Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

TUSAŞ saldırısına Türkiye’deki siyasetçilerden ve uluslararası camiadan tepkiler yağıyor


Ankara’daki Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tesislerine yönelik terör saldırısının ardından hem Türk siyasetçilerden hem de yabancı yetkililerden sosyal medya üzerinden tepkiler geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan X sosyal medya hesabından bir mesaj paylaşarak, “Türk savunma sanayisinin lokomotif kuruluşlarından olan TUSAŞ’a yönelik düzenlenen terör eylemi; ülkemizin bekasını, milletimizin huzurunu ve ‘Tam Bağımsız Türkiye’ idealimizin timsali olan savunma atılımlarımızı hedef alan alçakça bir saldırıdır” dedi.

Terör eyleminin ilk anından itibaren güvenlik kuvvetlerinin olaya süratle müdahalede bulunduğunu ve teröristleri etkisiz hale getirdiğini belirten Erdoğan, “Milletimiz şunu bilsin ki Türkiye’ye uzanan kirli eller mutlaka kırılacak; güvenliğimize kasteden hiçbir yapı, hiçbir terör örgütü, hiçbir şer odağı emellerine ulaşamayacaktır. Her türlü terör tehdidiyle ve destekçileriyle mücadelemiz azimle, kararlılıkla ve çok boyutlu bir şekilde devam edecektir” ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş da, “teröre, destekçilerine ve arkasındaki karanlık odaklara karşı yürütülen güçlü ve tavizsiz mücadelenin terör bu topraklardan sökülüp atılıncaya kadar kararlı bir şekilde sürdürüleceğini” söyledi.

Yılmaz: “Türkiye’nin savunma alanındaki başarıları hedef alındı”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz X hesabından paylaştığı mesajda, “hain terör saldırısını lanetlediğini” belirterek, “Saldırıda şehit olan savunma sanayimizin kahramanlarına Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum” dedi.

Yılmaz mesajında şunları kaydetti:

“Saldırının gerçekleştiği ilk andan itibaren güvenlik güçlerimiz olaya müdahale etmiş, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımızca da adli soruşturma başlatılmıştır. Bu hain terör saldırısı, Türkiye’nin savunma sanayinde elde ettiği başarıları hedef almıştır. Ancak bilinmelidir ki bu saldırılar, ne savunma sanayimizin kahraman çalışanlarını ne de her alanda tam bağımsız bir Türkiye ideali için gece gündüz ter döken tek bir vatandaşımızı bile yolundan döndüremeyecektir. Bugüne kadar olduğu gibi, bugünden sonra da terörle ve terör örgütleriyle güçlü ve kararlı mücadelemiz devam edecektir.”

İstanbul’da açıklama yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da, “Rabbim bütün mühendislerimizi, araştırmacılarımızı muhafaza etsin. Biz asla savunma sanayii’nden, milli teknoloji hamlesi yolculuğundan geri adım atmayacağız. Milli teknoloji hamlesi, milli savunmma sanayii tam bağımsız türkiye’nin anahtarıdır. Tüm savunma sanayimize ve TUSAŞ’taki tüm kardeşlerime de geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum” diye konuştu.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, terörle mücadelenin kararlılıkla süreceğini vurgulayarak, “Terör saldırısını lanetliyoruz. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz” ifadesini kullandı.

CHP olağanüstü MYK toplantısı yaptı

Bugün Diyarbakır’da bulunan CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise X hesabından, saldırıyı lanetlediğini belirterek, “Terörü kimden ve nereden gelirse gelsin lanetliyorum” diye yazdı.

Özel’in saldırının ardından bu akşam Diyarbakır’da sivil toplum örgütleriyle yapacağı toplantıyı iptal ederek, olağanüstü Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı yaptığı öğrenildi.

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu da saldırıyı lanetleyerek, “Ülkemizin birliğini, güvenliğini ve geleceğini tehdit eden Türkiye düşmanı teröristlere karşı son ana kadar mücadelemizi sürdüreceğimizi bir kere daha ifade ediyorum” dedi.

Bahçeli: “Hiçbir hain ve hasmane hesap tutmayacak”

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli X hesabından “Türkiye Uzay ve Havacılık Sanayii AŞ’nin (TUSAŞ) Ankara Kahramankazan tesislerine yapılan hunhar terör saldırısını nefretle lanetliyor, aziz şehitlerimize Cenab-ı Allah’tan rahmet, yaralı kardeşlerimize acil şifalar diliyorum. Aziz milletimizin ve hepimizin başı sağ olsun diyorum. Hiçbir hain ve hasmane hesap tutmayacak, hiçbir kanlı ve kalleş proje milli birlik ve kardeşliğimizin karşısında tutunamayacaktır. Kiralık katilleri sahaya sürenler, terörizmi karanlık bir aparat olarak kullananlar sonuç alamayacakları gibi mücadele azmimizi de asla kıramayacaklardır” dedi.

Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, VOA Türkçe’nin saldırıyla ilgili sorusu üzerine, “Olayla ilgili tüm detayları bekleyelim, sonra konuşalım. Henüz arka planı aydınlığa kavuşmadı” dedi.

DEM Parti: “Zamanlaması manidar”

DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, TUSAŞ’a yönelik bugün yapılan saldırının Türkiye’nin Kürt sorununda barışı yeniden konuştuğu bir dönemde olmasını oldukça dikkat çekici bulduklarını söyledi. Temelli, “Zamanlaması manidar, provokasyon nitelikli bir saldırı olarak değerlendiriyoruz. Bu saldırıyı kınıyoruz” dedi.

ABD: “Şiddetle kınıyoruz”

Saldırıya uluslararası camiadan da tepkiler geliyor.

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği yaptığı açıklamada, “ABD olarak bugün meydana gelen terör saldırısını şiddetle kınıyor, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine taziyelerimizi iletiyor ve yaralılara acil şifalar diliyoruz. Müttefikimiz Türkiye’nin yanındayız” ifadelerini kullandı.

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte de X hesabından, “Ankara’dan gelen ölü ve yaralı haberleri endişe verici. NATO, müttefikimiz Türkiye’nin yanındadır. Terörizmin her türlüsünü şiddetle kınıyor ve gelişmeleri yakından takip ediyoruz” diye yazdı.

Rutte, Ankara’daki terör saldırısıyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüştüğünü belirterek, “Mesajım netti: NATO Türkiye’nin yanında yer almaktadır” dedi.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Thomas Hans Ossowski de saldırıdan dolayı derin üzüntü duyduklarını belirterek, “AB, terörün her türlüsüne karşı yürütülen mücadelede Türkiye’nin yanındadır. Bu iğrenç şiddet eylemini, bu tür eylemleri destekleyen ya da mümkün kılanları kesin bir dille kınıyoruz. Terörizmin toplumlarımızda yeri yoktur” dedi.

İngiltere MI6 Dış İstihbarat Servisi Başkanı, İngiltere’nin eski Ankara Büyükelçisi Richard Moore da, X üzerinden, “Bugün TAI’ye yapılan ve tamamen kınadığım iğrenç terörist saldırıdan dehşete düştüm. Şehit ailelerine başsağlığı ve yaralılara acil şifalar diliyorum. Büyükelçi olduğum süre boyunca TAI ile yakın ortaklık içinde çalıştım” açıklaması yaptı.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı da X hesabından, “Bugün Ankara’da meydana gelen saldırının da gösterdiği üzere, terörizmin ve masum insanlara zarar vermenin hiçbir haklı gerekçesi yoktur. Ermenistan, sayısız kez ifade ettiği üzere, her türlü terörizme ve bu tür şiddet eylemlerine karşıdır” açıklamasını paylaştı.

İngiltere’nin Ankara Büyükelçiliği de terör saldırısından derin üzüntü duydularını belirterek, “Birleşik Krallık,müttefiki Türkiye ile dayanışma içindedir ve terörün her çeşidini kınamaktadır. Saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifa diliyoruz” açıklaması yaptı.

Exit mobile version