Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

TBMM Başkanı, Anayasa’nın 3. maddesini hedef aldı: Değiştirilmeli

Kurtulmuş’la yeni anayasa görüşmesi yapmayan tek parti…


TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un, Gazi Üniversitesi Akademik Yıl Açılış Programı’nda yaptığı konuşmada Anayasa’nın 3. Maddesi’ni tartışmaya açtığı ortaya çıktı.

O konuşmanın detayları Halk TV’de yayınlanan Gökmen Karadağ’ın sunduğu Açıkça programında konuşuldu.

Konuşmasının tamamını yeni anayasa çalışmalarına ayıran Kurtulmuş’un burada söylediği 3. maddenin değiştirilmesini istediği sözler sosyal medyada gündem oldu.

Kurtulmuş, şu ifadeleri kullandı:

“Bu devletin aslı millettir. Devlet milletin işlerini iyi yönetmek için vardır. Mesela çok sıradan gibi gözüken, Anayasada yer alan ‘Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür’ tabiri bu perspektiften bakıldığında değiştirilmelidir. Çünkü devletin ülkesi olmaz, devletin milleti olmaz. Bu metin, ‘milletin gücü üzerine yükselen devlet anlayışı’ ile yeniden ele alınmasının önemli olduğunu düşünüyorum.”

Hal böyleyken Kurtulmuş’un cümlesi yoğun tepki aldı. İşte bazıları…

DENİZ YÜCEL: ANAYASALAR MİLLETLERİN RUHUDUR
Kurtulmuş’un skandal açıklamasına CHP’den Parti Sözcüsü Deniz Yücel’den açıklama geldi.

Yücel şu ifadeleri kullandı:

“Anayasalar milletlerin ruhudur…
Türkiye’de milli ruhu, kurucu felsefeyi korumak görevi TBMM’ye aittir. Anayasa’nın ilk 4 maddesini koruması gereken TBMM’nin başkanı olan Numan Kurtulmuş, “Devletin milleti olmaz, ülkesi olmaz. Bu yüzden 3. madde değiştirilmelidir” diyor.

Türkiye Cumhuriyeti Devletinin, ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünü, laiklik ilkesini tartışmaya açarak ne yapmaya çalıştığınızın farkındayız.

Serbest Görüş:

Sizin şirin görünmeye çalıştığınız insanlar bu ülkede demokrasi ve eşit yurttaş olmak dışında bir şey beklemiyorlar.

Ülkede art arda kadınlar katlediliyor, belediyenizde hayvan katliamı yapılıyor, millet açlıktan, hayat pahalılığından inim inim inliyor…Siz bunlara çare bulacağınıza element uydurur gibi vergi uyduruyorsunuz.

Siz bu sorunlar karşısında o kadar bitiksiniz ki gericilere ve bölücülere selektör yapıyorsunuz… Ama emin olun selektör yaptığınız o farlarınızı, ampullerinizi söndürmeyi biliriz…”

VELİ AĞBABA: BU MADDENİN NEYİNDEN RAHATSIZLAR?
Kurtulmuş’un bu açıklamasına CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’dan da tepki geldi.

Ağbaba sosyal medya hesabından şu ifadeleri kullandı:

“HÜDA-PAR’dan sonra AKP de ağzındaki baklayı çıkarmış. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş “Anayasa’nın 3’üncü maddesi değiştirilmelidir” diyor. 3. Madde “Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür.” Bu maddenin neyinden rahatsız olunur? Anayasanın ilk 4 maddesi değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez! Buna asla müsade etmeyeceğiz.”

Kurtulmuş’un bu konuşması sosyal medyada siyasilerden ve çeşitli isimlerden tepki aldı. Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Alıştıra alıştıra bölecekler anlaşılan. Numan Kurtulmuş kelime oyunu yapıyor. Oysa doğrusu “Türkiye devleti ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğüdür.” Devlet, yüksek otorite, millet ve ülkeden oluşur. Bütün devletler hukuku kitaplarında böyle anlatılır. Onun için yazanlar doğru yazmış. Tabii amaç ilk 3 maddede masum değişiklikler önerip sonra içeriğini tamamen yok etmek. Bu devlet yıkılırsa hepimiz altında kalırız. Fakat en çok yöneten ve yıkanlar kalır.”

İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç

FİLİZ SARAÇ: ANT İÇTİĞİNİZİ UNUTMAYIN!
İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç’ta sosyal medya hesabından açıklama yaparak tepki gösterdi. Saraç açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Anayasa’nın ilk 3 maddesi Cumhuriyet’in temelidir, harcıdır. Anayasa’nın 4.maddesi, “ilk 3 madde değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez”dir. Anayasa’nın 3. maddesindeki “Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür” hükmünü de değiştiremezsiniz. Kimse Cumhuriyetimizin temel taşlarını yerinden oynatamaz! Atatürk’ün liderliğinde Milli Mücadelede kurulan TBMM’ye Anayasa’ya sadakate ant içerek girdiğinizi unutmayın!”

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version