Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Macron: ‘Öncelik İsrail’in Gazze’de kullandığı silahların sevkiyatını durdurmak’

AP SEÇİMLERİ | Macron, aşırı sağa karşı uyardı: “İngilizler gibi sonra pişman olmayın”


Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Gazze’de kullanılan silahların İsrail’e sevkiyatının durdurulması çağrısında bulunarak İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun sert tepkisine neden oldu.

Macron ayrıca Netanyahu’nun Lübnan’daki kara operasyonlarına asker gönderme kararını da eleştirdi.

Macron Fransız yayın kuruluşu France Inter’e verdiği demeçte “Bence bugün öncelik siyasi çözüme dönmemiz ve Gazze’de savaşmak üzere kullanılan silahların sevkiyatını durdurmamızdır” dedi. Macron, “Fransa hiç silah vermiyor” diye ekledi.

Macron, Gazze’de defalarca yapılan ateşkes çağrılarına rağmen devam eden çatışmalardan duyduğu endişeyi yineledi. “Bence sesimizi duyuramıyoruz” dedi. “İsrail’in güvenliği de dahil olmak üzere bunun bir hata olduğunu düşünüyorum” diyen Macron, çatışmanın ‘nefrete’ yol açtığını da sözlerine ekledi.

Netanyahu’dan sert tepki

Netanyahu ofisinden yapılan açıklamada “İsrail, İran’ın başını çektiği barbarlık güçleriyle savaşırken tüm medeni ülkeler İsrail’in yanında yer almalıdır” dedi.

Netanyahu, “Ancak Başkan Macron ve diğer Batılı liderler şimdi İsrail’e karşı silah ambargosu çağrısında bulunuyorlar. Yazıklar olsun onlara.” dedi.

Açıklamada İsrail’in ezeli düşmanı İran’ın desteklediği gruplara karşı birçok cephede savaştığı da belirtildi.

Macron’un ofisinden Netanyahu’nun açıklamalarına cevap gecikmedi.

Fransa’nın “İsrail’in sadık bir dostu” olduğu belirtilen açıklamada, Netanyahu’nun tepkisi “aşırı ve Fransa ile İsrail arasındaki dostluktan kopuk” olarak nitelendirildi.

Macron: Lübnan, yeni bir Gazze olamaz

Macron röportajında ayrıca Lübnan’da gerilimin tırmanmasını önlemenin bir “öncelik” olduğunu söyledi ve “Lübnan yeni bir Gazze olamaz” diye ekledi.

Hem Paris hem de Washington ateşkes çağrısında bulunurken Macron, “Başbakan Netanyahu’nun başka bir seçim yapmasından, özellikle de Lübnan topraklarındaki kara operasyonları için bu sorumluluğu üstlenmesinden üzüntü duyuyorum” dedi.

Fransa ve Kanada’nın da aralarında bulunduğu Uluslararası Frankofoni Örgütü’nün (OIF) 88 üyesinin Lübnan’da “acil ve kalıcı” bir ateşkes çağrısında bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version