Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Polonya, sığınma hakkını kaldırmaya hazırlanıyor

Polonya, sığınma hakkını kaldırmaya hazırlanıyor


Polonya Başbakanı Donald Tusk, cumartesi günü yaptığı açıklamada düzensiz göçe karşı ‘acımasız’ bir mücadele vereceklerini belirtirken ayrıca ülkesinin sığınma hakkını geçici olarak kaldırabileceğini söyledi.

2021 yılının yaz aylarında Belarus ile AB komşu ülkeler arasında başlayan göçmen krizinin yine tırmanmasının ardından Polonya Başbakanı Donald Tusk Cumartesi günü sığınma hakkını geçici olarak askıya alma planlarını açıkladı. Tusk, sığınma hakkının kaldırılmasıyla Belarus’dan ülkeye giriş yapan insanların sayısını azaltmayı amaçlıyor.

Belarus ve Rusya, 3 yıldan daha uzun bir süredir çoğunluğu Orta Doğu ve Afrika’dan gelen binlerce göçmeni AB ve NATO üyesi olan komşu ülkeler Polonya, Letonya ve Litvanya sınırlarına getirmekle suçlanıyor. AB ve NATO, Rusya ve Belarus’un Orta Doğu ve Afrika’dan birçok göçmeni kendi sınırlarına kadar getirmesini hibrid saldırı olarak değerlendiriyor.

Polonya haber ajansı PAP’ın bildirdiğine göre; Tusk, parti kongresinde yaptığı konuşmada, hükümetinin yasadışı göçe karşı “acımasız” bir mücadele yürütmeye yardımcı olacak yeni bir göç stratejisi planladığını söyledi. Tusk, bu planla beraber sığınma hakkının kaldırılacağını vurguladı: “Yüksek sesle ve gururla söylüyorum ki göç stratejimiz topraklarımızda iltica hakkının geçici olarak askıya alınmasını içerecek.”

Planla ilgili daha fazla detay paylaşmayan Başbakan, Polonya’ devletinin topraklarına kimin girip kimin çıkacağı üzerindeki kontrolünün %100’ünü yeniden kazanması gerektiğini ifade etti. Rusya ve Belarus üzerinden gelen göçmenleri iltica hakkının kötüye kullanımı olarak niteleyen eski AB Konseyi Başkanı Tusk, AB’nin de bu kararı tanıması ve saygı duyması gerektiğini belirtti.

Tusk, Polonya’da yasadışı göçü en aza indireceklerini ifade ederek Bakanlar Kurulu’na göç stratejisini Salı günü sunacağını söylerken AB çapındaki yeni mülteci anlaşmasına da atıfta bulunarak “Güvenliğimizi engelleyen hiçbir Avrupa fikrine saygı duymayacağız ya da uygulamayacağız.” dedi.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version