Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Yeni asgari ücrette rakam netleşmeye başladı; artış yüzde 30 civarında olacak

‘Asgari ücrete yüzde 80 zam yapılacak’ iddiası


Yeni asgari ücretin ne kadar olacağı konusunda rakam netleşmeye başladı. İktidara yakın Türkiye Gazetesi’nde yer alan habere göre AKP yönetimi yüzde 28-30 civarında bir artış öngörüyor. Ekonomi yönetimi ise ‘enflasyonla mücadele’ gerekçesiyle artışın daha düşük olmasını, yüzde 25 civarında zam yapılmasını istiyor.

Yüzde 28-30’luk bir artış durumunda yeni asgari ücret 22 bin lira civarına yükselecek. Ekonomi yönetiminin istediği gibi olur ve yüzde 25 artırılırsa asgari ücret 21 bin 250 liraya çıkacak.

Eylül ayı itibariyle TÜİK’in tartışmalı raramlarına göre bile Türkiye’de yıllık enflasyon yüzde 49,38. Bağımsız enflasyon araştırma grubu olan ENAG’a göre ise yıllık enflasyon yüzde 88,63. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz haftalarda yaptığı sosyal medya paylaşımında yıl sonu enflasyon beklentilerinin yüzde 43 civarında olduğunu yazmıştı. Ancak ekonomi yönetimi asgari ücretin sadece yüzde 25 artırılmasını istiyor!

Asgari ücret yıllık enflasyon düzeyinde artırılırsa 24 binTL’nin üzerinde açıklanması gerekiyor. ENAG’ın oranlarına göre ise rakamın yıl sonunda 29 bin lira civarında olması lazım!

Açlık sınırı 20 bin liraya dayandı!

Bu arada TÜRK-İŞ’in Eylül ayı verilerine göre Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin sadece aylık mutfak (gıda) masraflarını temsil eden ‘açlık sınırı’ 19 bin 830 lira. Gıda ile birlikte ulaşım, faturalar, sağlık, eğitim, tatil, kıyafet vs. gibi diğer tüm temel harcamaları da eklediğinizde yoksulluk sınrıı olarak adlandırılan rakama ulaşıyorsunuz; o da 64 bin 595 lira olarak hesaplandı.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version