Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Sayıştay raporlarında Erdoğan’ın yaptığı işlemler gizlendi: 1,3 trilyon nerede?

‘Erdoğan direnebilir, sandığı önümüze koymayabilir ama başka yolu yok’


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, 2023 yılında TBMM tarafından verilen bütçeye ek ödenek ekleme yetkisiyle ilgili tartışmalar devam ediyor. Sayıştay’ın TBMM’ye sunduğu raporlarda Erdoğan’ın bu yetkiyi nasıl kullandığına dair bilgilerin yer almaması “Erdoğan’ın bütçedeki eli gizlendi” yorumlarına neden oldu. Birgün yazarı Nurcan Bilge Gökdemir, “Sayıştay’ın TBMM’ye gönderdiği raporlarda, Erdoğan’ın yaptığı işlemler yok. Yetki Anayasa’ya aykırı olduğu için mi bu bilgi gizlendi, yoksa yasada öngörülen alanlar dışındaki kalemlere mi aktarma yapıldı’ sorusu yanıt bekliyor” dedi.

2023 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verilen yetkiyle bütçeye 1 trilyon 164 milyar lira ek ödenek eklenmişti. Ancak bu devasa bütçe artışının nasıl ve nerelerde kullanıldığı, Sayıştay’ın raporlarında açıklanmadı. Raporda yalnızca başlangıç ödenekleri ve yıl sonu ödenekleri arasındaki fark verilerek, 1 trilyon 318 milyar liralık bir kaynağın detaylandırılmadığı görüldü.

1 TRİLYON 318 MİLYARLIK FARK VAR

Nurcan Bilge Gökdemir, Sayıştay raporunda yer alan verileri aktararak şunları söyledi:

“2023 tarihli yasanın verdiği yetki ile bütçeye 1 trilyon 164 milyar 520 milyon 140 bin lira ödenek eklenmiş. Bu bilgi ve ek bütçeyle verilen ödeneklerin program ve kuruluş bazında nerelere eklendiği genel uygunluk bildiriminde açıklanıyor.

Başlangıç ödenekleri ve ek bütçeyle eklenen ödeneklerin toplamıyla yıl sonu ödenek toplamı arasında 1 trilyon 318 milyar 264 bin 519,82 liralık fark bulunuyor. Genel uygunluk bildiriminde bu farkın nereden kaynaklandığı açıklanmıyor.

Bu farkın büyük bir kısmının Cumhurbaşkanı’na bütçeye ödenek ekleme yetkisi verilmesinden kaynaklandığını tahmin etmek zor değil. Bu maddeyle verilen yetkiyi Cumhurbaşkanının nasıl kullandığı, hangi tertiplere ne kadar ödenek eklendiğiyle ilgili olarak genel uygunluk bildiriminde hiçbir açıklamaya yer verilmiyor. Kanun görüşmeleri sırasında TBMM’ye sunulan etki analizinde Cumhurbaşkanının bütçeye 794,1 milyar lira eklemesinin öngörüldüğü açıklanmıştı.

Sayıştay’ın bu maddenin uygulanmasıyla ilgili olanak genel uygunluk bildiriminde herhangi bir bilgiye yer vermemesi, Cumhurbaşkanının, yetkisini aşıp aşmadığı, maddeyle ödenek ekleme yetkisi verilmeyen kalemlere de ödenek ekleyip eklemediği sorularını yanıtsız bırakıyor.”

CHP’DEN RAPOR İADE EDİLSİN TALEBİ

Erdoğan’a verilen bu yetkinin Anayasa’ya aykırı olduğu iddialarını hatırlatan Gökdemir, CHP’nin Sayıştay’ın 2023 Yılı Genel Uygunluk Bildirimi’nde yer alan eksik bilgilerin düzeltilmesi için raporun iade edilmesini ve daha şeffaf bir denetim süreci işletilmesini talep ettiğini söyledi.

Gökdemir son olarak şu yorumu yaptı:

“Aslında tutarın büyüklüğü, nasıl kullanıldığı, nerelere aktarıldığı aşağı yukarı herkesin malumu… CHP’nin talebine de ne Sayıştay’dan ne TBMM’den yanıt gelecektir. Çünkü bu AKP’nin yönetim anlayışının, halktan çalınanların, halktan gizlenenlerin itirafı olur.”

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version