Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Taliban medyaya canlıların fotoğrafını kullanmayı yasakladı

Taliban medyaya canlıların fotoğrafını kullanmayı yasakladı


Afganistan’da iktidarı elinde tutan Taliban, medyaya canlıların fotoğraflarını kullanmasını yasakladı.

DW Türkçe’nin haberine göre Taliban, basın kuruluşlarının canlıların fotoğraflarının kullanmasını yasaklayan yasayı uygulamaya koyduklarını açıkladı.

Erdemi Yayma ve Ahlaksızlığı Önleme Bakanlığı’nın sözcüsü Seyful İslam Hayber, AFP’ye açıklamasında yasayla birlikte kuralların gazetecilere bildirildiğini söyledi.

Yasayı, canlıların resimsel tasvirinin şeriat yasalarına aykırı olduğu argümanıyla gerekçelendiren Hayber, “Yasa, tüm Afganistan’da geçerli olacak ve kademeli olarak uygulanacaktır” dedi.

Ayrıca Hayber, “Yasanın uygulamasında zorlama yok. Bu sadece bir tavsiyedir ve bu tür şeylerin şeriata aykırı olduğuna insanları ikna etmek içindir” dedi.

France 24’ın aktardığına göre 2021’den beri işletmeler kadınların ve erkeklerin yüzlerini çizmek, mağazalarda cansız mankenlerin kafasını torbayla kapatmak ve restoranlardaki menülerde resmedilen balıkların gözlerini bulanıklaştırmak da dahil pek çok sansür kuralıyla karşı karşıyaydı.

Taliban’ın ülke yönetimini elinde tuttuğu 1996-2001 arasında da Afgan medyasında canlıların fotoğraflarının paylaşılması yasaktı.

Bu dönemde birçok gazetecinin öldürüldüğü ve tehdit edildiği bir ortamda televizyonu ve eğlenceyi de yasaklayan Taliban yetkilileri, 2021’deki gelişlerinde ‘değişim geçirdikleri’ yönünde bazı ifadeler kullanmıştı.

Fakat bu söylemlerin geçerli olmadığı farklı uygulamalarla gözler önüne seriliyor.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version