Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Salih Müslim: Rusya, Türkiye ile Suriye’yi zorla evlendirmek istiyor, hedef…

Salih Müslim: Rusya, Türkiye ile Suriye’yi zorla evlendirmek istiyor, hedef…


Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için Rusya arabuluculuğunda arka planda başlayan görüşmeler henüz somut bir adıma dönüşmedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan her fırsatta “Esad’la görüşmeye hazırız” dese de Şam tarafından “Önce askerlerini topraklarımdan çek” çıkışı geliyor. Erdoğan ile Esad arasında beklenen görüşmenin ne zaman gerçekleşeceği ise şimdilik bilinmiyor. İki taraf arasındaki tartışmalı başlıklar arasında ise Suriyeli Kürtler geliyor.

PYD’nin eski eşbaşkanı Salih Müslim, Türkiye ile Suriye’nin ortaklaştığı noktaların başında Kürt düşmanlığı geldiğini savundu.

İki ülkenin sadece Kürt kazanımlarına karşı bir araya gelebildiğini söyleyen Müslim, “İkisinin ortak düşmanı Kürtler oldu. Söz konusu Kürtlerin hakları olunca iki tarihi düşman aynı paydada bir araya gelebiliyor. ‘Kürt annesini görmesin’ politikası. Rusya da çıkarları doğrultusunda Suriye ve Türkiye’yi yan yana getirmek istiyor. Rusya’nın çeyiz dükkanı var, o çeyizleri satmak için Türkiye ve Suriye’yi zorla birbiriyle evlendirmek istiyor. Zorla yapılan bu evlilik sürmez” dedi.

‘HEDEF ADANA MUTABAKATI’NI GENİŞLETMEK’

“Çeyizinizi satacaksanız diye zıt iki kutbu yan yana getiremezsiniz” diyen Müslim, Adana Mutabakatı’nın genişletilmek istediğini belirtti.

20 Ekim 1998’de Kürt kazanımlarına karşı Türkiye ve Suriye arasında Adana Mutabakatı’nın imzalandığını anımsatan Müslim, şöyle devam etti:

“Adana Mutabakatı’nı genişletmek istiyorlar. Adana Mutabakatı teslimiyet belgesi, bu teslimiyeti genişletmek istenmesini kimse kabul etmez. Rejim kabul ederse bile Suriye halkları kabul etmez. Bu yan yana gelmenin bir geleceği olduğunu düşünmüyoruz.”

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version