Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Türkiye’de sağlık ticarileştirildi’


WAN – “Yenidoğan Çetesi”ne dikkat çekmek amacıyla açıklama yapan Wan-Colemêrg Tabip Odası, Türkiye’de sağlığın ticarileştiğini belirterek, bu durumun Türkiye’de uygulanan sağlıkta dönüşüm politikasının bir sonucu olduğunu söyledi. 

 

Wan-Colemêrg Tabip Odası, “Yenidoğan Çetesi” ile ortaya çıkan sağlık krizine dikkat çekmek amacıyla basın açıklaması yaptı.  Şube binalarında yapılan açıklamada, “Sağlıkta ticaret ölüm demektir” pankartı asıldı. Açıklamayı, Oda Başkanı Ahmet Koç yaptı. 

 

“Yeni doğan” yoğun bakımlarında yaşanan olayın denetimsizlik, çeteleşme, başıboşluk ve sağlığın ticarileşmesinden kaynaklandığını vurgulayan Koç, sağlıkta yaşananların vahim bir durum olduğunu söyledi. Koç, “Sağlık hizmetini sıradanlaştıran, niteliğe değil niceliğe önem veren, hastaneleri ticarethane ve hastaları müşteri haline getiren, sağlığı piyasa kurallarına teslim eden ‘Sağlıkta Dönüşüm Programı’ sağlık sistemimizi çürütmüştür. Sağlık Bakanlığı’nı halk sağlığına, hekimlik değerlerine ve sağlık çalışanlarına zarar veren, ülke kaynaklarını boşa harcayan ve bu son olayda gördüğümüz gibi insanlık değerlerinin ayaklar altına alınmasına neden olan politikaları bir an önce terk etmeye çağırıyoruz” dedi. 

 

SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM POLİTİKASI

 

Türkiye’de yeni doğan yoğun bakım ünitelerinin normalde kamu hastanelerinde daha fazla olması gerektiğine dikkat çeken Koç, Wan genelinde de yeni doğan ünitelerinin özel hastanelerde daha çok olduğunu ifade etti. Türkiye’de sağlığın ticarileştiğinin altını çizen Koç, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Bu durumda sağlık alanının en önemli basamağı olan yoğun bakımların ticarileşmemesi anlamına taşımaktadır. Burada 3-5 kişinin yapmış olduğu bir olay şeklinde düşünmemelidir. Bu olay tamamen Türkiye’de uygulanan sağlıkta dönüşüm politikasının bir sonucudur ve bu olay sağlıkta doktor ile hastaları arasında büyük bir güven sorunun ortaya çıkmasına yol açmıştır. Bu olay büyük bir denetim eksikliği söz konusu bu nedenle ilimizde de yoğun bakımların kriterlerinin ve takibinin sağlık müdürlüğü tarafından yapılması gerekir.” 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version