Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Sağlıkçılar: Sorumluların görevlerine son verilmeli


HABER MERKEZİ – “Yenidoğan Çetesi” ve sağlık hakkının ticarileştirilmesine dair birçok kentte açıklama yapan sağlıkçılar, “Sorumlular hakkında görevlerine son verilmelidir” çağrısı yaptı. 

 

Sağlık emekçileri, “Yenidoğan Çetesi” ve sağlık hakkının ticarileştirilmesine dair birçok kentte açıklama yaptı. Şirnex’te Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Tabip Odası ve Diş Hekimleri Odası, kent merkezinde bulunan devlet hastanesi önünde açıklama yaptı. Açıklamada, “Sağlıkta şiddet ölüm demektir” pankartı açıldı. 

 

Şirnex Tabip Odası Eşbaşkanı Serdar Kuni, “Esas sorun uygulanan mevcut özelleştirme politikalarıdır. Bunun esas sorumlusu da politikaları uygulayan hükümettir. Sistemde özveriyle çalışan sağlık çalışanları sorumlu değildir. Sağlıkta özelleştirme ve sağlığın piyasalaşması, bebek ölümleri ile tarihsel bir utanca neden olmuştur. Bu politikalar mutlaka terk edilmelidir. Özel hastanelerin SGK ile anlaşmalarına son verilmelidir. Sistemde sorumlular hakkında etkin idari ve adli soruşturmalar yapılmalı, görevlerine son verilmelidir” dedi. Kuni, başlatılan soruşturma sürecine TTB ve sendikaların da dahil edilmesi gerektiğini vurguladı. 

 

RIHA 

 

Riha Tabip Odası ve SES Şubesi, İl Sağlık Müdürlüğü binası önünde açıklama yaptı. Açıklamada konuşan SES Şube Eşbaşkanı Figen Saat, iktidarın sağlık sistemini “yapboza” çevirdiğini söyledi. Riha Tabip Odası Başkanı Fırat Erkmen, bebeklerin yaşamının sermaye haline getirildiğine işaret ederek, “Çözümün, eşit, ulaşılabilir, ücretsiz, anadilde ve nitelikli ve koruyucu hekimliği önceleyen sağlık sistemi olduğunu biliyoruz. Yöneticileri, halkın sağlığını piyasanın insafına bırakan sağlık politikalarını bir kenara bırakarak, koruyucu hekimlik ve birinci basamağın güçlendirildiği, sağlık çalışanlarının güvenli ve güvenceli çalışabildiği, sağlık hizmetinin niteliğinin ve topluma katkısının değerlendirildiği bir sağlık sistemini hayata geçirmeye çağırıyoruz” ifadelerini kullandı. 

 

ESKİŞEHİR

 

SES Eskişehir Şubesi, Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Mermer Salonu önünde açıklama yaptı. Açıklamada “Sağlık bakanı istifa” dövizleri taşındı. Eskişehir Şubesi Hukuk Sekreteri Hülya Aslan, “Ücretsiz, nitelikli, ulaşılabilir ve anadilinde sağlık hizmeti demeye” devam edeceklerini vurguladı.

 

ANTALYA 

 

SES ve Dev Sağlık-İş Antalya şubeleri, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi A Blok önünde açıklama yaptı. Açıklamada, “Sağlıkta Dönüşüm Programı”na tepki gösterildi. SES Şube Eşbaşkanı Şükran İçöz, ortak açıklamayı okudu. 

 

 

İZMİR 

 

SES İzmir 1 ve 2 No’lu şubeleri, bebeklerin ölümüne neden olan Yenidoğan Çetesi’yle ilgili İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. “Yoksulluk üreten, bebeklerimizin canına kasteden bu düzeni değiştireceğiz. Sağlıkta ticaret ölüm demektir” pankartı açılan açıklamada, “İktidar sermayeyi değil halkı gör”, “Sağlık haktır satılamaz” ve “Sağlıkta dönüşüm sağlıksızlık üretiyor” dövizleri taşındı. 

 

SES İzmir 2 Nolu Şube Eşbaşkanı Başak Edge Gürkan, yaşananların sağlıkta dönüşüm programının sonuçları olduğunu vurguladı. Sahte başarı öyküleri ile bir rakama indirgenmiş insan yaşamlarının hesabını vermekten kaçamayacaklarını kaydeden Gürkan, “Yaşanan bu katliamı birkaç kişiye yıkarak birkaç hastane kapatarak örtemezsiniz. O hastanelerde çalışan suçsuz evine ekmek götüren emekçileri işsiz bırakamazsınız. Bu hastaneleri kamulaştıracak ya da işsiz kalacak suça bulaşmamış emekçileri Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde görevlendireceksiniz. Dönemin il sağlık müdürü olan Sağlık Bakanı dâhil denetimden sorumlu yerelden bakanlığa kadar tüm bürokratlar sorumluluğu gereği görevden el çektirilerek adli ve idari soruşturmaya dahil edeceksiniz” diye konuştu. 

 

ARTVİN 

 

SES Artvin Temsilciliği de yaşanan bebek ölümlerine ilişkin Hopa Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması yaptı. “Sağlıkta ticaret ölüm demektir” pankartı açılan açıklamaya kentte bulunan siyasi parti ve kurum temsilcileri de katıldı. Açıklamada konuşan SES Artvin Temsilcisi Onur Baltacıoğlu, yaşanan bu katliamı birkaç kişiye yıkarak birkaç hastane kapatarak örtülemeyeceğini vurgulayarak, “Yerelden bakanlığa kadar tüm bürokratlar sorumluluğu gereği görevden el çektirilerek adli ve idari soruşturmaya dâhil edilmelidir. Kâr ederken ses çıkarmayan hastane patronları ya da özel hastane şirketlerinin yöneticileri de aynı derecede sorumludur. Gözaltına alınan tek bir hastane sahibi ya da şirket yöneticisi yoktur. Bunlar da soruşturmaya dâhil edilmelidir. Kamu hastanelerindeki istihdam açığını hızla giderip liyakatsiz yöneticileriniz geri çekilmelidir” ifadelerini kullandı. 

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version