Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Putin’den Batı’ya yalnız değilim mesajı; birçok lideri Rusya’da ağırlayacak

Putin’den Batı’ya yalnız değilim mesajı; birçok lideri Rusya’da ağırlayacak


SERGEI BOBYLYOV- AFP

Rusya, genişletilmiş BRICS zirvesi için birçok ülke liderini Kazan’a davet etti. Erdoğan’ın da katılması beklenen zirvede Putin’in batılı ülkelere Ukrayna işgali sonrasında uluslararası arenada yanlız olmadığı mesajı vermek istediği belirtiliyor.

Salı günü Rusya’nın Kazan bölgesinde başlayan 3 günlük zirveye çok sayıda ülke liderinin yanısıra BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de davet edildi. 2023 Agustos ayında yeni üyelerle birlikte genişleyen BRICS ülkelerinin liderleri de bu zirvede ilk kez biraraya gelecek.

Putin’in Şubat 2022’de Ukrayna’ya savaş açmasından bu yana ev sahipliği yaptığı en büyük uluslararası toplantı olarak görülen zirveye Çin lideri Xi Jinping, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanısıra birçok ismin daha katılması bekleniyor. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de davetliler arasında yer alıyor.

Putin’in dış politika yardımcısı Yuri Ushakov, zirve ile ilgili yaptığı açıklamada 36 ülkenin katılımı teyit ettiğini ve 20’den fazla ülkenin devlet başkanı göndereceğini söyledi. Ushakov, Putin’in 20 kadar ikili görüşme yapmasının beklendiğini ve zirvenin Rusya topraklarında “şimdiye kadar düzenlenen en büyük dış politika etkinliğine” dönüşebileceğini belirtti.

Ushakov ayrıca Putin’in Kazan’da düzenlenen BRICS zirvesi çerçevesinde BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir görüşme gerçekleştirmeyi planladığını duyurdu. Guterres, Rusya’nın eylemlerini daha önce defalarca eleştirmiş ve Moskova’nın Ukrayna’da devam eden askeri operasyonunun dünya için “tehlikeli bir emsal” oluşturduğunu belirtmişti. BM Genel Sekreteri, defalarca uluslararası hukuka ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saygı duyan adil bir barış çağrısında bulunmuştu.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’i zirveye katılma planlarını eleştirirken BM sözcüsünün yardımcısı Farhan Haq Pazartesi günü gazetecilere yaptığı açıklamada Guterres’in gelecekteki seyahat planlarının henüz netleşmediğini söyledi.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version