Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Yalım Eralp: “Türkiye, BM kararı olmayan Batı yaptırımları nedeniyle BRICS’e katılamayabilir”

Yalım Eralp: “Türkiye, BM kararı olmayan Batı yaptırımları nedeniyle BRICS’e katılamayabilir”


İzlemek için:

Bu “beka sorunu”nun cılkını çıkardık. Yeni bir beka sorunu var: İsrail Türkiye’ye saldıracak. Yani, İsrail’in gözü Türk topraklarında değil. Zaten bunu kimse ciddiye almamış. Yabancı basına da baktım, bahis bile etmiyorlar. Bu kadar çok beka sorunu olan bir ülkeye yabancı yatırımcı gelir mi? Gelmiyor. Zaten Türk yatırımcı yurt dışında yatırım yapmaya başladı. Suyunu çıkarmayalım çünkü bizi küçültücü bir hale geliyor bu beka sorunları. Her hafta bir beka sorunu çıkıyor. Netanyahu acımasız, tamam, ama Türkiye’ye saldıracak kadar deli değil.

Gelelim ikinci konuya: Türkiye’nin BRICS grubuna üyeliği. Ortada bir engel olduğu anlaşılıyor. Çünkü BRICS’in kuralları arasında, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin onaylamadığı herhangi bir yaptırımı BRICS üyelerine uygulayamaması var. Bu kural tabii ki Rusya’nın koydurduğu bir şey. Şimdi, benim bildiğim kadarıyla Türkiye, Güvenlik Konseyi kararı olmayan Amerika’nın ve Batılıların yaptırımlarına katılıyor. Katıldığını da ilan ediyor. Hatta NATO bildirilerini de imzalıyor. Ha, Türkiye derse ki “Yahu bakmayın, ben uygulamıyorum,” o zaman Batılılarla başımız derde girebilir. Yani, bu kural ciddi bir kural. Görebildiğim kadarıyla, Güvenlik Konseyi kararı olmaksızın herhangi birine yaptırım uygulayan üye BRICS’e katılamıyor.

Gelelim meczup meselesine: Trump hakikaten meczup. Şimdi İsrail’e diyor ki, “Sen İran’ın nükleer tesislerine saldır.” Bir nükleer patlamanın nelere mal olacağını anlayamayacak kadar meczup, bunu söyleyeyim. Zaten Trump’a bakarsanız, iç politikada zenginden, dış politikada ise güçlü ve saldırgandan yana. Gerek Putin gerek Netanyahu için söylüyorum bunu.

Gelelim Netanyahu’ya: Herhangi bir askeri başarı, siyasal başarıyla sonuçlanmazsa, o başarı sayılmaz. Giderek İsrail konusunda, bugünkü 7 Ekim günü hariç, sesler yükseliyor. Macron ilk defa silah ambargosundan bahsediyor. Bunu düşünen başka Avrupa Birliği üyeleri de var. Tabii Netanyahu, Biden’ı seçim öncesi yakaladı. Biden tamamen hareketsiz. İşte Kuzey Karolina’ya falan gidiyor. Yani, Amerika bir geçiş döneminde.

Ukrayna… Ukrayna konusunda Ruslar bir iki köy daha almışlar. Ama ilginç bir şey var: Biden’la görüşmesinde Zelenskiy, bir zafer planı sunacağını söyledi. Bu planın ne olduğu konusunda hiçbir sızıntı olmadı. Ukrayna’ya yardım konusunda Avrupa Birliği içinde çatlak sesler yok değil.

Ben zannediyordum ki Karadeniz’de petrol var çünkü hükümet öyle ilan etmişti. Şimdi Somali’ye petrol araştırması için bir gemi yolluyorlar. Ya burnumuzun dibinde petrol varken niye Afrika’ya gidip de petrol arıyoruz, anlamak mümkün değil. Anlaşılan Karadeniz’de öyle bir petrol falan yok.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version