Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

MHP’nin şikayetiyle 1 Eylül’de tutuklanmıştı; Avukat Dilek Ekmekçi için ‘tahliye’ kararı

MHP’nin şikayetiyle 1 Eylül’de tutuklanmıştı; Avukat Dilek Ekmekçi için ‘tahliye’ kararı


Ceza Hukukçusu Dr. Dilek Ekmekçi, ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçlamasıyla yargılandığı davada hakim karşısın açıktı. İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada Ekmekçi için tahliye kararı verildi. Bir sonraki duruşma 10 Ocak’ta. Dilek Ekmekçioğlu, MHP’nin şikayeti üzerine 1 Eylül’de tutuklanmıştı.

Tahliyeeee, Dilek Ekmekçi tahliyeeeeeeeeeeeee pic.twitter.com/6ycV91amSu

— Lale Demirkazan 🌱🖖 (@OrionEmpress) October 22, 2024

İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davaya Ekmekçi, Bakırköy Kadın Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı. Ekmekçi’nin avukatları, Ekmekçi’nin SEGBİS yerine mahkemeye gelip savunma yapmak istediğini ancak mahkemenin bu talebi “gerekçesiz” reddettiğini hatırlattı. Avukatlar, itirazlarının da kabul edilmediğini belirterek, durumu “hukuksuzluk” olarak yorumladı.

Saat 10.40’ta başlaması gereken duruşma, 12.30’da başladı. Duruşmaya giren avukatların tamamı, savunmanların oturduğu alanda avukat olarak oturmak istedi. Mahkeme heyeti sadece üç avukatın bu alanda oturmasına izin verdi. Avukatlar duruma tepki gösterdi. Kısa süreli tartışmanın ardından, avukatların tamamı, avukatlar için ayrılan bölüme alındı.

Avukattan hakime: Siz MHP’den talimat alıyorsunuz

Dilek Ekmekçi’nin avukatlarından Ömer Kavilli, iddianamenin okunmasını istedi. Başka bir avukatı da, “Dilek Ekmekçi’nin bizzat burada savunma yapmasını istiyoruz. Usulen bu yanlıştır hukuksuzdur.” dedi. Kavilli, “Biz öncelikle, UYAP ve SEGBİS’in açılmasını istiyoruz kayıt yapılmasını istiyoruz.” talebinde bulundu. Kavilli, yargılamanın gereği olarak Ekmekçi’nin salona getirilmesi gerektiğini belirtti.

Duruşmada konuşan Savaş İşliyen de mahkemeye avukatların üç ile sınırlandırılamayacağını söyledi. Mahkeme başkanı ile kısa süreli tartışmanın ardından İşliyen, “Siz talimat alıyorsunuz. Biz sizin kimden talimat aldığınızı biliyoruz. Siz MHP’den talimat alıyorsunuz.” dedi. İşliyen, mahkeme başkanın kararı ile salondan çıkarıldı.

Yüzünüze bakarak savunma yapmak istiyor

Sonrasında konuşan İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, “Ekmekçi uzun zamandır bu savunmaya hazırlanıyor. Duruşmada yüzünüze bakarak bu savunmayı yapmak istiyor. Böyle bir hakkı da var. Bu talebimizin kabul edilmesini. Buraya getirilmez ise de gerekçesinin açıklanmasını istiyoruz.” dedi.

Mahkeme Başkanı, “Ömer Kavilli sesini yükseltti, ikinci defa uyarıyoruz.” dedi. Ömer Kavilli de, “Mahkeme başkanı siz de hukuku uygulamıyorsunuz!” karşılığını verdi. Mahkeme başkanı, “Uyardık, avukat beyi salondan çıkarın.” dedi. Başka bir avukat, “Hepimizi çıkarın o zaman.” diye konuştu. Sözlü tartışma sonrasında tüm avukatlar salondan çıktı.

Ekmekçi: Orada savunma yapmak istiyorum

Dilek Ekmekçi, “Avukatlarım taleplerine katılıyorum. Orada savunma yapmak istiyorum. Duruşma salonunda hazır bulunmak istiyordum bugün. Sizin gözlerinize bakmak istiyordum. Avukatlarım talebime rağmen SEGBİS’le sesimi duyurmaya çalışıyorum. Zaten sesimi kısmak isteyenler kumpasla beni tutukladılar. Bu da sesimi kısma girişimin mahkeme salonuna yansıması. Ben SEGBİS kaydının açılmasını talep ediyorum. Beni hem oraya getirmediniz. hem de UYAP kaydı almıyorsunuz. Ben tüm sözlerimin kaydedildiğini nereden bileceğim. Benim söyleyeceğim gerçeklerdir. UYAP açın benim söylediklerimi kaydedin. Savunma yapmayacağım. Bu kadar ayak altına alınmaz bir ülkenin mahkemesi. Ya salona getirin beni ya da UYAP kaydını açın. Kumpas bir iddianame ile beni tutukladınız. Benim söylediklerimi eksik kayda geçirmeyeceğinizi nereden bileyim. Sizin adaletinize güvenmiyorum. Benim söylediğim tüm cümlelerin kayda geçirilmesini, zapta geçirilmesini istiyorum.” dedi.

Mahkeme ısrarla, “Savunma yapacak mısınız?” dedi. Ekmekçi, “Koşullar uygun değil. Savunma yapmak istiyorum fakat kayıt bile alınmıyor. Duruşma salonunda hazır etmediğiniz için beni tahliyemi engel olunmasını istemiyorum. Öncelikle haksız tutuklamanın sona ermesini istiyorum.” dedi.

Savcı mütalaasını sundu ve “tutukluluğun devamına karar verilmesi” yönünde görüşünü açıkladı. Ekmekçi, “Koşullar sağlansın savunma yapmak istiyorum, hukuku ayaklar altına alıyorsunuz. Elimde 25 sayfa savunma var. Gözünüze bakarak kendisine yapılan kumpasları anlatmak istedi.” dedi. Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, Ekmekçi hakkında tahliye kararı verdi.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇


Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version