Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Qers’te sağlık tehlikede


QERS – Qers’te doktor eksikliği nedeniyle 2 hastanede 15 bölüm kapalı ve tıbbi cihazlar çürümeye terk edildi. Prof. Dr. Barlas Sulu, sağlığa erişimde yaşanan eksikliğin göçe neden olduğunu söyledi. 

 

Qers’te yaşayan yurttaşlar, sağlığa erişim noktasında birçok sorunla karşı karşıya. Uzman doktor ve cihaz eksikliği gibi durumlar sağlık sorunlarını büyütüyor. Qers Harakani Devlet Hastanesi ile Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde bulunan 15 bölüm, uzman doktor eksikliği nedeniyle kapalı. Var olan tıbbi cihazlar ise kapalı bölümler nedeniyle çürümeye terk edildi. Yurttaşlar, sağlık hizmeti almak için çevre illerdeki hastanelere gitmek zorunda kalıyor.

Agirî, Qers, Erdexan, Îdir Tabip Odası Yönetim Kurulu’nda yer alan Kafkas Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Barlas Sulu, yetersiz sağlık hizmetinin göçe neden olduğunu söyledi. 

 

‘BİRÇOK DOKTOR İSTİFA ETTİ’

 

Kentteki 2 hastanenin Erdexan, Îdir illeriyle beraber 700 bine yakın nüfusa sağlık hizmeti verdiğini ifade eden Sulu, “Yeterli uzman doktor ve yardımcı personel bulunmayışı ve ekipman yetersizliği sağlık hizmetlerinin aksamasına neden olmaktadır. Her 2 hastanede de birçok bölüm doktorsuzluk nedeniyle kapalı. Devlet Hastanesinde bu eksiklik arada bir mecburi hizmet yoluyla karşılansa bile son yıllardaki hekimlere karşı iktidarın takındığı olumsuz tavırlar, en başta gelen ekonomik sorun ve şiddet olgusu nedeniyle birçok doktor istifa ederek ayrılması nedeniyle bu hastanede uzman doktor eksikliği devam etmektedir” dedi.

 

‘CİHAZLAR ÇÜRÜMEYE TERK EDİLDİ’

 

Uzman doktor eksikliğinin iki hastane ve hem de üçüncü basamak sağlık hizmeti vermesi gereken Tıp Fakültesi’ne bağlı Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde daha can alıcı sorunlar oluşturduğunu ifade eden Sulu, “Birçok bölüm uzman hekim olmadığından dolayı kapalıdır. Bunların çoğu hastane açıldığından beri ya hiç doktor gelmemiş ya da uzun yıllardır boş kalan branşlardır. Örneğin, Onkoloji Bölümü kurulduğundan beri yıllarca hekim gelmemiş, milyon dolara alınan cihazlar atıl bir şekilde çürümeye terk edilmiştir. Onkolojik hastalar (kanser)  yıllarca kendi imkânlarıyla çoğunlukla da minibüslerle Erzurum’a Kemoterapi, Radyoterapi almak için gitmiş ve ne yazık ki minibüslerle geri dönmüştür. Ancak yakın zamanda hizmet alımı yoluyla sorun çözülmeye çalışılmış, bu da eksikliği tamamen gidermemiştir. Nöroloji, Psikiyatri, Cildiye,  Enfeksiyon Hastalıkları, Patoloji, Nükleer Tıp, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Çocuk Cerrahisi, Romatoloj, Endokrinoloji, Gastroenteroloji, Alerji-immünoloji, Hematoloji, Geriatri, Çocuk Acil gibi bölümlerde öğretim üyesi olmadığı için hizmet verilmemektedir” diye konuştu. 

 

‘SAĞLIĞA ULAŞAMAYAN GÖÇ EDİYOR’

 

Anestezi Bölümü’nde 2 öğretim üyesi bulunması nedeniyle ameliyat günlerinin azaltıldığını, bu bölümde uzun sıralar oluştuğunu ifade eden Sulu, “Çocuk, Göğüs, Göz Hastalıkları; Erişkin Nefrolojisi, Kalp Damar, Beyin, Estetik Cerrahisi; Kulak Burun Boğaz, Plastik, Rekonstrüktif ve Radyoloji,  Acil Tıp gibi bölümlerde tek veya az sayıda uzman hekim bulunmaktadır. Bunların bir kısmında bölüm doktorlarının ayrılma olasılığı nedeniyle kapanma riskiyle karşı karşıyadır. Bölümlerde öğretim üyelerinin olmaması nedeniyle tıp öğrencileri, ders alamamakta, stajlarını yapamamakta, hasta görmeden doktor olmak zorunda kalacaklardır. Hizmet alınamamasından dolayı her gün Kars’tan onlarca insan sabah minibüslerle Erzurum’a veya otobüs-uçakla İstanbul, Ankara gibi illerle tanı ve tedavi amacıyla gitmektedir. Bu ekonomik kayba neden olmakta ve ilimizden göçü tetikleyen en önemli etken olmaktadır” dedi. 

 

Branşların olmaması nedeniyle yapılan ve çoğu da plansız bir şekilde alınan tıbbi cihazlar, ünitelerin kaderine ve çürümeye terk edildiğini belirten Sulu, şunları söyledi: “Örneğin 2015 yılında 3 milyon dolara cihazları alınan Radyasyon Ünitesi ile Nükleer Tıp Ünitesi yıllarca atıl durumda kalmıştır. Fizik Tedavi Ünitesi’ne 2016 yılında 1,5 milyon TL’ye alındığı açıklanan yürüme robotu, Yenidoğan Ünitesi (2018 de açıldı), 2020’de yaklaşık 3 milyon 200 bin TL’ye açılan Suda Doğum Ünitesi kullanılmamaktadır. Yoğun Bakım’da tek uzman doktor olduğundan dolayı (uzman hekim yerine pratisyen hekim nöbet tutmakta) yoğun bakım hizmeti istenildiği gibi verilememektedir. Bu durum üçüncü basamak hizmeti vermesi gereken hastanemiz bir alt seviyeye ikinci basamak hizmetine düşürmüştür. Yeterli hizmet verilmemesi ve plansız alımlar nedeniyle hastanemiz borç içinde yüzmekte, borçları nedeniyle malzeme alamamaktadır.”  

 

‘150 ÖĞRETİM ÜYESİ İSTİFA ETTİ’

 

Üniversitedeki öğretim üyelerinin çoğunun istifa ettiğini söyleyen Sulu, “Ücretlerin özendirildikten uzak ve çok düşük olması, yeterli miktarda döner sermaye dağıtılmaması, akademisyenlere ve bilime yeterince değer vermeyen liyakatsiz yöneticiler tarafından yönetilmek, sağlıkta şiddet, tıbbi cihaz yetersizliği gibi nedenler akademisyenlerin gelmemesine veya istifa edip ayrılmasına neden olmaktadır. Son yıllarda yaklaşık 150’ye yakın öğretim üyesi bu nedenle üniversite hastanesinden ayrılmıştır.”

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version