Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

TUSAŞ saldırısı sonrası Türkiye’de sosyal medya platformlarına erişim sıkıntısı yaşanıyor


Ankara’nın Kahramankazan İlçesi’ndeki Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tesislerinde düzenlenen terör saldırısı sonrası Türkiye genelinde birçok kullanıcı, sosyal medya platformlarına ve internete erişimde sıkıntılar yaşıyor.

Türkiye’de erişim engellerini ve internet sansürünü raporlayan EngelliWeb’e göre, TUSAŞ’a düzenlenen terör saldırısından sonra X, YouTube, Instagram, Facebook, TikTok ve Telegram sosyal medya platformlarına bant genişliği daraltması uygulanıyor.

İfade Özgürlüğü Derneği kurucusu ve Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Profesör Yaman Akdeniz, X hesabında yaptığı bir paylaşımda, bant genişliği daraltma uygulamasının haberleşme özgürlüğünün ihlali olduğunu söyledi.

Akdeniz, “Deprem veya terör saldırıları sırasında tüm sosyal medya platformlarına yönelik bant daraltma uygulaması basının haber yapma, vatandaşın da haber ve bilgi alma hakkını baltalamaktadır. Bu sadece sansür değil aynı zamanda tüm vatandaşların haberleşme özgürlüğünün ihlalidir” ifadelerini kullandı.

Türkiye, merkezi ABD’de bulunan düşünce kuruluşu Freedom House’un her yıl yayınladığı İnternette Özgürlükler Raporu’nda bu yıl da “internetin özgür olmadığı ülkeler” arasında yer almıştı.

Raporun Türkiye bölümünün raportörü Gürkan Özturan, TUSAŞ saldırısı sonrası yaşanan erişim sıkıntısı için X paylaşımında, “Doğru, güvenilir ve teyit edilmiş bilginin zamanında paylaşılmasının gerektiği bu dönemlerde, bilgiye erişim ortamının engellenmesi, dezenformasyona ve bilgi ortamının bilinçli bir şekilde manipüle edilmesine alan açmaktadır” dedi.

Dünya genelinde internet erişimini gözlemleyen NetBlocks da canlı metriklerin; X, Instagram, YouTube ve TikTok gibi sosyal medya platformlarının Türkiye’de kısıtlandığını gösterdiğini açıkladı.

NetBlocks, kısıtlamaların, TUSAŞ’a yönelik terör saldırısı sonrası yetkililerin aldığı yayın yasağından sonra uygulandığını belirtti.

TUSAŞ tesislerine yönelik saldırıdan bir süre sonra Ankara 3. Sulh Ceza Hakimliği, konu hakkında yayın yasağı kararı almıştı.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, X hesabındaki paylaşımında, “Medyamızda, resmî makamların yaptığı açıklamaların dışında özellikle sosyal medya kaynaklı, teyit edilmemiş bilgilere ve görüntülere yer verildiği tespit edilmiştir” açıklamasında bulunmuştu.

Şahin, RTÜK’ün izleme uzmanlarının raporlamaları sonrası yayın yasağına uymayanlara yaptırım uygulanacağını not etmişti.

Exit mobile version