Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Timur Cihantimur Türkiye’ye iade davasının karar duruşmasında hakim karşısına çıkıyor 


İstanbul’da 1 Mart gecesi ehliyetsiz kullandığı araçla Oğuz Murat Aci’nin hayatını kaybetmesine ve dört kişinin yaralanmasına yol açan Timur Cihantimur ile kendisini ABD’ye kaçıran annesi Eylem Tok’un Türkiye’ye iadesiyle ilgili davaların görülmesine Massachusetts eyaletindeki Boston Bölge Mahkemesi’nde devam ediliyor. 4 aydır ABD’de tutuklu olarak yargılanan Cihantimur, yarın Boston’da yapılacak karar duruşmasında son kez Yargıç Donald Cabell’in karşısına çıkacak.

9 Ekim’de yapılan karar duruşmasında hakim karşısına çıkan Tok ‘un Türkiye’ye iade davasında kararın açıklanması için hakimin savunma ve iddia makamlarının istediği yazılı dilekçeleri için verilen bir haftalık süre ise 16 Ekim Çarşamba günü sona erecek.

Yargıç Cabell’ın tarafların yazılı savunma ve iddialarını inceledikten sonra Tok’un iadesiyle ilgili kararını kısa bir süre içinde açıklaması bekleniyor.

Cihantimur’un ABD’den Türkiye’ye iade davası sürecinde şimdiye kadar neler yaşandı?

Timur Cihantimur, yaşanan kazanın hemen ardından annesi Eylem Tok ile Mısır üzerinden ABD’ye kaçtı. Türkiye, ABD’den iki ülke arasındaki suçluların iadesi anlaşmasına göre ikisinin de iadesini istedi.

Cihantmur ve annesi 14 Haziran’da Boston’da yakalandı. İlk duruşmalarında hakim karşısına çıkan anne Tok ve oğlu Cihantimur’un, Türkiye’ye iade dava dosyalarının ayrılmasına karar verildi.

20 Haziran’da yapılan duruşmada ABD vatandaşı olan Cihantimur’un avukatları müvekkillerinin Türkiye’ye iade edilmek istemediğini, işlediği suçun bir kaza olduğu savundu.

Avukatları, Cihantimur’un gözetim altında tutulduğu yerde ABD’de bilinen cezaevi şartlarını yaşamak zorunda kaldığını belirterek, “Sanığın hiçbir sabıkası yok. Türkiye’de büyümüş olsa da bir Amerikan vatandaşı. Şu an içinde bulunduğu şartlarda sivil hakları elinden alınmış ve psikolojisi bozulmuş bir halde. Alması gereken reçeteli ilaçlarına bile ulaşamıyor. İlaçlarını alamadığı için bazı semptomlarıyla karşı karşıya. Elimizde kaçma veya tehlike riski olmadığına dair açık ve ikna edici kanıtlar var” dedi.

Yargıç Cabell, Cihantimur’un tutukluluğunun devamına karar verdi.

İki milyon dolarlık kefalet başvurusu reddedildi

Cihantimur’un avukatları Martin G. Weinberg ve Victoria Kelleher, mahkemeye müvekkillerinin kefaletle serbest kalması için Türkiye’de babasına ait 2 milyon dolar değerindeki bir gayrimenkulü teminat olarak göstermeye hazır olduklarını belirtti.

Cihantimur’un tutulduğu ceza yerleşkesindeki olumsuz şartlar nedeniyle kefalet karşılığında şartlı tahliye edilerek tutuksuz yargılanması talep edildi.

Avukatları, gizlilik kaydıyla yaptıkları kefalet başvurusunda, bir ABD vatandaşı olan müvekkillerinin eğitim hayatına bu ülkede devam etmek istediğini vurguladı.

Başvuruda Cihantimur’un şartlı tahliye edilmesi halinde, Boston kentinde oturan teyzesi ve eniştesiyle birlikte kalabileceği ve elektronik kelepçeyle gözetim altında tutulabileceği belirtildi.

Savcılık, şartlı tahliye başvurusuna itiraz etti. Türkiye’den ABD’ye kaçan Cihantimur’un şartlı tahliyesi halinde ‘’ciddi kaçma riski’’ olduğunu iddia etti.

Kefalet başvurusunu inceleyen hakim, Cihantimur’un mahkemeye sunduğu kefaletle tutuksuz yargılanma başvurusu reddetti. Hakim Cabell, gerekçeli kararında Cihantimur’un kaçma riski olduğunu belirterek, tutuklu yargılanmasına hükmetti.

Başka bir eyaletteki ceza yerleşkesine nakledildi

Cihantimur’un avukatları müvekkillerinin bu kez gözetim altında tutulduğu Connecticut eyaletindeki Manson Gençlik Enstitüsü’nde şartların olumsuz olduğunu belirttirek, başka bir yerleşkeye naklini talep eden bir başvuruda bulundu.

Avukatlar, yetişkin hapishanesi olarak ifade edilen bu ceza yerleşkesindeki uygunsuz hapis koşullarının müvekkillerinin adil yargılanma sürecine aykırı olduğunu, bir çocuk için zulme dönüşen gözetimin ABD anayasasına göre hak ihlali olduğunu savundu.

Hakim, avukatlarının yaptığı başka bir ceza yerleşkesine nakliyle ilgili başvuruyu kabul ederek Cihantimur’un başka bir ceza yerleşkesine nakline karar verdi. Cihantimur New Jersey eyaletinin Newark kentine nakledildi.

Üç kişinin saldırısına uğradı

Cihantimur, 18 Temmuz’da henüz bir hafta önce nakledildiği New Jersey eyaletinin Newark kentindeki, Kuzeydoğu Çocuk Gözaltı Merkezi’nde telefon sırasındayken üç kişinin saldırısına uğradı.

Saldırıda hafif yaralanan Cihantimur, ilk müdahalesi ceza yerleşkesinin revirinde yapıldıktan sonra kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

Cihantimur’un saldırıda kafasına ve yüzüne darbe aldığı, dudağının patladığı ve dişinin kırıldığı açıklandı. Saldırının telefon sırasında beklerken başlayan bir sözlü tartışmanın ardından yapıldığı belirtildi

Avukatlar, müvekkillerinin içinde bulunduğu olumsuz şartlar yüzünden durumunun yeniden değerlendirileceği acil duruşma talebinde bulundu. Cihantimur’un ciddi fiziksel saldırılara karşı korunmaması da dahil, önemli hak ihlallerine maruz kalmasını gerekçe gösterildi.

Avukatlar, Cihantimur’un Boston’daki teyzesi ve eniştesiyle birlikte kalmasını reddeden kararın yeniden gözden geçirilmesini ve son durumla ilgili acilen ek bir duruşma yapılmasını talep etti. Hakim Cabell, yeni bir duruşmanın yapılmasının karışıklığa neden olabileceğini belirterek acil duruşma yapılması başvurusunu reddetti.

Cihantimur’un avukatları mahkemeye sundukları bir başka dilekçede, Türkiye’nin müvekkillerini iade etme talebinin iki ülke arasında imzalanan suçluların iadesi anlaşması kapsamına girmediği iddiasıyla davanın düşürülmesini ve müvekkillerinin derhal serbest bırakılmasını istedi. Ancak hakim bu başvuruyu da reddetti. Hakim, Cihantimur’un Türkiye’ye iade davasıyla ilgili karar duruşmasının 15 Ekim tarihinde yapılacağını açıkladı.

Hakim Cabell, Cihantimur’un Türkiye’ye iade davasının düşürülmesi talebini reddetmesinin ardından avukatlarının saldırıya uğradığı Newark’taki ceza yerleşkesinden başka bir yere nakli için yaptığı başvuruyu da reddetti.

“Saldırı sonrası psikolojisi bozuldu”

Cihantimur’un avukatları mahkemeye sundukları 38 sayfalık bir başka dilekçede, müvekkillerinin uğradığı saldırı sonrasında psikolojisinin bozulduğunu belirterek gizlilik kaydıyla, uzman doktor tarafından hazırlanmış son psikiyatri raporunu da mahkemeye sundu.

Cihantimur’un avukatları çocuk psikoloğu ve terapisti Dr. Elliot Atkins tarafından kaleme alınan, müvekkilleriyle ilgili psikiyatri raporunu, hakimden ivedilikle değerlendirmesini ve kefaletle şartlı tahliyesiyle ilgili taleplerini yineledi.

Cihantimur’un avukatları müvekkillerinin Newark’taki çocuk ve gençlerin tutulduğu ceza yerleşkesindeki fiziki saldırı sonrasında psikolojik olarak da rahatsızlandığını, sundukları son raporun ardından hakimin daha önce reddettiği kefaletle şartlı tahliye ve acil duruşma talebini ivedilikle yeniden değerlendirmesini talep etti.

Hakim, Cihantimur’un avukatlarının tüm taleplerini reddettiğini 57 sayfalık gerekçeli kararında açıkladı. Karar duruşmasının 15 Ekim’de yapılacağını yineledi.

Cihantimur’un şartlı tahliye, Newark’ta tutulduğu yerden bir başka yere nakli gibi acil durum değerlendirilmesiyle ilgili avukatlarının yaptığı tüm itirazları yeniden yapılan çok sayıda başvurunun ardından tekrar değerlendiren hakim, 29 Eylül’de 57 sayfadan oluşan gerkçeli kararında savunmanın tüm taleplerini reddettiğini açıkladı.

Hakim Cabell, Cihantimur’un iddia edildiği gibi içinde bulunduğu durumda tahliyesini sağlayacak önemli değişiklikler olmadığını belirtti.

Exit mobile version