Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Miçotakis göçmen karşıtı politikalarda dikkatli olma çağrısı yaptı: ‘Zeytinlerimizi kim toplayacak?’

Miçotakis göçmen karşıtı politikalarda dikkatli olma çağrısı yaptı: ‘Zeytinlerimizi kim toplayacak?’


Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, AB’nin sığınma başvurularını blok dışında işleme koyabileceği yönündeki önerilere şüpheyle yaklaştı ve Yunanistan’ın zeytinlerini hasat etmek için göçmen işçilere ihtiyacı olduğunu söyledi.

Politico’da yer alan habere göre, Miçotakis, Financial Times’a verdiği demeçte İtalya’nın Arnavutluk ile yaptığı göçmen anlaşmasının iki ülke arasındaki bir anlaşma olduğuna dikkat çekti; “Bunun Avrupa düzeyinde tekrarlanıp tekrarlanamayacağını bilmiyorum” dedi.

Miçotakis,“Gerçekten işe yarayıp yaramadığını da görmemiz gerekiyor. Bu insanlar İtalyan iltica mevzuatına göre işlem görüyorlar ve başlarına ne gelirse gelsin, öyle ya da böyle İtalya’ya geri gönderilecekler. Eğer bunu Avrupa düzeyinde yapacak olsaydık … nereye giderlerdi?” diye sordu.

2023’te yapılan bir anlaşma uyarınca Tiran, Roma’nın her yıl uluslararası sularda durdurulan 36 bine kadar erkek göçmeni Arnavutluk’un kuzeyindeki iki iltica işlem merkezine gönderebileceğini, burada iltica taleplerinin hızlı bir şekilde takip edileceğini ve başarısız olmaları halinde sınır dışı edileceklerini kabul etti.

İngiltere’nin göçmenleri kalıcı olarak Ruanda’ya göndermeye yönelik daha sert planının ardından gelen bu anlaşma, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’den geçici bir onay aldı ve Leyen bu anlaşmadan çıkarılacak “dersler” olduğunu söyledi.

Diğer 15 AB üyesi ülke Komisyon’a mektup yazarak benzer modellerin araştırılmasını talep ederken, Hollanda’nın bu hafta reddedilen sığınmacıları Uganda’ya gönderme olasılığını araştırdığı bildirildi.

Ancak liderler için göçün engellenmesi hayati önem taşırken, Miçotakis bloğun yaşlanan işgücünü doldurmak için daha fazla işçiye ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Miçotakis, “Eğer büyük bir çit inşa etmek istiyorsanız, büyük bir kapıya da ihtiyacınız var. Zeytinlerimizi kim toplayacak? Biz küçülen bir kıtayız ve hepimiz üretkenliğimizi sürdürebilmek için vasıfsız ya da vasıflı işgücüne ihtiyaç duyacağımızın farkındayız.” dedi.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version