Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Yüzlerce bağcıdan geriye 3’ü kaldı


MÊRDÎN – Bir zamanlar bağcılıkla anılan Zinnar Bölgesi’nde geleneksel üretim yapan ailelerin sayısı 3’e düştü. Köylüler, geçimlerini sağlamak ve geleneği sürdürmek için destek bekliyor. 

Sonbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte Mêrdîn’in Artuklu ilçesinde bulunan Zinnar Bölgesi’nde bağ bozumu başladı. Bağbozumunda, kışın tüketilen pestil, pekmez ile bademli ve cevizli sucuk yapımı en çok rağbet gören ürünlerden olurken, pestil, cevizli sucuk yanı sıra kuru incir, incir sucuğu, pekmez ve birçok ürün bağbozumunun vazgeçilmezleri arasındaki yerini alıyor. Toplanan üzümü ezme makinesinden geçirdikten sonra kurulan kazanlarda kaynattıkları şıradan pekmez, pelte elde eden, bunlardan da farklı ürünler üreten köylüler, ürünlerini kendi imkânları ile satmaya çalışıyor. Köylüler için önemli bir geçim kaynağı olan üzüm ürünlerinde son dönemlerde önemli bir düşüş yaşanıyor. Her geçen evlerin bahçesinde kaynayan kazan sayısında azalma yaşanırken, tüccarların üreticilerden fazla kazanması ve endüstriyel üretim bu düşüşün temel nedeni. 

 

Kendi imkânları ile endüstriyel üretime karşı geleneksel üretimde ısrar eden isimlerden biri İzzettin Başçı. Üretim süreçlerini tamamen doğal yöntemlerle yaptıklarını, doğadan elde ettikleri her bir üründen faydalandıklarını dile getiren Başçı, “Otlardan ilaç yapıyoruz. İncir, pestil, kuru üzüm, cevizli sucuk yapıyoruz. Yani bölgemizde doğadan gelen her şeyi yapıyoruz. Dostlarımız var. Onlara gönderiyoruz. Hiçbir şekilde kimyevi bir şey kullanmıyoruz. Önce pestil yaptık, ardından da incire başladık. Bu incirleri Haziran ayında kurutmaya başladık. Ardından iplere geçiriyoruz. Bunu da incir sucuğu yapıyoruz. Kaynatırken defne ağacının yaprağını kullanıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

ARTIK SADECE 3 AİLE YAPIYOR 

 

Bölgede bağ bozumu geleneğinin azaldığını söyleyen Başçı, devam etmesi için çocuklarına öğrettiklerini belirterek, “Bu işi yapanların sayısının her geçen gün azalıyor. Babalarımızdan dedelerimizden kalan bir iş. Ne yazık ki; yavaş yavaş yapanların sayısı tükeniyor. Bu noktada biz de biraz rahatsızız. Bazen çocuklardan şikayetler de işitiyoruz, ama işimiz bu. Üretimimiz düşmüş durumda. Artık gücümüz de kalmıyor bir süre sonra. Bu işi yapacak kimse kalmıyor. Kendi gücümüz çerçevesinde bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Zinnar Bölgesi’nde yüzlerce ev var ve bugün bunu yapan 3 kişi kaldı. Bakalım, ne zamana kadar devam edebilirsek devam edeceğiz. Bu işin kaybolmasını istemiyoruz. Nasıl yapıldığını çocuklarımıza da gösteriyoruz. Öğretmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

 

‘BU İŞİ YAPANLARA İMKAN SUNULMALI’

 

İşlerini devam ettirebilmeleri için desteğe ihtiyaçları olduğunu kaydeden Başçı, bugün devlet kurumlarının bu işi yapanlar yerine alakası olmayan kişilere destek verdiğini belirterek, “Bu işi yapanlara imkanlar sunulmasını istiyoruz. Bu konuda eksiklikler var. Bu eksikliklerin giderilmesi durumunda daha iyi olacağına inanıyorum” dedi.

 

MA / Ahmet Kanbal

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version