Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Türkiye’nin sivil sesleri demokrasi ve barış için yükseldi

Türkiye'nin sivil sesleri demokrasi ve barış için yükseldi


T24 Haber Merkezi  

Sivil Toplum Geliştirme Merkezi Derneği’nin (STGM) bu yıl yedincisini düzenlediği Sivil Sesler Festivali’nde bir araya gelen sivil toplum örgütleri demokrasi ve barış talebini yineledi. 

STGM tarafından Güçlü Sivil Toplum” temasıyla düzenlenen Sivil Sesler Festivali bu yıl 4-5 Ekim tarihleri arasında Ankara’da düzenledi. İki gün süren festivalde 60’a yakın şehirden 400’den fazla sivil toplum örgütü bir araya geldi.

Festivalde sivil toplum örgütleri stantlarında çalışmalarını tanıttı ve çeşitli atölyelerde Türkiye’nin sorunlarına çözüm önerilerini tartıştı. 

Barışın sesini yükseltmeliyiz

İsrail’in Filistin’e karşı başlattığı saldırı birinci yılını doldururken Filistin’de yaşananlar festivalde ele alındı. Filistinli aktivist Esma N. Kaşram, Filistin’e Özgürlük Platformu’ndan Can Irmak Özinanır, Filistin Hayriye Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nden Zafer Salimoğlu Filistin’de yaşanan insanlık suçlarını anlattı. Panelde STGM Yönetim Kurulu üyesi Levent Korkut Filistin sorununu hukuki yönden ele alırken, Nesrin Algan ise Filistin’de yaşanan çevre suçlarına dikkat çekti. 

Oturumda Filistin’de yaşanan insanlık suçlarına karşı sivil toplumun barışın sesini daha fazla yükseltmesi gerektiği söylendi. 

Demokrasi için sivil toplum, sivil toplum için demokrasi

Festivalin açılış oturumu “Demokrasinin Geleceği: Sivil Toplum Deneyimleri” başlığında düzenlendi. Oturumda sivil toplum örgütlerinin toplumun demokratikleşmesine nasıl katkı sağlayabileceği ve ortak gelecek inşasında sivil toplumun neler yapabileceği konuşuldu. 

Kadının İnsan Hakları Derneği’nden Özlem Şen, Gençlik Örgütleri Forumu’ndan Hasan Oğuzhan Aykaç ve Sosyal Gelişim ve Dayanışma Derneği’nden Ayşegül Yalçın Eriş’in katıldığı oturumda demokrasinin geleceği katılım, iş birliği ve temsiliyet odağında tartışıldı. Demokratikleşme sürecinde sivil toplumun kritik önem taşıdığı ancak kamu başta olmak üzere iş birliği için yeterli imkanların sunulmadığı söylenirken, kadınların ve gençlerin ise Meclis’te yeterince temsil edilmediği vurgulandı. 

Dayanışma yaşatır

Festivalde 6 Şubat Depremleri’nden etkilenen kentlerde çalışma yürüten sivil toplum örgütleri afetle mücadelede kendi deneyimlerini paylaştı. Türkiye’nin çok farklı yerlerinden ve farklı dertlerle sınanan insanların örgütlenme hikâyeleri de festivalde kendine yer buldu. 


Exit mobile version