Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Numan Kurtulmuş en az 400 oy hedefiyle yeni bir tartışma penceresi açtı’

‘Numan Kurtulmuş en az 400 oy hedefiyle yeni bir tartışma penceresi açtı’


Gazeteci Murat Yetkin, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un yeni Anayasa yapımıyla ilgili yaptığı son açıklamanın yeni bir tartışmanın penceresini açtığına dikkat çekti. Kurtulmuş, yeni anayasa yapmanın bir aritmetik meselesi olduğunu ve TBMM’de 400 oy bulunması gerektiğini söyledi.

Yetkin, “Kurtulmuş özel olarak AK Parti-CHP uzlaşmasını kast etmediğini söylese de 400 oyu gerekli görmesi, ‘birinci ve ikinci partilerden’ söz etmesi, ayrıca Anayasa’nın ‘Meclis’in kahir çoğunluğuna’ ait olması gerektiğini söylemesi, ‘büyük uzlaşmada’ AK Parti ve CHP’yi görmek istediğine işaret ediyor” dedi.

Aritmatik ihtimallerine dikkat çeken Yetkin, şunları söyledi:

“Bir kefede AK Parti’nin CHP’yle uzlaşması seçeneği var. Gün itibarıyla Meclis aritmetiğine göre iki partinin 266+128= 394 oyu var. MHP bu uzlaşmada olacaksa zaten aritmetik sorun çıkmaz, olmazsa da 400 oya ulaşmak için aradaki fark kolaylıkla kapatılabilir. Ama uzlaşma toplumun geniş kesimini temsil eder; özellikle de 31 Mart 2024 seçimi ardından CHP’nin -Meclis’te olmasa da sokakta önde olması dikkate alındığında.

İkinci seçenek, AK Parti ve MHP’nin Cumhur İttifakı ortaklığının İYİ Parti ve Saadet/Gelecek ve/veya DEVA uzlaşmasıyla 360’ı rahatça geçip halkoylamasına gitmesidir. Bu toplam akla 1980 darbesi öncesi Milliyetçi Cephe koalisyonlarını getirir ki toplumdaki bölünmüşlüğü derinleştirir.”

CHP’nin buna yanaşıp yanaşmayacağına ilişkin ise Yetkin, şu ifadeleri kullandı:

“En az 400 oy hedefiyle yeni bir tartışma penceresi açan Kurtulmuş, muhalefetin Anayasa tartışmasının dikkatleri ekonomik krizden dağıtmak için bir “iletişim stratejisi” olduğu eleştirilerini kabul etmiyor.

Muhalefet partileri yönetimiyse, özellikle CHP’de Özgür Özel yönetimi, tabandan gelen Erdoğan’ın Anayasa çağrılarına kapılıp ekonomik gündemden uzaklaşmama eleştirilerine muhatap oluyor.

Kaldı ki 2023 seçimi öncesi Altılı Masada üzerinde uzlaşılan “Güçlendirilmiş parlamenter sistem modeli”, CHP’nin görüşü olarak Kurtulmuş’a sunulmuş durumda. MHP lideri devlet Bahçeli de daha 2021 yılında 100 maddelik Anayasa taslağını kamuoyuna açıkladı. AK Parti’nin yeni Anayasa taslağı ise henüz bilinmiyor.

‘BÜTÜN TARAFLAR TAVİZ VERMEYE HAZIR OLMALI’

CHP’nin -1982 darbe anayasasıyla değil, 2017 AK Parti-MHP anayasasıyla getirilen güçlendirilmiş Cumhurbaşkanlığı sisteminin devamını öngören, parlamentoya ve güçler ayrılığını öne çıkarmayan bir Anayasa değişikliğini tartışmaya girmeyeceğini kestirmek zor değil. Keza DEM Parti de İyi Parti de Saadet/Gelecek koalisyonu da DEVA da en azından söylemde Erdoğan’ın “tek adam” yönetimine karşı.

Kurtulmuş’un temaslara hemen başlayacağını duyurduğu yeni Anayasa çalışması eğer 400 oyun üzerine bir uzlaşmayı hedefliyorsa, başta AK Parti olmak üzere bütün tarafların taviz vermeye hazır olması beklenir. Uzlaşmanın özü zaten tek taraflı değil karşılıklı tavize dayanır.”

AK Parti hazır mıdır?”

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version