Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Yenidoğan Çetesi davası 18 Kasım’da başlayacak: 22’si tutuklu 47 kişi sanık, 10 hastane kapatıldı


Türkiye’nin son iki haftadır en çok konuşulan konularından biri olan “Yenidoğan Çetesi” davasının ilk duruşması 18 Kasım’da yapılacak.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan 1399 sayfalık iddianameyi kabul eden Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek davada 22’si tutuklu 47 şüpheli yargılanacak.

Dava kapsamında yargılanan kişiler, 3’ü yabancı uyruklu 10 bebeğin ölümüne sebebiyet vermekle suçlanıyor. Sözkonusu şüpheliler hasta oldukları iddiasıyla anlaşmalı oldukları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine gönderdikleri bebekler üzerinden haksız kazanç sağlamaktan da yargılanacak.

Şüpheliler hakkında 10 yıldan 589 yıla kadar hapis isteniyor

İddianamede ana şüpheli konumda bulunan Fırat Sarı ve İlker Gönen hakkında “ihmalle kasten öldürmek”, “nitelikli dolandırıcılık yapmak”, “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak”, “resmi belgede sahtecilik yapmak” suçlarından 582 yıla kadar, Gıyasettin Mert Özdemir hakkında ise “ihmalle kasten öldürmek”, “kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek”, “kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık yapmak” ve “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” suçlarından 589 yıl 9 aya kadar hapsi isteniyor.

Aralarında sağlık görevlileri, hemşire, doktorların bulunduğu 18 şüpheli hakkında da bebeklerin ölümüne ilişkin “ihmalle kasten öldürme” suçundan 10 yıldan 437 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

İddianamede beş baba şikayetçi olarak yer alırken 19 sağlık kurumu suçlarla ilgili gösteriliyor

Sanıklar 10 bebeğin ölümünden sorumlu tutulsa da iddianamede şikayetçi olarak beş baba bulunuyor. Bu kişiler Benedict Nnayereugo Opara, Erhan Karaduman, Hakan Helvacı, Mehmet Hanifi Kaya ve Yusuf Karakoç.

Avcılar’da bulunan Akabe Sağlık Tesisleri, Esenyurt’ta kurulu Doğamed Sağlık Hizmetleri, Esenler’de bulunan Güney Hastanesi, Bağcılar’da kurulu Medlife Sağlık Hizmetleri, Avcılar Hospital Hastanesi, Gaziosmanpaşa’da bulunan Özel Avrupa Şafak Hastanesi, Ekip Sağlık Hizmetleri, Esenyurt’ta kurulu Özel Doğa Hospital, Özel İstanbul Şafak Hastanesi, Reyap Sağlık Hizmetleri, Silivri Kolan Hastanesi, Beylikdüzü’ndeki Yonca Sağlık Hizmetleri, Özel TRG Hospitalist Hastanesi, GMZ Sağlık Hizmetleri ve Medisense Sağlık Hizmetleri de iddianameye göre bu suçlarla ilişkisi olan sağlık kurumları arasında yer alıyor.

AK Partili Erdöl: “Özel hastanelerin, kamunun sırtındaki yük olmaktan çıkarılması, toplum sağlığı açısından hayati bir gerekliliktir”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın doktoru da olan eski AK Parti milletvekili Cevdet Erdöl, sağlık sisteminin ticarileşmesini eleştirdi.

X hesabından değerlendirmelerde bulunan Erdöl, “Özel sektör, kamu hastanelerindeki nitelikli hekimleri yüksek maaşlar ve cazip fırsatlarla transfer etmektedir. Bu durum, ‘hekimler yurtdışına gidiyor’ söylemleriyle maskeleniyor olsa da asıl mesele, özel hastanelerin kâr hırsı ile besleniyor oluşudur. Kamu hastanelerinin içini boşaltan bu transferler, özel sektörün yükselen fark ücretleriyle domine edilmektedir. Özel hastanelerin, kamunun sırtındaki yük olmaktan çıkarılması, toplum sağlığı açısından hayati bir gerekliliktir. Yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde yaşanan acı olayların bir daha tekrar etmemesi için, sağlık sistemimiz ticari kaygılardan arındırılmalıdır. Kamu sağlık sisteminin güçlendirilmesi, toplumsal adaletin sağlanmasının tek yoludur” dedi.

Soruşturma 21 ay önce yapılan bir ihbarla başladı

18 Kasım’da başlayacak davanın soruşturma süreci, 27 Mart 2023’te İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’ne CİMER üzerinden yapılan ihbarla başladı.

İddianameye göre sözkonusu ihbarda, “Eski PKK hükümlüsü ve şu anki İYİ Parti üyesi Reyap Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi doktoru Fırat Sarı ve İlker Gönen SSK’yı dolandırmaktadır. Reyap Hastanesi, Beylikdüzü Medilife Hastanesi, Bağcılar Şafak Hastanesi, Doğa hastanesi, Medicine Bağcılar Hastanesi (eski olarak Ethica Hastanesi), Duygu Hastanesi ve birçok hastanenin yenidoğan yoğun bakımlarını kiralayarak gece nöbetçi doktor bulundurmadılar. Ve insani ve tıbba uygun olmayan koşullar ve bunun gibi birçok sebepten bir sürü bebek insanlık dışı bir şekilde öldü”” iddiaları yer alıyordu.

CİMER, bu ihbarı 21 Mayıs 2023’te Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne gönderince Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmayı başlattı.

Bugün Sağlık Bakanı olan Kemal Memişoğlu’nun İstanbul İl Sağlık Müdürü olduğu dönemde bu müdürlük 28 Eylül 2023’te il genelindeki tüm kamu, özel ve vakıf üniversitesi sağlık tesislerine olağan/olağan dışı yenidoğan yoğun bakım denetimlerinde temin edilen bilgi ve belgelerin incelenmesi ve değerlendirilmesi, karara bağlanması için “Yenidoğan Yoğun Bakım Denetim Değerlendirme Komisyonu” kurulmasını talep etti.

Soruşturma kapsamında şüphelilerin kimlik ve adreslerinin tespiti yapılıp mağdur ve tanıkların ifadeleri alındı. İlgili kurumlardan da evrak ve bilgi istenilen soruşturmada somut delillerin toplanmasının ardından harekete geçildi.

Mağdur ve tanıkların ifadeleri alınmasıyla birlikte ilk ihbardan 13 ay sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri 26 Nisan 2024’te İstanbul ve Tekirdağ’da, kimlikleri belirlenen şüphelileri yakalamak için eş zamanlı operasyon düzenledi

Soruşturma sürecinde dokuz hastanenin ruhsatı iptal edildi

Operasyonlarda gözaltına alınan 47 kişiden 22’si tutuklandı.

Bu arada soruşturma savcısı Y.E. eski bir bürokrat olduğunu söyleyen Namık Kemal Zengin tarafından tehdit edildi. Zengin’in konuşmalarını kayıt altına alan savcı, Zengin ile birlikte dört kişinin tutuklanmasını sağladı.

19 Ekim itibariyle İstanbul’da bulunan Özel Avcılar Hospital, Özel TRG Hospitalist Hastanesi, Özel Birinci Hastanesi, Özel Güney Hastanesi, Özel Bağcılar Medilife Hastanesi, Özel Beylikdüzü Medilife Hastanesi, Özel Reyap İstanbul Hastanesi, Özel Şafak Hastanesi Bağcılar ve Özel Silivri Kolan Hospital’ın ve Çorlu’da bulunan Özel Reyap Hastanesi’nin ruhsatları iptal edildi.

Exit mobile version