Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Merkez Bankası Kredi Kartı Faizleri İçin Talimat Vermişti: Bankalar Tek Tek Mesaj Atmaya Başladı! Ne Kadar Harcarsan O Kadar Faiz Dönemi…

Merkez Bankası Kredi Kartı Faizleri İçin Talimat Vermişti: Bankalar Tek Tek Mesaj Atmaya Başladı! Ne Kadar Harcarsan O Kadar Faiz Dönemi…


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) geçtiğimiz günlerde bireysel kredi kartlarına ilişkin eş güdümlü adımlar atmıştı. TCMB’nin Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği Resmi Gazete’de, BDDK’nin konuya ilişkin Kurul kararı da internet sitesinde yayımlanmıştı.

Bu kapsamda bankalar hamleyi yaptı. Kredi kartı kullanıcısı müşterilere mesajlar gitmeye başladı. Gelen mesajda kredi kartı azamı faiz oranlarına ilişkin bilgilendirme yapıldı. Tarih de verildi.

Özel bir bankadan gelen mesajda, “Bilgilendirme amaçlıdır: 1 Kasım 2024 itibariyle akdi faiz oranı, TCMB’nin 24.10.2024’te açıklayacağı referans oranı üzerine dönem borcu 25.000 TL altında ise yüzde 0,39, 25.000 TL ve 150.000 TL arasında ise yüzde 1,14, 150.000 TL üzerinde ise yüzde 1,64; gecikme faizi ise akdi faize yüzde 0,30 eklenerek uygulanacaktır. Güncel referans oran yüzde 3,11 olup değişmesi halinde yeni oran uygulanır. 02 Ekim 2024’ten itibaren asgari ödeme oranı, müşteri limiti 50.000 TL ve altı ise kredi kartı dönem borcunun yüzde 20’si, müşteri limiti 50.000 TL üzeri ise kredi kartı dönem borcunun yüzde 40’ı olarak uygulanacaktır” ifadeleri kullanıldı.

KREDİ KARTINA YAPILANDIRMA

BDDK, bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarını ödeyemeyenler için 60 aya kadar yapılandırma imkânı getirdi. Bireysel kredi kartı borçları, asgari ödeme tutarına eklenen taksitlerle 60 aya kadar yapılandırılabilecek. Borcun yarısı ödenene kadar kredi kartı limiti artırılamayacak. İhtiyaç kredileri ise 30 günden fazla gecikme durumunda ilave kredi olmaksızın 60 aya kadar yapılandırılabilecek.

BDDK, kredi kartlarının asgari ödeme oranlarını da değiştirdi. 50 bin TL altındaki kartlar için asgari ödeme oranı yüzde 20, 50 bin TL üzerindekiler için yüzde 40 olacak.

TCMB ise bireysel kredi kartlarındaki azami akdi faiz oranlarını 1 Kasım 2024’ten itibaren dönem borçlarına göre farklılaştırarak yüzde 3,50 ile yüzde 4,75 arasında belirleyecek. Nakit çekim işlemlerinde ise azami akdi faiz oranı yüzde 5 seviyesinde sabit kaldı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version