Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Özgür Özel Erdoğan’a seslendi: “Bahçeli’yi sözcü kılma, ne diyorsan sen söyle”


CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin İstanbul’un Beşiktaş semtinde düzenlediği “Teröre ve Şiddete Karşı Yaşam Hakkı Mitingi”nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslendi.

Özel, “Cumhur İttifakı’nın gizli açılımının sözcüsü ayan beyan (MHP Genel Başkanı Devlet) Bahçeli’dir. Sayın Erdoğan’ın hala iki kelam etme cesareti gösterememesini hayretle izliyoruz. Erdoğan, Bahçeli söyleyeceğini söyledi. Gizli bir görev dağılımı ortada. Bir anlaşmazlık olduğunu söyleyen de var. Artık sözcünün görevi bitmiştir. Erdoğan çıkıp bu millete açıklama yapmak zorundadır. Teröre karşı sizin gösterdiğiniz bu cesareti göstermeyen Erdoğan’a ‘çık artık Bahçeli’yi sözcü kılma, ne diyorsan sen söyle’ diyoruz” dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Salı günü partisinin grup toplantısında “Şayet teröristbaşının tecridi kaldırılırsa gelsin DEM Parti grup toplantısında konuşsun, terörün bittiğini, örgütün lağvedildiğini ilan etsin” demişti. Türk milleti için her türlü fedakarlığa hazır olduklarını söyleyen Bahçeli, “Bu dirayet ve kararlılığı gösterirse, umut hakkının kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılması ve bundan yararlanmasının önü de ardına kadar açılsın” ifadesini kullanmıştı. İktidar ortağının bu açıklamaları siyasette gündemi yeniden belirledi.

Bahçeli’nin sözlerini değerlendiren Özel, şunları dile getirdi:

“Biz onların gündemine hiçbir zaman teslim olmadık, olmayacağız. Bir kişi için umut hakkı konuşuluyor. Şunu sormak istiyorum. Bu millet için umut hakkı ne zaman konuşulacak? Açlık sınırının altında kalan emeklilere, asgari ücretlilere, mülakatta elenen gençlere, onlarca sabıkasına rağmen salıverilen suçluların öldürdüğü kadınlara gençlere, yaşama hakkı elinden alınan çocuklara bebeklere, dirençsiz kentlerde afetlerde hayatını kaybedenlere, ailelerine ne zaman umut hakkı tanıyacaksınız? Vera’ya ve babası Tayfun Kahraman’a, Hatay’ın seçilmiş milletvekili Can Atalay’a ne zaman umut hakkı tanıyacaksınız?”

Kürtlerin “benim sorunum yok” diyeceği güne kadar sorunun çözülmüş olmayacağını belirten Özel, çözümün adresi olarak Meclis’i işaret ederek, “Herkesin kendini özgür hissedeceği bir süreci Meclis’te başlatarak bu sorun çözülmelidir” diye konuştu.

Ankara’daki TUSAŞ tesisinde düzenlenen terör saldırısı öncesinde planlanan kadına ve çocuğa dönük şiddeti protesto mitingi, saldırı ve can kayıpları sonrasında parti içinde, iptal tartışmaları yaşansa da “Terör hayatı durduramaz” teması eklenerek iptal edilmedi. Özel, mitinge gelenlere “cesaretlerinden” dolayı teşekkür etti. Terör saldırılarının 29 Ekim kutlamalarına baskın çıkmasına da izin vermeyeceklerini belirten Özel, “Cumhuriyetimizin 101. yaşını 81 ilde hep beraber kutluyoruz” dedi.

“Bu iktidar Türkiye’yi herkes için güvensiz hale getirmiştir’’

Özel’in gündeminde mitingin de ana teması olan kadına ve çocuğa dönük şiddet ve hastanelerdeki bebek ölümleri de vardı. “Bu iktidar Türkiye’yi herkes için güvensiz hale getirmiştir’’ diyen muhalefet lideri, “Öcalan Meclis’e gelsin, milletin derdi görünmesin istiyorlar” dedi.

Özel “Kadınların yüzde 70’i sokakta yürürken kaygı duyduklarını ifade ediyor. Bütün Meclis mutabakatla oy verdiğimiz İstanbul Sözleşmesi’nden, bu milletin temsilcilerinin oybirliği ile girdiği sözleşmeden bir gecede HÜDA-PAR’a verdiği sözü tutmak için sözleşmeden çekilen kişi, kadınların, çocukların arkasından devleti çeken kişidir. Tarih önünde sorumludur” ifadesini kullandı.

Muhalefet partileri, kadına yönelik şiddetin artmasından özellikle AK Parti iktidarını ve 2020 yılında İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasını sorumlu tutuluyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise 9 Ekim’de yaptığı bir açıklamada, muhalefetin bu görüşüne karşı çıkarak, CHP lideri Özel’e hitaben, “Sayın Özel, kadınlar arasında ayrımcılık görmek istiyorsa önce kendi tarihini okusun. Kadına şiddetin en temel nedeni alkol bağımlılığıdır. Kadına yönelik şiddetle mücadeleye katkı sunmak istiyorsan rakı reklamı yapmaktan vazgeç. Kadın hakları konusunda bize ders verecek hiçbir muhalefet partisi yoktur. Kadının statüsünün güçlendirilmesinde elimize su dökecek kimse de yoktur. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmemizin, kadın hakları ve kadınlara yönelik şiddetle mücadeleye en ufak bir menfi etkisi olmamıştır” ifadelerini kullanmıştı.

VOA Türkçe mitinge katılanlara Bahçeli’nin açıklamalarıyla başlayan süreci sordu, gelen yanıtlar genelde aynı oldu. CHP mitingine gelenlerin görüşlerine göre Bahçeli gündem değiştirmek istedi ve amaç ise Anayasa değişikliğinde Erdoğan’ı bir dönem daha seçtirmek.

Katılımcılardan Yavuz Kaya, “Ülkeyi özgürleştirmek sağcı diktatör Bahçeli’ye mi kaldı? Solcuların ifadelerini alıp kullanma sebebi AKP ve kendi iktidarını sürdürmektir” dedi. “Kürt sorunu bir kişiyi serbest bırakarak çözülmez. YPG’yi ne yapacağız, PYD’yi ne yapacağız” diyen Kaya, sorunun halkların içselleştirmesiyle çözülebileceğini söyledi.

Ayşe Yılmaz ise “Bütçe yapılırken emekçi ve emeklilerin maaşları gündeme gelecekken korku devletlerini güçlendirmek istiyorlar” diyerek, Bahçeli’nin açıklamalarına tepki gösterdi. Yılmaz, CHP’den beklentisini ise “Erdoğan’ı yeniden seçilir duruma getirecek bir anayasa değişikliğinden ülkeyi koruması” şeklinde dile getirdi. Kaya, muhalefetin kadın, çocuk, hayvan haklarına sahip çıkmasını ve erken seçime gidilmesini istedi.

Mitingde sık sık “hükümet istifa” sloganları atıldı.

VOA Türkçe, Gaziantep’te de Bahçeli’nin Öcalan çağrısı hakkında ne düşündüklerini halka sormuştu. Görüş beyan eden Gaziantep’teki vatandaşların bazıları Bahçeli’nin çağrısını ülke barışı için desteklerken, bazıları ise samimi bulmadıklarını ifade etmişti.

Exit mobile version