Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Yabancı bankaların enflasyon beklentisi sadece bu yıl için değil gelecek yıl için de yükselmeye başladı

Yoksulun enflasyonu zenginin iki katı!


T24 Ekonomi

10Haber yazarı Erdal Sağlam, Türkiye’nin enflasyon hedeflerine ilişkin olarak, ”Gelinen noktada piyasanın genel havasına baktığımızda, enflasyonla mücadelede umutların tümüyle kaybolmadığı ancak önemli şüphelerin oluştuğunu görüyoruz” dedi. 

Deutche Bank’ın hazırladığı raporu aktaran Sağlam, yazısında şunları söyledi:

”Enflasyonla ilgili OVP hedeflerinin artık iyimser görüldüğü kaydedilen raporda “maliye politikası desteği, gelirler politikasındaki ihtiyatlı yaklaşım, yapısal reformlarda ilerleme ve ekonomik programın özellikle yerel piyasa katılımcılarıyla etkin iletişiminin enflasyonla mücadelede önemini koruduğu” da belirtildi. Raporda Kasım’da bekledikleri faiz indiriminin ortaya çıkan riskler nedeniyle ötelenip Ocak’ta başlayacağı beklentisi dile getirildi. Banka daha önceki 2024 yıl sonu için yüzde 43.2’lik enflasyon tahminini yüzde 45’e çıkardı.

BofA Türkiye ekonomisti Zümrüt İmamoğlu’nun paylaştığı yeni raporda ise yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 42.2’den yüzde 43.3’e revize edilirken, “Para politikası duruşundaki sıkılık ve bazı verilerde de görüldüğü gibi yavaşlayan iç taleple beraber, enflasyonun son çeyrekte düşeceği konusunda temkinli iyimseriz” dendi. Aralık’ta ilk indirimin yüzde 2-2.5 la başlayabileceği belirtilen raporda  “Eğer veriler hayal kırıklığı yaratırsa ilk faiz indirimini gelecek yılın ilk çeyreğinde görebiliriz” sözleri yer aldı.

Gelinen noktada piyasanın genel havasına baktığımızda, enflasyonla mücadelede umutların tümüyle kaybolmadığı ancak önemli şüphelerin oluştuğunu görüyoruz. Yabancılar gibi yerli piyasacılar ve iktisatçılar da “Eylül ayı verisinin yoldan sapma mı yoksa sadece gecikme işareti mi olduğunu”, önümüzdeki aylarda ortaya çıkacak verilerle anlayabilecekler.”

Yazının tamamını okumak için tıklayın

 

 

Exit mobile version