Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Sendika üyeliği nedeniyle işten çıkarıldılar


ESKİŞEHİR – Nakliyat-İş Eskişehir Anadolu Şubesi Başkanı Ali Özçelik, sendikalarına üye olan Epsilon NDT’de çalışan 3 kişinin işten çıkarıldığını aktardı. 

 

Türkiye Devrimci Kara, Hava ve Demiryolu Taşımacılığı İşçileri Sendikası (Nakliyat-İş) işten çıkartılan üyeleri için açıklama yaptı. Eskişehir Organize Sanayi bölgesinde bulunan Epsilon NDT Fabrikası önünde yapılan açıklamada konuşan Nakliyat İş Eskişehir Anadolu Şubesi Başkanı Ali Özçelik,  işçilerin sendikalarına üye oldukları için işten çıkartıldığını kaydetti.  Özçelik, “Sendikal örgütlenmeden haberdar olan işveren vekilleri, yöneticiler üyelerimize sendika üyeliğinden ayrılmaları ile ilgili baskı ve tehditler yapmıştır. Bazı üyelerimizden e-devlet şifreleri T.C. kimlik numaraları zorla alınarak sendikadan istifa etmeye zorlanmaktadır. 3 üyemiz tazminatsız bir şekilde keyfi sebeplerle işten atılmıştır. Sendika üyeliği anayasal haktır Anayasanın 51’inci Maddesi ile güvence altına alınmıştır. Ayrıca sendikaya üye olmayı engellemenin ya da baskıyla istifa ettirmenin TCK 118’inci Maddesine göre, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Sendikamız işlenen bu suçlarla ilgili gerekli yasal başvuruları yapacaktır. Sendikamız Bozlu Holding ve Epsilon NDT Yönetimi ile İletişim kurmaya çalışmış holding yönetimi sendikal haklara saygılı olduğunu beyan etmiş, ancak görüşmelerden kaçmıştır” dedi.

 

MÜZAKERE ÇAĞRISI

 

Epsilon NDT’nin işvereninin yapmış olduğu yetki itirazının hak ihlali olduğunu vurgulayan Özçelik, “İşçilerin anayasal haklarına saygı gösterilmemesidir. Epsilon NDT Şirketi Fransız İnveho Ufo Firması için ihaleli olarak vagon şasesi üretimi yapmaktadır. WFTU (Dünya Sendikalar Federasyonu) üyesi olan sendikamız uluslararası anlamda da bu şirketle ve oradaki kardeş sendikalarımızla bağlantıya geçmiştir. Bozlu Holding ve Epsilon NDT Endüstriyel Şirketini sendikal haklara saygılı olmaya atılan işçilerin tekrar işe almaya yetki itirazını geri çekmeye ve sendikamızla müzakerelere başlamaya çağırıyoruz. Sendikamız önümüzdeki günlerde atılan sendika üyelerimizin işe geri alınmaması ve işverenin sendikal haklara saygı göstermemesi durumunda başta Bozlu Holding genel merkezi olmak üzere tüm alanlarda eylemler gerçekleştirecektir” diye konuştu. 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version