Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Marvel’in cadıları…

Marvel'in cadıları...


Bu hafta Marvel’in Disney+’da henüz dört bölümü yayınlanan Agatha All Along dizisinden bahsedeceğim. 2021 yılında çıkan Wanda Vision dizisini bilenler aslında Agatha’ya yabancı değil. Ama ilk olarak Wanda Vision’dan kısaca bir bahsetmek lazım. Marvel evrenini yakından tanıyanlar için Wanda özellikle Avengers ve de Doktor Strange’ten tanıdık gelecek bir karakter. Özellikle Doktor Strange: Çoklu Evren Çılgınlığı filmini izleyip Wanda Vision’a da göz ucuyla bile bakmış olanlar aradaki bağlantıları hatırlayacaktır.

Jac Schaeffer tarafından yaratılan dizide Wanda ve Vision 1950’ler Amerikasındaki bir banliyöde yaşamaktadır. Siyah beyaz olan dizi klasik bir Amerikan komedisi gibi ilerliyor başta. Daha sonra buranın aslında alternatif bir evren olduğunu anlıyoruz. Agatha Harkness da (Kathryn Hahn) burada yer alıyor. Aslında burada da Agatha fakat yaratılan bu alternatif evrendeki adı Agnes. Hatta aynı isim yeni dizide de geçiyor.

Yine Jac Schaeffer tarafından yaratılan Agatha All Along da bu tarz bir illüzyonla başlıyor. Agatha’yı ilk olarak bir cinayet vakasının olduğu bölgeye giden bir dedektif olarak izliyoruz ve adı Agnes. Küçük bir kasaba, aksi bir kadın dedektif, belli ki herkesle arası pek de iyi olmayan bir karakter. Amerikan dizilerinde, özellikle erkek tiplemelerine alışkın olduğumuz bir dedektif prototipi.

Fakat sonrasında olayların hiç de göründüğü gibi olmadığını, daha sonra adı Teen (Joe Locke) olarak geçecek gizemli genç bir çocuğun Agatha’nın evine girmesi ve de aralarında bir kovalamaca başlamasıyla öğrenmeye başlıyoruz. Agatha bu yabancı genci tutuklayıp sorgulamaya başladığında zihni de bulanmaya başlıyor. Ve böylelikle kurulan o evren yerini Wanda Vision’da gördüğümüz o banliyöye bırakıyor. Hafızası hemen yerine gelmese de Agatha kötü şöhretli bir cadı. O bazı şeyleri yavaş hatırlasa da herkes onu çok iyi tanıyor ve hatırlıyor.

Kendisine büyü yapıldığı için adını öğrenemediğimiz Teen ise bu kötü şöhretli cadının bir hayranı. Agatha, Teen olarak bilinen gizemli bu kişi sayesinde büyüden kurtuluyor. Daha sonra Agatha veTeen birlikte Agatha’nın bayılmasa da mecbur kaldığı, umutsuz bir cadı meclis kurup Cadılar Yolu’na çıkıyor. Bu yol eğer hayatta kalırsa, bir cadıyı olmak istediği ya da çok istediği şeyle ödüllendiren, büyülü bir sınavlar geçidi. Bu yola çıkabilmesi için bir cadı meclisine ihtiyaç var ve bu yoldan sağ kurtulan olarak bilinen tek kişi de Agatha. Yeniden niye yola girdiğini ise henüz bilmiyoruz.

İlk iki bölümde bir ilizyon, Agatha’nın büyülenmiş hali ve meclis toparlama ile açılan dizi üçüncü ve dördüncü bölümlerde artık cadı meclisinin yoldaki maceralarını anlatmaya başlıyor. Büyülü orman misali bir yolda ilerleyen cadılara yayınlanan son bölümde Rio Vidal (Aubrey Plaza) katılıyor. Aslında Rio zaten ilk bölümden itibaren Agatha’yı öldürmeye çalışan bir düşmanı. Fakat onu büyü ile meclise dahil ettikleri için aralarında bir ateşkes imzalıyorlar. Tabii bu ikilinin geçmişlerinde neden düşman olduklarını henüz bilmiyoruz daha çok aralarında cinsel de bir gerilim yaratarak şimdilik ufak bir ipucu verildi. Fakat mini dizi olarak tasarlanan Agatha All Along’da bu nasıl verilecek tam olarak bilmiyorum. Dizide cadı yolunun dışında minik yan hikayeler var. Özellikle yola çıkan cadıların bu yolda geçirdikleri belli sınavlar çerçevesinde hikayelere yer veriliyor. Ama bunların çok derinlemesine olduğunu söylemek zor. 30 dakikalık bölümlerde henüz hikayenin karakterlerine dair çok büyük şeyler bilmiyoruz. Daha çok yola odaklanmış bir dizi var.

Şunu da belirtmek lazım Wanda Vision’dan türetilmiş bir karakter Agatha fakat şu ana kadar izlediğimiz evren, Marvel’den ziyade daha klasik bir cadı masalı tonunda ilerliyor. Açıkçası bu yüzden beni daha çok çektiğini söyleyebilirim. Ama hikayede henüz tam oturmamış çok fazla şey var ve zaten kısa olarak tasarlanmış dizide bu oturmamış şeyler ne kadar anlatılacak ya da ne kadar açılacak emin değilim. O yüzden acaba başka sezonları da olsa mıydı diye aklımdan geçirmiyor değilim.

Oyuncu kadrosunda adını andıklarım dışında cadı rolünde Sasheer Zamata, Ali Ahn, Patti LuPone yer alıyor. Açıkçası yıllar içinde çeşitli dizilerde gördüğüm ve çok beğendiğim karakterleri burada yeniden görmek eğlenceli. Öte yandan Agatha rolündeki Kathryn Hahn performansın son derece başarılı olduğunu söylemeden geçmek istemiyorum. Son dönem popülerliği ile birlikte Aubrey Plaza’nın kadroda rol alması birçok seveni açısından heyecan verici olsa da asıl olarak Kathryn Hahn’ın oyunculuğu daha fazla öne çıkıyor.

Dizi şimdilik bir grup cadının gizemli bir yolda başına gelen sınavlarla devam ediyor. Eğlenceli bir tat ve cadı fantastiği arayanlar için ideal bir dizi.


Suzan Demir kimdir?

Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde okudu. Hayat TV, ardından Evrensel Gazetesi’nde çalışmaya başladı. Taraf Gazetesi kültür sanat servisinde muhabir ve editör olarak çalıştı. Arka Pencere (www.arkapencere.com) online dergide haftalık sinema eleştirileri kaleme aldı. Ayrıca BİR+BİR Express dergisinde (hem online hem matbu dergide) www.sabirfikir.com ve Kritik 24 (K24) sitelerinde de haber ve yazıları yayınlandı. Yeni E Dergisi’nde kültür, sanat ve sinema röportajları yapıyor. Hala Avrupa’da çeşitli ajanslara politika, ekonomi ve kültür sanat dalında haberler üretiyor. Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) ve SİYAD üyesi.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version