Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Malatya’da 5,9 büyüklüğünde deprem | Elazığ Valisi: 94 kişi yaralandı

Malatya'da 5,9 büyüklüğünde deprem | Elazığ Valisi: 94 kişi yaralandı


Serbest Görüş Haber Merkezi

Malatya’nın Kale ilçesinde, saat 10.46’da 5,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkım yaşanan kentte paniğe neden olan deprem, çevre illerde de hissedildi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, AFAD ve ilgili kurumların tüm ekiplerinin saha taramalarına başladığını belirterek, Malatya’da 1, Şanlıurfa’da 1, Elazığ’da 1 olmak üzere toplam 3 binada kısmi çökme meydana geldiğini açıkladı.

bugün deprem bölgesine gideceği öğrenildi. Deprem nedeniyle Malatya, Elazığ, Adıyaman, Batman ve Şanlıurfa’da okullar bir günlüğüne tatil edildi. AFAD, ilk bilgilere göre depremde can kaybı olmadığını bildirdi. Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu, depremde 94 kişinin yaralandığını, 2 binanın ağır hasar aldığını söyledi.

5 ilde okullar tatil edildi

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 10.46’da, merkez üssü Malatya’nın Kale ilçesi olan 5,9 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.

Depremin 10,07 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi. Deprem, Kahramanmaraş, Elazığ, Diyarbakır, Adıyaman, Şanlıurfa, Kayseri, Batman ve Tunceli’de de hissedildi. 

Deprem nedeniyle Malatya, Elazığ, Şanlıurfa, Batman ve Adıyaman’da okullar bir günlüğüne tatil edildi. 

TIKLAYIN – Malatya depreminin ardından siyasi isimlerden geçmiş olsun mesajları

Prof. Dr. Naci Görür: Endişe yok

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Malatya merkezli 5,9 büyüklüğündeki depremin, 6 Şubat 2023 depremlerinin bu faya enerji transferinin bir sonucu olduğunu söyleyerek, “Endişe yok” dedi.

Görür, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

 

“Akuşağı-Kale/Malatya’da 6,0 büyüküğünde deprem oldu. Doğu Anadolu Fay Zonu üzerinde. Biliyorsunuz 2020 yılında Elazığ depremi nedeniyle bu fay büyük ölçüde kırılmıştı. Muhhtemelen bu gün olan deprem 6 Şubat 2023 depremlerinin bu faya enerji transferinin bir sonucudur. Endişe yok.” 

AFAD: An itibarıyla can ve mal kaybı bulunmamaktadır

AFAD’dan deprem sonrası yapılan ilk açıklamada, “5,9 büyüklüğündeki deprem sonrası, an itibarıyla can ve mal kaybı bulunmamaktadır” denilerek, “Ekiplerimiz teyakkuz halinde olup, saha tarama çalışmaları devam etmektedir. Etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunarız” ifadeleri kullanıldı. 

“Elazığ’da hasar gören binadaki 4 kişi kurtarıldı”

AFAD, yaptığı ikinci açıklamada da depreme ilişkin son bilgileri paylaştı. Deprem nedeniyle 112 Acil Çağrı Merkezi’ne 374 ihbar geldiği bildirilen açıklamada, “Elazığ ilinde kısmi hasar gören 1 binadaki 4 kişi sağ olarak kurtarılmıştır” denildi.

AFAD’ın yaptığı açıklama şöyle:

“16 Ekim 2024 tarihinde saat 10.46’da Malatya ilimizin Kale ilçesinde 5.9 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Elazığ, Batman ve Tunceli AFAD ekiplerimizin yanı sıra Emniyet ve Jandarma ekiplerinin saha tarama çalışmaları devam etmektedir.  Deprem nedeniyle 112 Acil Çağrı Merkezi’ne toplam 374 ihbar gelmiştir. Malatya, Şanlıurfa ve Elazığ illerimizde toplam 3 binada hasar meydana gelmiştir. Elazığ ilinde kısmi hasar gören 1 binadaki 4 kişi sağ olarak kurtarılmıştır. Malatya ili Pötürge ve Kale ilçelerinde kaya düşmesi meydana gelmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz.”

Bakan Yerlikaya: Saha tarama çalışması başladı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, AFAD ve ilgili kurumların tüm ekiplerinin saha taramalarına başladığını bildirerek, “Çevre illerden de hissedilen depremle ilgili gelişmeleri yakından takip ediyoruz” dedi. 

Depremde can ve mal kaybı yaşanmadığını belirten Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Malatya’da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki deprem sonrası Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Elazığ, Batman ve Tunceli illerimizde AFAD ve ilgili kurumlarımız saha tarama çalışmalarını sürdürmektedir. 112 Acil Çağrı Merkezi’mize 374 ihbar gelmiştir. Bu ihbarların 341’i bilgi ; 33’ü de yardım amaçlı çağrıdır. Malatya’da 1, Şanlıurfa’da 1, Elazığ’da 1 olmak üzere toplam 3 binada kısmi çökme meydana gelmiştir. Herhangi bir can ve mal kaybı bulunmamaktadır. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun.”

Sağlık Bakanlığı’ndan açıklama

Sağlık Bakanlığı’nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Malatya’nın Kale ilçesinde saat 10.46’da meydana gelen ve çevre iller tarafından da hissedilen 5.9 büyüklüğündeki depremde şu ana kadar can kaybı bildirilmemiştir. UMKE ve 112 Acil Sağlık ekiplerimiz saha taramalarını sürdürmektedir. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz” denildi.

Elazığ Valisi: 94 kişi yaralandı

Depremden etkilenen Elazığ’da Vali Numan Hatipoğlu, AFAD İl Müdürlüğü’nü ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Depremde yaralananları da tedavi gördüğü hastanelerde ziyaret eden Vali Hatipoğlu, sarsıntıda 94 kişinin panik nedeniyle yaralandığını, 2 binanın da ağır hasar aldığını söyledi.

Vali Hatipoğlu, şunları söyledi:

“Yaşanan depremler sonrasında biz belediye başkanımız ve ilgili kurumlarla birlikte AFAD’da bir araya geldik, bütün ekipleri sahaya çıkarttık. Şükürler olsun ilimizde yıkılan, enkaz altında kalan vatandaş olmadı. Sadece 1 binada kapı oturmasından dolayı mahsur kalma oldu, orada da 4 vatandaş çıkartıldı. Deprem anında trafikte ve yine bulundukları mekanlarda panikten dolayı yaralanmalar oldu. Rüstempaşa’daki hasarlı binayı ziyaret ettik. Burada da AFAD ekiplerimiz inceleme yapacaklar. İlk tespitlere göre 2 ağır hasarlı binamız var. Daha önce yıkım sırasında hasar alan bir binaydı süreci devam ediyordu. Başka bir binamız da ağır hasarlı. Bunun dışında ekipler alanda taramalarına devam ediyorlar. Daha önceki duyurularımız olmuştu gereksiz trafiği işgal etmeleri noktasında. Bu duyurumuzu tekrar ediyoruz gerekmedikçe trafikte olmamaları önem taşıyor. İlimizde çok büyük bir sorunumuz bulunmamakta. Bazı köy yollarımızda ihbar var ama kapalı yolumuz yok onların da müdahalesini ekiplerimiz yapıyor. Ben tekrar bölgemize ve milletimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyorum. En son 94 yaralı sayısı intikal etti bize. Bunların büyük kısmı panik anında veya o sırada bir işle meşgul olan vatandaşların dolayı yaralanmalar var. Ekiplerimiz müdahale ediyorlar. Yoğun bakımda şu anda daha çok kalp ritminden dolayı rahatsızlığı olan 2 vatandaşımız var. Onlar da depremden dolayı değil panik dolayısıyla oluşan rahatsızlıklar. Bu akşam okullarla ilgili tekrar değerlendirme yapacağız, hayatın olağan akışının tekrar başlaması arzusundayız. Şu an itibarıyla 2023 depremi dolayısıyla bütün ekiplerimiz oldukça duyarlı ve üst safhada çalışıyorlar.” (DHA)

Malatya Valisi Yavuz: Okullar tatil edildi

Deprem sonrası A Haber’de konuşan Malatya Valisi Seddar Yavuz, okulların tahliye edildiğini belirtti. Yavuz, il genelindeki okulların bugün tatil edildiğini açıkladı. 

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı’ndan açıklama

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Depremden etkilenen tüm hemşehrilerime geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” diyerek, şunları ifade etti:

“Meydana gelen depremin hemen akabinde tüm ekiplerimiz saha taramalarını sürdürmektedir. Şu ana komuta merkezimize gelen herhangi bir olumsuz durum yoktur. Saha taramalarımız devam etmektedir.”

Malatya Milletvekili Ağbaba: Durumun takibindeyiz

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Merkez üssü olarak görülen Kale Akuşağı mahalle muhtarımız ile yaptığımız görüşmede can ve mal kaybı olmadığını öğrendik. Durumun takibindeyiz. Tüm hemşehrilerimize geçmiş olsun” açıklamasında bulundu. 

Exit mobile version