırız. Ama uzatılan el Tunç eli ise biz o ele karşı halklarımızla beraber bugüne kadar olduğu gibi onurlu bir mücadeleyi de vermeye hazırız” diye konuştu.

Hatimoğulları’nın vurgu yaptığı ‘Tunç eli’ tanımlamasının geçmişi 1935 yılına dayanıyor. Dersim isyanını bastırmak üzere düzenlenen harekat öncesi “Tunçeli Vilayetinin İdaresi Hakkında Kanun” adıyla bir yasa çıkarıldı.

Bu yasayla birlikte bölgede Tunçeli adıyla bir vilayet kuruldu. Vilayetin adı daha sonra Tunceli olarak değiştirildi. Bölgeye bu ismin, devletin gücünü ve sertlik politikasını sembolize etmek için verildiği yorumu yapılıyor.

Davutoğlu’ndan Ahmet Türk’e ziyaret

Görevden alınarak yerine kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk bugün de Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile bir araya geldi.

Bir otelde Davutoğlu ile görüşen Türk, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Gelecek Partisi Genel Başkanı Sayın Ahmet Davutoğlu’nun samimi dayanışma ve iyi dileklerinden dolayı teşekkürlerimi sunuyorum. Temel amacımız halkımızın eşit ve demokratik haklarıyla yaşayacağı zemini oluşturmaktır. Tüm sorunlar barış, eşitlik ve demokrasinin gelişimiyle sonlanır.” diye yazdı.

Exit mobile version