Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Oluç, Meclis’e ‘Egemenlik kayıtsız şartsız kayyumundur’ yazılmasını önerdi

Oluç, Meclis'e ‘Egemenlik kayıtsız şartsız kayyumundur’ yazılmasını önerdi


ANKARA – Meclis’teki bütçe görüşmelerinde konuşan DEM Partili Saruhan Oluç, kayyım atanmalarına tepki göstererek, genel kurul duvarına “Egemenlik kayıtsız şartsız kayyumundur” yazılmasını önerdi. 

 

Meclis 2025 Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifinin Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeler sürüyor. Sayıştay ve Kamu Denetçiliği Kurumu’nun bütçesinin tartışıldığı görüşmeye CHP vekilleri Kent Uzlaşısı ile seçilen Esenyurt Belediyesi Başkanı Ahmet Özer’in yerine kayyum atanması nedeniyle katılmadı.

 

Görüşmede söz alan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Ekonomi Komisyonu’ndan Sorumlu Eşsözcü Saruhan Oluç, Esenyurt Belediyesi Başkanı Ahmet Özer’in tutuklanması ve yerine kayyum atanmasına tepki gösterdi.

 

‘KAYYIM İRADESİ BELİRLEYİCİ OLMUŞTUR’

 

Oluç, Özer’in gözaltına alınması ve tutuklanmasına gerekçe gösterilen iddiaların düzmece olduğunu söyledi. “İddialar FETÖ Kumpasını çağrıştırıyor” diyen Oluç, Esenyurt’un Türkiye’nin en büyük ilçesi olduğunu ve halkın seçtiği belediye başkanının tutuklandığını belirtti. Oluç, “Genel Kurul salonunun duvarında ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ diye yazıyor. Biz bu saatten sonra oraya ‘Egemenlik kayıtsız şartsız kayyumundur’ yazılmasını öneriyoruz. Çünkü kayyım iradesi belirleyici olmuştur. Yıllardan beri bunu yaşıyoruz” dedi.

 

‘MECLİS’İN TAVIR GÖSTERMESİ GEREKİYOR’

 

Daha önce kendi belediyelerine kayyum atandığını, hatırlatan Oluç, şimdilerde ise CHP belediyelerine kayyım atandığını söyledi. Oluç, Meclis’in bu duruma tavır göstermesi gerektiğini belirtti. 

 

‘YEREL DEMOKRASİYE YAPILINCA DARBE OLMUYOR MU?’

 

Oluç, “Açıkça bir darbe yapılıyor. Silah zoruyla daha önce Türkiye Cumhuriyeti’ne birçok defa darbe oldu. Hepimiz buna karşı çıktık. Şimdi, aynı şey yerel demokrasiye yapıldı. Yerel demokrasiye yapılınca darbe olmuyor mu?” diye sordu. 

 

ADEM-İ MERKEZİYETÇİ BİR ANAYASA ÖNERİSİ

 

Oluç, konuşmasının devamında ise anayasa tartışmalarına değindi. Anayasanın merkeziyetçilikten uzak olması gerektiğini söyleyen Oluç, “Adem-i merkeziyetçi bir yaklaşımla yerel demokrasinin güçlendirilmesi sağlanabilirse, merkezi yetkiler yerel yönetimlere aktarılırsa, gerçekten önemli bir adım atılmış olur. Kürt halkı açısından ve Türkiye’de yaşayan bütün halklar açısından önemli bir adım olur” dedi. 

 

‘BARIŞIN YOLLARI DÜŞENMELİ’

 

Daha sonra söz alan DEM Partili Sırrı Sakık ise şunları söyledi: “Yüz bir yıllık kavgadan sonra barışın yolları ve taşları döşenmelidir. Parlamento buna öncülük etmelidir. Bakmayın bu ırkçı, milliyetçi gruplara; bunlar barış istemezler, bunların varlık nedeni kavgadır, şiddettir, ölümdür. Ama biz bu topraklarda barışı inşa edeceğiz. 

 

KİBİR ELLERİNİ RET EDERİZ 

 

Kürt’ün, Türk’ün, diğer halkların bu anayasada var olmaya ihtiyacı var. Bunu inşa edebilirsek, çocuklarımıza ortak vatanı, geleceği birlikte inşa ederiz. Sorunlarımız var ama bu vatan hepimizin ortak vatanı. Buna böyle bakılmalıdır. Kimse bize uzattığı eli bir kibir eli olarak… Biz kibir mibir ellerini reddederiz, tepeden bakmayı reddederiz.”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version