Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kürtçe Kitap Fuarı: Halk sahip çıkıyor, soruyor, okuyor

Kürtçe Kitap Fuarı: Halk sahip çıkıyor, soruyor, okuyor


ÊLIH – Kürtçe Kitap Fuarı’na ilginin yoğun olduğunu aktaran Êlih Belediyesi’nden Mehmet Esen, “Halk gelip sahip çıkıyor, soruyor, okuyor” dedi. 

 

Êlih Belediyesi, Arî Dil Araştırmaları ve Kültür Derneği (ARÎ-DER) ile Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası’nın (Eğitim-Sen) düzenlediği Kürtçe Kitap Fuarı, 20 Ekim’e kadar devam edecek. İlginin yoğun olması hem yayınevlerini hem de fuarı düzenleyenleri memnun etti. 

 

FUARIN ÖNEMİ 

 

Eğitim Sen Êlih Şube Başkanı Ramazan Bilmez, asimilasyon kıskacında olan Kürtçenin yaygınlaşması için kitap fuarı gibi çalışmaların önemli olduğunu vurguladı. Bilmez, Kürtçenin baskı altında olduğunu, bu nedenle her alanda konuşulması ve okunması gerektiğini vurguladı. 

 

Fuar gibi çalışmaların aynı zamanda yasak ve baskılara yanıt olduğunu ifade eden Bilmez, “Sistemin, faşizmin saldırılarına karşı bir cevaptır. Faşizm kendini yok etme üzerine var ediyor. Sömürüsünü bunun üzerinden yapıyor. ‘Herkes bir dille, bir kültürle, bir dinle yaşasın’ diyor. Kültürleri, dilleri, dinleri zenginlik olarak gören ülkelere bakıyorsun; huzur, iyilik var. O yüzden biz bunda ısrar edeceğiz. Kirli sisteme karşı okuma, bilinç, fikir üzerine çalışmalarımızı yürüteceğiz” dedi. Êlih’te yaşayanları fuara davet eden Bilmez, “Gelin fuarımızı ziyaret edin. Hem yayınevlerimize hem de yazarlarımıza destek olun” diye kaydetti. 

 

30 YAYINEVİ KATILDI

 

Êlih Belediyesi Kültür, Sanat ve Dil Komisyonu üyesi Mehmet Esen ise, 8 yıllık kayyım sürecinde Kürtçeye dair tek bir çalışmanın yapılmadığına işaret etti. Esen, valiliğin de düzenlediği etkinliklere Kürt yayınevlerini çağırmadığını belirterek, “Biz de özellikle Kürt kültürüne dönük bu yaklaşımı kırmak istedik. Bir ay önce ‘Ne yapabiliriz’ diyerek bir araya geldik. Sistemin Kürt kültürüne dönük yaklaşımına karşı bu fuar kararını aldık. Fuar, Kürt kültürünü yok saymak isteyenlere karşı tepki olarak da ortaya çıktı. Fuara 30 yayınevi katıldı” dedi. 

 

Belediyenin temizlik, yol, park ve yeşil alanlar dışında sorumluluklarının bulunduğunu dile getiren Esen, kültür ve sanat çalışmalarının da bunlar arasında yer aldığını kaydetti. Kayyım tahribatlarına karşı kültür ve sanat alanında birçok çalışmayı yaptıklarını aktaran Esen, çalışmalarının devam edeceğini vurguladı. 

 

Esen, fuara yoğun bir ilginin olduğuna işaret ederek, “Halk, gelip sahip çıkıyor, soruyor, okuyor, tartışıyor. Kalan günlerde de bu coşkunun sahiplenerek devam etmesini umut ediyoruz. Gelin gezin, görün. ‘Kürt dili yasak, kimse almıyor, okumuyor, yazmıyor, çalışmıyor’ algısını kırın. Binlerce Kürtçe kitap burada” dedi. 

 

Esen, fuarı 22 Ekim 1984’te yaşamını yitiren şair Cegerxwîn’e atfettiklerini ve fuarın son gününde tüm yayıncılar ve yazarlarla birlikte Cegerxwîn’i anacaklarını aktardı. 

 

MA / Rukiye Adıgüzel

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version