Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Sağlığın piyasallaşması bebek ölümlerine neden oldu’


AMED – SES Amed Şube Eşbaşkanı Orak, “Sağlıkta özelleştirme ve sağlığın piyasalaşması, bebek ölümleri ile tarihsel bir utanca neden olmuştur” dedi. 

 

Amed Sağlık Platformu, Amed Emek ve Demokrasi Platformu ve Dicle Amed Kadın Platformu “Sağlığın piyasalaştırılması ölüm getirir” sloganıyla Şêx Saîd (Dağkapı) Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada sık sık “AKP sağlığa zararlıdır” sloganları atılırken  “Sağlığın piyasalaştırılması ölüm getirir” pankartı açıldı. 

 

Açıklamayı yapan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Amed Şube Eşbaşkanı Yıldız Ok Orak, sorunun sadece özel hastane sahiplerinin ve orada çalışanların sorunu olmadığını ifade etti. Piyasalaştırılmış sağlık sisteminden nemalanan kişi ve gurupların olduğuna değinen Orak, “Sorunun  temelinde yer alan sağlık hizmetlerinin piyasalaşması da sorgulanmalıdır. Sağlıkta özelleştirme ve sağlığın piyasalaşması, bebek ölümleri ile tarihsel bir utanca neden olmuştur. Esas sorumlu politikaları uygulayan hükümettir. Sistemde özveriyle çalışan sağlık çalışanları sorumlu değildir” dedi

 

‘ETKİN SORUŞTURMA YÜRÜTÜLSÜN’

 

Türk Tabipleri Birliği(TTB), sağlık meslek örgütleri ve SES’in her dönem “İyi Hekimlik” değerlerini savunup hekimlerden bu piyasacı uygulamalardan kaçınılmasını istediğini hatırlatan Orak, bunun sistem içerisinde çalışmak zorunda kalan hekimlere ulaşmasının kara propagandalar ile engellendiğini söyledi. Orak, bu politikaların terk edilmesi gerektiğini söyleyerek taleplerini şöyle sıraladı: ”Özel hastanelerin SGK ile anlaşmalarına son verilmelidir. Sistemde sorumlular hakkında etkin idari ve adli soruşturmalar yapılmalı, görevlerine son verilmelidir. Sürece TTB ve sendikalar dahil edilmelidir. Başta Sağlık ve Eğitim olmak üzere temel hizmetler kamu eliyle verilmeli, herkese eşit, ulaşılabilir, ücretsiz ve anadilinde kamu hizmetlerinin sunulması gerekmektedir.”

 

Açıklama alkış ve sloganlarla son buldu. 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version