Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Türkiye’den, İsrail’e Lübnan topraklarından çekilmesi çağrısı


İsrail’in Lübnan’ın güneyine dün kara operasyonu başlatmasının ardından Türkiye’den bugün tepki geldi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “İsrail’in Lübnan’a kara saldırısı başlatarak bu ülkenin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal etmesi, hukuksuz bir işgal girişimidir. Bu saldırının bir an önce sona ermesi ve İsrail askerlerinin Lübnan topraklarından çekilmesi gerekmektedir” denildi.

Yeni göç dalgası uyarısı

Söz konusu saldırının sadece bölge ülkelerinin değil, bölge dışı ülkelerin de güvenlik ve istikrarını hedef aldığı belirtilen açıklamada, “Bu tehlikeli işgal girişimi sonucunda yeni bir göç dalgasının ortaya çıkması ve tüm dünyada aşırıcıların zemin kazanması kuvvetle muhtemeldir. Bu gelişmelerin İsrail’e siyasi destek ve silah sağlayan ülkeleri de etkileyeceği unutulmamalıdır” ifadelerine yer verildi.

BM Güvenlik Konseyi’ne de çağrıda bulunulan açıklamada, konseyin uluslararası hukukun gereğini yapması ve Lübnan’ın işgaline yönelik bu saldırıya karşı gereken önlemleri alması gerektiği belirtildi.

“BM Şartı’na indirilen bir darbe”

“İsrail tarafından işlenen her suç, aynı zamanda uluslararası hukuka ve BM Şartı’na indirilen bir darbedir” denilen açıklamada, bölgede sükunetin tesisi için atılması gereken başlıca adımın Gazze’de acil ve kalıcı ateşkesin sağlanması olduğu ve Gazze’ye barışın getirilmesinin tüm insanlığın sorumluluğu olduğu vurgulandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da dün İsrail’in Lübnan’a yönelik bir kara harekâtına hazırlandığı haberlerini geçtiği saatlerde, başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere uluslararası toplumu İsrail’e karşı harekete geçmeye çağırmıştı.

Erdoğan kabine toplantısı sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, “Uluslararası toplum, İsrail’in tüm bölgeyi ateşe atan bu haydutluğuna daha fazla sessiz kalamaz. Şayet Güvenlik Konseyi gerekli iradeyi göstermezse Genel Kurul’un 1950 tarihli ‘Barış için Birlik’ kararında olduğu gibi kuvvet kullanma tavsiyesini kullanma yetkisi süratle devreye alınmalıdır” demişti.

Exit mobile version