Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Türk STK’lar Lübnan’a 1300 ton insani yardım malzemesi göndermeye hazırlanıyor


Bir süredir Lübnan’a hava saldırıları gerçekleştiren İsrail’in önceki gün bu ülkenin güneyini hedef alan sınırlı bir kara harekâtı başlatacağını duyurması, Türkiye’deki dokuz sivil toplum kuruluşunu (STK) insani yardım konusunda harekete geçirdi.

Dün İstanbul Fatih’te toplanan İHH İnsani Yardım Vakfı, Fetih Vakfı, Sadakataşı Derneği, Darul Eytam Vakfı, Yetim Vakfı, AID Uluslararası Doktorlar Derneği, Yeryüzü Çocukları Derneği, Sadece İnsan Uluslararası Yardım Derneği ve Umut Ol İnsani Yardım Derneği “Lübnan İçin Hemen Şimdi” adlı yardım seferberliği başlattı.

Yardım seferberliği kapsamında, içinde yaklaşık 80 konteynerden oluşan 1300 ton insani yardım malzemesi bulunan bir insani yardım gemisi gelecek hafta Lübnan’a gidecek.

Kemal Özdal: “Yardım gemisinde yardım malzemeleriyle birlikte bir grup personel de bulacak ”

Toplantıda konuşan Sadakataşı Derneği Başkanı Kemal Özdal, Türk STK’ların uzun süredir Lübnan’da insani yardım faaliyeti yürüttüğünü, gelecek hafta gidecek gemiyle de yardımlarla birlikte bir grup personelinin de bu ülkeye ulaşacağını söyledi.

Özdal, “Bugün itibari ile 1 milyondan fazla kişinin evlerini terk ederek göç etmesine neden olmuştur. Bu insani yardım gemisi ile gıda kolisi, konserve, yatak, battaniye, hijyen malzemesi, bebek bezi, iç giyim, hasır ve çadır gibi birçok farklı kalemde insani yardım malzemelerini Lübnanlı ihtiyaç sahiplerine ulaştırmayı hedefliyoruz. Zaten Kurban Bayramı’nda Hindistan’da kesilen 153 ton eti Lübnan’da dağıttık. Yaklaşık ülke nüfusunun yüzde 10’u bundan faydalandı” diye konuştu.

Yetim Vakfı Başkanı Yılmaz: “İnsan hayatının hiçe sayıldığı böyle bir dönem daha önce hiç yaşanmadı”

Yardım seferberliğine katılan dokuz STK’dan Yetim Vakfı’nın Başkanı Murat Yılmaz da, son bir yıldır Gazze ve Lübnan’da tarihin en insanlık dışı görüntülerinin oluştuğunu dile getirdi.

Yetim Vakfı Başkanı, “İnsan hayatının sivillerin, kadınların, çocukların ve yaşlıların hayatlarının hiçe sayıldığı böyle bir dönem daha önce hiç yaşanmadı. Bir yıldır canlı yayınlarla kolsuz bacaksız çocukları, gözyaşları içerisinde çocukları şehit olmuş anneleri ve hatta bazı uzuvlarını bir araya getirerek maalesef ki bir poşet içerisinde taşıyan anne babaları bizler gördük. Yüzbinlerce insan evlerini terk etti” dedi.

Bakan Uraloğlu: “Türk bayraklı gemilerimizin Lübnan limanlarında da güvenlik seviyesini 3’e çıkardık”

Gazze’deki savaşın Lübnan’a sıçraması nedeniyle Türkiye, bu ülke limanlarındaki alımlarını erteleyebileceğini duyurdu.

Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu X hesabından yaptığı açıklamada, “Doğu Akdeniz’de yaşanan olağanüstü durum nedeniyle İsrail limanlarından sonra Türk bayraklı gemilerimizin Lübnan limanlarında da güvenlik seviyesini 3’e çıkardık. Bu kapsamda gemilere malzeme alımları ile yük elleçlemesi sınırlandırılabilecek, ertelenebilecek, gerektiğinde tamamen reddedilebilecek. Gemiye giriş çıkış işlemleri de geçici olarak durdurulabilecektir. Uluslararası toplumun, İsrail’in sınır tanımaksızın gerçekleştirdiği saldırıları bir an önce durdurarak bölgede barış ve huzurun tesis edilmesi en büyük temennimizdir” ifadelerini kullandı.

Ulaştırma Bakanlığı insani yardım gemisine izin vermiyor

Bu arada Ulaştırma Bakanlığı 52 ülkeden katılımcıların desteklediği “Özgürlük Filosu Koalisyonu” tarafından Gazze’ye insani yardım göndermek için hazırlanan “Vicdan” adlı gemiye iki ayı aşkın süredir İstanbul’daki Haydarpaşa Limanı’ndan çıkış izni vermiyor.

Aralarında Mavi Marmara Derneği üyelerinin de bulunduğu katılımcıların Haydarpaşa Limanı’nda başlattığı “Özgürlük Nöbeti” 29’uncu gününe girdi.

Mavi Marmara Derneği Başkanı: “Prosedürleri tamamlamış gemiyi bekletiyorlar”

2010 yılında Gazze’ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine İsrail Savunma Kuvvetleri’nin gerçekleştirdiği saldırıda ölen Cengiz Songür’ün oğlu, Mavi Marmara Derneği Başkanı Beheşti İsmail Songür, geminin hukuksuz bir şekilde limanda tutulduğunu öne sürüyor.

X hesabından hem görüntülü hem de yazılı açıklama yapan Songür, “Tüm sertifikalarını almış, ulusal ve uluslararası tüm prosedürlere uygun, mürettebatı hazır Özgürlük Filosu Koalisyonu’na ait Vicdan gemisi iki aydır fazla bir süre geçmesine rağmen hukuksuz bir şekilde Haydarpaşa Limanı’nda bekletiliyor. Ulaştırma Bakanlığı’nın, Gazze’de ateşkes için çalışan uluslararası insan hakları ve insani diplomasi örgütlerini engellemeye çalışarak ne yapmak istediğini hala anlayabilmiş değiliz çünkü dilekçelerimize resmi bir cevap verilmedi. Buradayız, gitmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Exit mobile version