Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Yeneroğlu, İsrail’e ihracatın Filistin üzerinden devam ettiği iddiaları ile ilgili soru önergesi verdi

Yeneroğlu, İsrail’e ihracatın Filistin üzerinden devam ettiği iddiaları ile ilgili soru önergesi verdi


DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, İsrail ile ticaretin resmi olarak yasaklanmasına rağmen Türkiye’den bu ülkeye yönelik devam eden gemi trafiği ve son aylarda Filistin’e yapılan ihracattaki sert artışla ilgili soru önergesi verdi.

Yeneroğlu Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın yanıtlaması istemiyle verdiği “Türkiye-İsrail Arasındaki Gemi Trafiği” hakkında önergede, İsrail ile ticaretin Filistin şirketleri üzerinden devam edip etmediği; Türkiye’den ayrılan gemilerin belgelerinin, malzemeleri Filistin’e götürdüğü şeklinde düzenlenerek aslında malzemeleri İsrail’e götürdüğü iddialarının yanıtlanmasını istedi.

Ticaret Bakanlığı Nisan ayı başında İsrail’e 54 kategoride yer alan üründe uygulanacak şekilde ihracat kısıtlamaları getirmiş; ardından Mayıs ayında aldığı bir kararla da İsrail ile ihracat ve ithalat işlemlerinin, İsrail hükümeti Gazze Şeridi’ne kesintisiz ve yeterli miktarda insani yardım akışına izin verinceye kadar durdurmuştu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin İsrail’e ihracatı ilk dokuz ayda %65.3 düşüşle 1.4 milyar dolar oldu. İsrail’e ticaret Mayıs ayında tamamen yasaklanmadan önceki ilk dört ayda ise 1.4 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Bu verilere göre, ticaret yasağının devreye girmesinin ardından bu ülkeye ihracat yapılmadı.

Türkiye’nin Filistin’e ihracatı ise ilk dokuz ayda yaklaşık %526 artışla 571.2 milyon dolar oldu. Filistin’e ihracat Eylül ayı özelinde ise geçen yılın aynı ayına göre %1113 artışla 13.8 milyon dolardan 167.7 milyon dolara yükseldi.

İhracat alt kalemlerine bakıldığında, geçen yıl Eylül ayında Filistin’e deri ve deri mamülleri ihracatı sıfır seviyesindeyken bu yıl Eylül’de ise 1.6 milyon dolar olarak gerçekleşti. Filistin’e halı ihracatı sıfırdan 3.2 milyon dolara, hazır giyim yaklaşık 1,000 dolardan 12.8 milyon dolara sert bir yükseliş kaydetti.

İhracat kalemlerindeki bir diğer sert yükseliş demir ve çelik kalemlerinde yaşandı. Filistin’e gerçekleşen demir ve demir dışı metaller ihracatı 3,500 dolardan 4.7 milyon dolara tırmanırken, çelik ihracatı da yaklaşık 157,000 dolardan 48.6 milyon dolara çıktı.

Yeneroğlu soru önergesinde, İsrail ile olan ticaret durma noktasına gelse de, Türkiye’nin Filistin ile olan ticaretinin “astronomik” şekilde artmasının soru işaretlerine neden olduğunu belirtti ve Filistin ile olan ticaretin tamamıyla İsrail’in kontrolünde gerçekleşebileceğine dikkat çekti.

YENEROĞLU FİLİSTİN ÜZERİNDEN İSRAİL’LE ÇELİK İHRACATINA TEPKİ GÖSTERDİ

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Yeneroğlu, son bir yılda Filistin’e çelik ihracatın %30930 arttığına dikkat çekerek: ‘‘156 bin dolar olan çelik ihracatı 68 milyon dolar olmuş. Kaynak, devletin haber kanalı TRT. Bir yıldır İsrail’in yerle bir ettiği, insanların canını dahi kurtaramadığı, tarihin en büyük yıkımlarından birini yaşayan Filistin’de bu kadar çeliği kim almış olabilir acaba? Cevap basit olduğu kadar yıkıcı… İsrail ile ticareti kesmek yerine İsrail’in işgali ve ablukası altındaki Filistin üzerinden İsrail ile ticarete devam edenlere ve buna göz yumanlara ne demeli, milletimizin takdirine bırakıyorum.‘‘


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version