Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Yoğun bakımdaki tutsak Gemicioğlu için ortak çağrı: Tahliye edilsin


WAN – Demokratik kitle örgütleri, yoğun bakımda kelepçeli halde tutulan ve durumu gün geçtikçe kötüleşen Abdurrahman Gemicioğlu için açıklama yaparak derhal tahliye edilmesini istedi. 

 

Colemêrg’te 67 yaşındaki Abdurrahman Gemicioğlu hakkında verilen 8 yıl 9 ay hapis cezası Yargıtay tarafından onandıktan sonra 3 Ekim’de tutuklanarak, Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne götürüldü. Kolon kanseri, prostat ve kalp yetmezliği gibi birçok hastalığı bulunan Gemicioğlu, tutuklandığı günden bu yana hemen hemen her gün hastaneye sevk ediliyor.

 

25 Ekim akşamı fenalaşan Gemicioğlu, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Gemicioğlu’nun tedavisi 6 gündür hastanenin yoğun bakım ünitesinde sürüyor. Gemicioğlu’nun derhal serbest bırakılması için kentteki 17 sivil toplum örgütü 15 Ekim’de ortak açıklama yaptı. 

 

Wan’daki sivil toplum örgütleri, Gemicioğlu’nun sağlık durumunun gittikçe kötüye gittiğini belirterek, derhal tahliye edilmesi çağrısında bulundu. 

 

KAMUOYUNA DUYARLILIK ÇAĞRISI

 

İmzacı kurumlar arasında bulunan Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Wan Şube Eşbaşkanı Mehtap Işık, “Abdurrahman Gemicioğlu, ağır mahpuslar kategorisindedir. Tedavi koşuları cezaevinde sağlanamadığından kaynaklı günlerdir yoğun bakımda tedavi görmektedir. Bu durum insan ve sağlık hakları ihlalidir. Ağır hasta tutsakların tedavileri dışarıda yapılmalıdır. Bu anlamda tüm kamuoyuna, duyarlı çevrelere çağrımızdır; Gemicioğlu’nun dışarıda sağlıklı koşullarda tedavi olması için birlikte ses olalım” dedi.

 

‘CEZAEVİNDEN CENAZE ÇIKMASINI İSTEMİYORUZ’

 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Wan Şube Eşbaşkanı Mehmet Salih Coşkun da, “Ağır hastalıklarından kaynaklı tahliyesinin bir an önce yapılması gerekmektedir. Rektum kanseri olup bunun haricinde de birçok kronik rahatsızlığı bulunuyor. Hastalıklarından dolayı hapishanede kalması uygun değildir. Hapishane koşuları hastalıklarının ilerlemesine sebep olmaktadır. Buradan ilgili tüm kurum, kuruluşlara; Sağlık Bakanlığına, Adalet Bakanlığına ve ilgili Cumhuriyet Başsavcılıklarına çağrımızdır; Ağır hasta mahpus olan Gemicioğlu’nun sağlık sebeplerinden kaynaklı olarak tahliye edilsin ve infazı ertelensin. Diğer hasta tutsaklar gibi Gemicioğlu’nun da cezaevinden cenazesinin çıkmasını istemiyoruz” diye belirtti. 

 

‘SÜRECİN TAKİPÇİSİYİZ’

 

Abdurrahman Gemicioğlu ile görüşmelerine Savcılık tarafından izin verilmediğini aktaran Wan-Colemêrg Tabip Odası İnsan Hakları Komisyonu üyesi Hüseyin Yaviç ise, “Gemicioğlu cezaevlerinde ölüme terk edilmiş yüzlerce mahpustan biridir. Gemicioğlu, ağır hastalıklarla mücadele ediyor ve hastalıklardan kaynaklı depresif ruh bozukluğu da bulunuyordu. Tutuklandıktan sonra cezaevinden hastaneye sevki yapıldı ancak hastanedeki koşular buna uygun olmadığı için hafta sonunu cezaevindeki revirde geçirmek zorunda kaldı. Kurumlar olarak bu süreci takip ettiğimizden beri özellikle hastane boyutunda çok ciddi bir ihmaller olduğunu gördük. Şuan ki mevcut süreçle ilgili en ufak bir mesafe alınmış değil. Çok hızlı bir şekilde Gemicioğlu’nun yasalarda mevcut olan infaz erteleme koşularından yararlandırılması gerekiyor. Cezaevinde tek başına yaşamını idame edecek durumda değil. Hatta evde, ailesinin yanında bile bakımı çok zor olabilecek ağır hasta tutsaklardan biri. Bu sürecin çok seri bir şekilde yapılması gerekirken, cezaevi ve hastane arasında bir mekik dokuma hali var” diye konuştu. 

 

‘ELLERİNDE KELEPÇE İLE HASTANEDE BEKLETİLİYOR’

 

Gemicioğlu’nun geceleri ellerinde kelepçeyle hastanede tutulduğunu aktaran Yaviç, “Türkiye’de bu durum artık trajik bir duruma dönüşmüş. Son yıllarda yüzlerce hasta tutsağın bu süreçleri yaşadığı bir tablo ile karşı karşıyayız. Birçok hasta tutsak cezaevlerindeki sağlıksız koşullar nedeniyle yaşamlarını yitirdi. Hasta tutsaklarla ilgili gerekli çalışmalar yürütülmedi. Cezaevlerinden yeni bir ölüm vakasının yaşanmaması için sürecin takipçisi olacağız. En başta Adalet Bakanlığı’nın ve iktidarın anayasada güvence altına alınmış olan  ‘Yaşam hakkına’ karşı daha saygılı davranması ve buna yönelik tedbirleri alması gerekiyor” dedi.

 

Yaviç, son olarak bütün kurumlarının Gemicioğlu’nun infazının ertelenmesi için gerekli hassasiyeti gösterme çağrısında bulundu.

 

İmzacı kurumlar şunlar: “Tutuklu ve Hükümlü Aileler ile Yardımlaşma Derneği Wan Şubesi (TUHAY-DER), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Tevgera Jinên Azad (TJA), İnsan Hakları Derneği (İHD) Wan Şubesi, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Wan Şubesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (THİV) Wan Temsilciği, Colemêrg-Wan Tabip Odası, KESK Şubeler Platformu Wan Şubesi, Wan Barosu Cezaevi Komisyonu, DİSK Emekli-Sen, Kûrdîgeh, Aryen Hûner, Medya ve Hukuk Derneği, Star Kadın Derneği, Türk Mimar ve Mühendisler Odası (TMMOB), ve DİSK Genel-İş.”

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version