Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Moldava, AB üyeliğine yeşil ışık yaktı; sonucu diaspora belirledi

Moldava, AB üyeliğine yeşil ışık yaktı; sonucu diaspora belirledi


Moldava’da dün yapılan devlet başkanlığı ve AB referandumu büyük ölçüde sonuçlandı. Mevcut lider Maia Sandu en çok oyu alsa da devlet başkanlığı seçimi ikinci tura kalırken Moldovalılar çok az bir oy farkı ile AB üyelik müzakerelerinin devamı yönünde oy kullandı.

İlk sonuçlara göre Moldova’nın AB’deki geleceğine ilişkin referandumdan “hayır” oyu çıktı, ancak Moldava diasporasının yurtdışında kullandığı ‘evet’ oylarının da eklenmesiyle referandumdan çok az bir farkla evet sonucu çıktı.

Evet ile hayır arasındaki oy farkının çok az olduğu vurgulanırken sonuca özelikle batılı ülkelerde yaşayan ve evet oyu kullanan Moldava diasporasının büyük etki yaptığı belirtiliyor. Oyların yüzde 99.5’inin sayıldığı son ön sonuçlara göre, seçmenlerin %50.3’ü lehte ve %49.7’si aleyhte oy kullandı. Pazartesi günü erken saatlerde evet ile hayır arasındaki fark sadece 744’tü.

Pazar günkü oylamaya katılım oranı ise yüzde 50’yi aştı. Referandumun geçerli olması için en az yüzde33’lük bir oran gerekiyordu. Yeterli katılımın sağlanmasıyla, refarandumun geçersiz olma tehlikesi ortadan kalkmış oldu.

Moldovalı yetkililer, Moskova’yı seçimlere müdahale etmekle suçluyorlardı. Batı yanlısı devlet lideri Sandu, yüzde 40’tan fazla oy alsa da yüzde 50 sınırını geçemediği için başkanlık seçimi ikinci tura kaldı. 3 Kasım’da yapılacak ikinci tur başkanlık seçiminde Sandu’nun rakibinin ilk turda yaklaşık yüzde 26 oy alan Alexandr Stoianoglo olması bekleniyor.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version