Anayasa Mahkemesi (AYM), 8 Kasım cuma günü Strazburg’da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) yetkilileri ile gerçekleştirdiği görüşmeyle ilgili bilgi paylaştı. AYM Başkanı Kadir Özkaya, “birkaç karar dışında AYM’nin AİHM içtihatlarını takip ettiğini” söyledi; içtihat farklılıklarını mültecilere ve teröre bağladı.
AYM heyeti, “uluslararası alanda ikili ilişkilerin geliştirilmesi kapsamında” 6-9 Kasım 2024 tarihlerinde Fransa Anayasa Konseyi, Fransa Danıştayı ve AİHM ile ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirdi.
Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya ve beraberindeki heyet, 8 Kasım cuma günü Strazburg’da AİHM yetkilileriyle bir araya geldi. Gerçekleştirilen toplantının detayları ilk etapta açıklanmazken, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi TR724’ün görüşmenin içeriği ile ilgili bilgi talebini geri çevirdi.
AYM ise birkaç gün sonra kendi internet sitesinde toplantının genel hatlarını kamuoyu ile paylaştı.
Kadir Özkaya ve AİHM Başkanı Marko Bošnjak arasındaki ikili görüşmenin ardından toplantı başkanların açılış konuşması ile başladı. Ardından sunumların yapıldığı iki oturum düzenlendi.
Oturumlarda, “İkincillik İlkesi: Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin İnsan Haklarının Birincil Koruyucuları Olarak Ulusal Mahkemeler Tarafından Uygulanması” ve “Kitlesel Başvuru Akını: Zorluklar ve Olası Çözümler” başlıklı iki konuda sunumlar yapıldı.
Anayasa Mahkemesi internet sitesinde paylaşılan bilgiye göre, Kadir Özkaya AİHM yetkililerine yönelik yaptığı konuşmada “Türk Anayasa Mahkemesinin AİHM kararlarını ve içtihatlarını çok dikkatli bir şekilde takip ettiğini” söyledi.
Özkaya, AYM ve AİHM içtihatlarının “çok az sayıdaki karar” dışında aynı yönde olduğunu savundu.
Başkan Kadir Özkaya, Avrupa’nın en üst mahkemesinin içtihatlarından ayrışma gerekçesi olarak ise şunları söyledi:
“Türkiye’de yaklaşık 4 milyon 500 bin mülteci bulunmaktadır. Bu sayı birçok Avrupa ülkesinin nüfusundan fazladır. Yine Türkiye FETÖ ve PKK gibi terör örgütleriyle mücadele etmeye devam etmektedir. Bu kadar mülteciyi barındıran ve tüm bu terör örgütleriyle mücadele eden Türkiye’nin Anayasal sınırlar içinde ve insan hakları temelinde hareket ettiğini ve bu yönde azami gayret gösterdiğini belirtmek isterim. Türkiye’nin içinde bulunduğu bu şartların da göz önünde bulundurulması bir zorunluluktur.”
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***