Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Tarım Bakanı’ndan hileli ürünlerle ilgili yeni açıklama: Satış sürüyor mu?

Tarım Bakanı’ndan hileli ürünlerle ilgili yeni açıklama: Satış sürüyor mu?


Tarım ve Orman Bakanlığı, 2 Ekim’de başlattığı uygulama ile ürünlerinde taklit veya tağşiş yapan markaları “guvenilirgida.tarimorman.gov.tr” internet adresi üzerinden anlık olarak halka duyurmaya başlamıştı. Bakanlığın açıkladığı listelere göre, vatandaşın sofralarına giren birçok üründe sahtekarlık olduğu ortaya çıkarken, ünlü markaların da listeye girmesi tartışmalara neden olmuştu. Tarım ve Orman Bakanlığı, süreçle ilgili yaptığı açıklamada, uygunsuzluk tespit edilen firmalara toplatma, idari para cezası ve üretimin askıya alınması gibi yaptırımların uygulanmasının yanı sıra, söz konusu firmalar hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu duyurmuştu.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu yıl 1 milyona yakın denetim yaptık. 16 bin uygunsuzluk tespit ettik. 800 milyon liraya yakın idari para cezası uyguladık. Bunlardan 368’i için savcılıklara suç duyurusunda bulunduk” dedi.

“DENETİMLER ARTARAK DEVAM EDECEK”

AA’da yer alan habere göre Bakan Yumaklı, Iğdır’daki Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Kazım Karabekir İşletmesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, gıda güvenliğine yönelik denetimlerin artarak devam edeceğini ve tolerans göstermeyeceklerini söyledi.

Türkiye’deki işletmelerin farklı gerekçelerle birden fazla denetlenmesine devam edeceklerini vurgulayan Yumaklı, “Türkiye’deki 724 bin işletmenin senede bir kez mutlaka ama farklı gerekçelerle birden fazla denetlenmesi konusuna devam edeceğiz” dedi.

“YAYINLAMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Denetimlerde faaliyeti durdurma, idari para cezası, piyasadan o parti ürünlerin toplanması, imha etmek gibi birçok alt başlığı da gerçekleştirdiklerini anlatan Yumaklı, şöyle devam etti:

“Kanunda yer alan gıda ile ilgili uygunsuzlukların kamuoyuna duyurulmasıyla ilgili yeni bir sisteme geçeceğimizi söyledik. Eski sistem nasıldı? İşte o süreç devam ediyordu ve belli aralıklarla herhangi bir takvimi belli olmayan şekilde kamuoyuna zaman zaman duyurular yapıyor. Biz bunu herhangi bir tereddütte meydan vermemek amacıyla bir sistem üzerinden anlık olarak süreci tamamlananların görünmesi şeklinde çevireceğimizi söylemiştik ve bunu da yaptık. Yani kontrol, analiz, yaptırım ve duyurusu.

Bu sistem aynı şekilde devam edecek, yani kontrol, analiz eğer gerekiyorsa yaptırım ve sonra kamuoyu duyurusu guvenilirgida.tarimorman.gov.tr hesabımızdan yayınlanmaya devam edecek. Bizim bir de ‘Tarım Cebimde’ uygulamamız var. En kısa zamanda oraya da bunu adapte edeceğiz. Yani web sayfasına girmeden de o uygulamadan bunlara ulaşmak mümkün olabilir.”

Serbest Görüş:

HİLELİ ÜRÜNLERİN SATIŞI DEVAM EDİYOR MU?

Yumaklı, bir gazetecinin “Yayınladığınız sitelerde halen satışları devam eden ürünler, gıdalar var. Bunların satışının devam etmesi normal midir?” sorusun ise şöyle yanıtladı:

“Biz kontrollerimizi yaptığımızda herhangi bir ürünün satışı aşamasında o parti eğer bir uygunsuzluğa sahipse onunla ilgili gerekli uygulamaları yapıyoruz. Yani tespit ve analizden sonra onların piyasadan çekilmesi, imha edilmesi gibi hususlar gerçekleşiyor. Ancak her üretimin de bütün partilerinin aynı içeriğe sahip olacağı anlamına gelmiyor, dolayısıyla herhangi bir uygunsuzluk içermeyen ürünlerin satışı ebetteki devam edecek.”

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version